Diriliş'te Fırtına Gibi Esiyor! İşte Sadettin Köpek'in Türk Tarihindeki Yeri - Son Dakika
Magazin

Diriliş'te Fırtına Gibi Esiyor! İşte Sadettin Köpek'in Türk Tarihindeki Yeri

TRT ekranlarında yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisine hızlı giriş yapan Sadettin Köpek, Türk tarihinde önemli rol oynamış karakterlerden biri...

07.03.2016 15:32  Güncelleme: 16:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diriliş Ertuğrul'daki Selçuklu Komutanı Sadeddin Köpek'i, diziyi izleyenlerin hiçbiri sevmedi, sevemedi. Zira adının Köpek olması buna yetiyor.

KİMDİR BU SADETTİN KÖPEK?

Peki kimdi bu Sadeddin Köpek... Tarihte böyle biri gerçekten var mıydı? Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu Devleti'nin en önde gelen adamlarından ve hatta mimarlarından birisi ancak içi dışı fitne fücur olan biri...

ZAZADİN HANI'NI İNŞA ETMİŞ

Gerçek adı "Köpek bin Muhammed", lâkabı Sadeddin... l. Alaeddin Keykubad döneminde emir idi. Beyşehir gölü yakınlarındaki Kubadabad Sarayı'nın mimar olan Sadeddin Köpek, Konya ve Aksaray şehirleri arasındaki Zazadin Hanı'nı da inşa etmiştir, Zazadin, o dönem halk arasında Sadeddin'in söyleniş biçimidir. 1226'ca Alâeddin Keykubad'ın Eyyûbîler'le yaptığı savaşta Selçuklu ordusundaki kumandanlardan biriydi.

TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİRDİ

1226'da Alâeddin Keykubad'ın Eyyûbîler'le yaptığı savaşta Selçuklu ordusundaki kumandanlardan biriydi. Tarihçi ibni Bîbî'ye göre Alaeddin Keykubat'ın zehirlenerek öldürülmesinde onun parmağı vardı. Keza veliaht İzzeddin Kılıçarslan'ın tahta çıkmasını da Sadeddin Köpek engelledi.

ÇOK HIRSLI BİRİSİYDİ

Sadeddin Köpek, çok hırslı birisiydi. Öyle ki, sonunda kendisini sultanlığa kadar götürecek planlar yapmıştı. İlk olarak kendisinin hain emellerini bilen Harzemşah komutanlarından Kayır Han'ı yoktan yere tutuklatıp öldürttü. Bununla da kalmadı Atabey Şemseddîn Atunapa, Tâceddîn Pervâne, Kemâleddîn Kâmyar gibi önemli devlet adamlarını da öldürttü.

DEVLET ADAMLARINI SARAYDAN KOVDURDU

Hüsâmeddîn Kaymerî, Celâleddîn Karatay gibi devlet adamlarını saraydan kovdurdu. Sultan'dan Melikü'l-Ümerâ unvanını aldı. Eyyubiler'in denetimindeki Samsat kalesini ele geçirince gücü daha da arttı. Selçuklular, Anadolu'daki bu komutanların ortadan kaldırılması ile Moğol istilasında Moğollara karşı zayıfladı. Köpek'in Selçuklu tahtını ele geçirmek için Moğollarla işbirliği yaptığı iddiaları da vardır. Nitekim bu iddia Diriliş Ertuğrul dizisinde işlenmektedir.

ANASINA BİLE İFTİRA ATTI

Güçle birlikte kibri de artan Sadeddin Köpek, tahtın varisi olabilmek için kendisinin I. Gıyaseddin Keyhüsrev'in gayri meşru çocuğu olduğunu etrafa yaymaya başladı. Öyle ki annesi Şehnaz Hatun'un Sultan l. Gıyaseddin Keyhusrev ile gayrimeşru ilişkiye girdiğini, l. Gıyaseddin'den iki aylık hamile iken başka biriyle evlendiğini, kendisinin bu nikâhtan yedi ay sonra dünyaya geldiği için dolayısıyla 1. Gıyaseddin Keyhusrev'in çocuğu olduğunu iddia etti.

