Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika
Politika

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 12 yılda Türkiye'nin geldiği yerin malum olduğunu belirterek, "Bu çizgiyi sürdürebilmek için AK Parti'nin kendi içinde ortak aklı harekete geçirerek en doğru tercihlerde bulunması gerekir. Bunu yapıyoruz da. Kimse, AK Parti içindeki kişiler üzerinden bir tartışma yaparak türbülansa sokulabileceği kanaatinde olmasın" dedi.

16.07.2014 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 12 yılda Türkiye'nin geldiği yerin malum olduğunu belirterek, "Bu çizgiyi sürdürebilmek için AK Parti'nin kendi içinde ortak aklı harekete geçirerek en doğru tercihlerde bulunması gerekir. Bunu yapıyoruz da. Kimse, AK Parti içindeki kişiler üzerinden bir tartışma yaparak türbülansa sokulabileceği kanaatinde olmasın" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Türkiye'nin Irak ile olan ilişkilerine değinen Davutoğlu, "Bizim bölgemizde sınırlar kötü örülmüş bir duvar gibidir, çok kötü örülmüş bir duvar. Aileleri, şehirleri bölmüş. Bu kötü örülmüş duvarın yıkılması halinde herkes bu duvarın altında kalır. Bunun yerine bu kötü örülmüş duvarı öyle küçük ve barışçıl hamlelerle düzeltmek mümkün ki o getirdiği engeller ortadan kalksın. Nedir bu, vizelerin kalkması. Hükümetlerarası ortak kabine toplantıları. Bunları yaptık biz, bunlar şimdi yürümüyorsa bizim sebebimizle değil oradaki tutum ve durumun değişmesi sebebiyle. Enerji entegrasyonu dedik. Azeri