SULTANA YALAN İSNAT ETTİ

Ayrıca ll. Gıyasettin Keyhüsrev'in Abbasi halifesini tanımadığı yaygarasını da ortaya atarak halkı kendi lehine çevirmeye çalıştı. Sadeddin Köpek'in gizli planlarını sezen ll. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1238 yılında müthiş bir plan hazırladı. Onu sarayda vereceği bir ziyafete davet etti. Sadeddin Köpek'in katli için Sivas subaşısı Hüsamettin Karaca ile Emir Togan'ı görevlendirdi. Ziyafet sırasında Hüsamettin Karaca, Köpek'e saldırdı. Ancak son derece kurnaz olan Köpek böyle bir suikaste hazırlıklıydı. Karacanın saldırısını savuşturduğu anda, geriden yetişen Emir Togan'ın bir kılıç darbesiyle ciddi biçimde yaralandı. Sonra da öldürüldü. Cesedi demir bir kafes içine konularak kendi yaptığı Kubadabad Sarayı'nın kale burcuna asıldı.

Bazı kaynaklarca "Kubek veya Kobek" yazılmasının sebebinin Arapça'da "UP" harfinin olmayışından kaynaklancığı söylenir. Osmanlı tarihçilerinden Müneccimbaşı Ahmed Dede ondan "habis Köpek" diye bahseder, yaratılıştan soysuz, müfsit ve hasetçi bir emîr olduğunu kaydeder.

DİRİLİŞ'TEKİ SADETTİN KÖPEK

Murat Garipağaoğlu, Diriliş Ertuğrul'da adı sıklıkla anılan ve merak uyandıran Sadettin Köpek karekteriyle 47. bölümde diziye dahil oldu.

Murat Garipağaoğlu, "Macbeth", "Woyzeck", ''Marat Sade'', ''Zengin Mutfağı'' gibi oyunların başrollerini üstlendi. Zengin Mutfağı oyunundaki performansıyla 2013 Afife Jale Ödülleri'nde "En Başarılı Komedi/Müzikal Oyuncusu Ödülü'ne layık görüldü.

Saadeddin Köpek, dizide Ertuğrul'u sarayın gözünde itibarsızlaştırmak ve kahramanlaşmasını durdurabilmek için her yolu dener. Büyük Diriliş'in manevi sahipleri Saadeddin Köpek'in önderliğini yaptığı bu fitnelerin hepsini tek tek boşa çıkarır. Zira Ertuğrul artık tek başına değildir ve kader onun nesli için namını yüzyılların ötesine taşıyacak bir gelecek hazırlamıştır.

Diriliş\'te Fırtına Gibi Esiyor! İşte Sadettin Köpek\'in Türk Tarihindeki Yeri

Son Dakika Magazin Diriliş'te Fırtına Gibi Esiyor! İşte Sadettin Köpek'in Türk Tarihindeki Yeri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • fransiz: osmanlı tarihi de tc tarihide katliamlar la dolu..ayrica tarih kitapları da hep yalan dolan ...kokmuş gericiler. 6 48 Yanıtla
  • fb li: Nesil böyle diziler izlemeli. Portakalı izleye izleye ingiliz olacaz ulen 36 11 Yanıtla
  • Sadece ?ilber: Oda bir seymi 50 yillik isgalden memleketi kurtaran adami sagar ismet hayin cemal gursel ile plan yapip ulkenin oz evladini asan memleketin 300 yil geriye gitmesine sebep olan gelmis gecmis en buyuk vatan haini alparslan turkese basbug diye tapan ve milliyetci gecinen bir kesim var bu ulkede . 23 22 Yanıtla Gurbetci Asena: IFTIRACI BURADA BAHSI GECEN SADETTIN SENSIN GALIBA...!!!??? 8 0
  • akpartili: Bu diziyi izliyorum 3 gün dünyaya gider yapıyorum iyi gaz veriyor 29 11 Yanıtla
  • ASENA: müthiş bir dizi müthiş 35 5 Yanıtla
  • bilen: arkasında tayyipin olduğu hiç bir şeyi izlemiyorum 9 25 Yanıtla
  • Koyun shaun: Ben bu diziyi seviyorum. Bizi güzel uyutuyor .cambaza bak hesabı 8 25 Yanıtla
  • oflu: Harika dizi fanatiğiyin özellikle selcan ertuğrul noyan turgutalp bamsi 31 1 Yanıtla
  • antiakppk : Bu dizilerle Akkoyunları uyutmaya devam eyy koyun sürüsü. 14 14 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Seren Serengil, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu destekliyor
    11:10 Seren Serengil, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu destekliyor

    Seren Serengil, 31 Mart Pazar günü yapılacak seçim öncesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu destekleyeceğini açıkladı. Serengil, İstanbul'un güzelliğini gölgeleyen her şeyden arındırılması gerektiğini belirterek, İmamoğlu'nun rakibinin olmadığını ve kesinlikle kazanacağını söyledi.

  • Survivor All Star'da eleme heyecanı! Yarışmaya veda eden Aysu gözyaşlarına boğuldu
    09:20 Survivor All Star'da eleme heyecanı! Yarışmaya veda eden Aysu gözyaşlarına boğuldu

    Survivor All Star'ın dün akşam yayınlanan bölümünde Merve, Aleyna, Aysu ve Berna arasında yapılan eleme mücadelesinin kaybedeni Aysu oldu. Oyunu geçtiğimiz sene yaşanan deprem felaketinde kaybettiği arkadaşına ithaf eden Aysu, gözyaşlarına boğuldu.

  • Erkan Petekkaya'nın babası son yolculuğuna uğurlandı! Saruhan Hünel cenazede bir vatandaşa çarptı
    08:20 Erkan Petekkaya'nın babası son yolculuğuna uğurlandı! Saruhan Hünel cenazede bir vatandaşa çarptı

    Erkan Petekkaya'nın hayatını kaybeden babası Akın Petekkaya, dün gözyaşları içinde toprağa verildi. Cenazeye katılan Saruhan Hünel ise aracığıyla kalabalık içindeki bir kişiye çarptı.

  • Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı

    Dün yeni filmi Mavi Mağara'nın provalarına başlamaya hazırlanan oyuncu Kerem Bürsin, koronvirüse yakalandı. Oyuncunun tedavisi başlarken prova da ileri bir tarihe alındı.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.

  • Banu Parlak hakkında yurt dışı yasağı
    22:49 Banu Parlak hakkında yurt dışı yasağı

    Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesi İcra Müdürlüğü'ne giderek hacizli bir aracın satışıyla ilgili işlem yaparken görevli bir memurla tartıştı. Memurun şikayeti üzerine Parlak gözaltına alındı. Cumhuriyet savcısı Parlak'ın ifadesini aldıktan sonra mahkemeye sevk etti. Parlak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ancak yurt dışı çıkış yasağı konuldu.

  • Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak
    16:37 Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak

    Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' adlı şiirinin Yeni Türkü tarafından izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. Mungan, konuyla ilgili dava açılacağını duyurdu.

  • Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi
    16:36 Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi

    41'incisi düzenlenen ödül töreninde, Tiyatrokare'nin sahneye koyduğu 'Ağaçlar Ayakta Ölür' ve 'Veda' oyunlarıyla seyircilerini büyüleyen Nevra Serezli'ye ödül verildi. Serezli, ödülü alırken gözyaşlarını tutamadı ve 'Bir gün ikincisini de ben alırım diye ümitleniyordum' dedi. Tiyatrokare'nin kurucusu Nedim Saban ise İsmail Dümbüllü Ödülü'nün tiyatro öğrencilerinin seçimiyle verilmesinden gurur duyduğunu belirtti.

  • Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu
    16:36 Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu

    Orhan Gencebay'ın Şişli'deki iftar programında Cumhur İttifakı'na destek vermesi sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Eşi Sevim Emre ise Gencebay'ın siyaset üstü bir kişilik olduğunu ve hangi parti vatanı için uğraşıyorsa yanlarında olduklarını belirtti.

  • Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu
    16:36 Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu

    Survivor All Star yarışmacısı Adem Kılıççı, Gökhan Çınar'ın konuğu olduğu Katarsis programında iddialı sözler söyledi. Kılıççı, Survivor'da yaşadığı zorlukları anlattı ve neden bu yıl yarışmaya katılmadığını açıkladı. Ayrıca, Nisa'nın şampiyonluğuna sevindiğini ve Acun Ilıcalı'ya kırgın olduğunu belirtti.


Advertisement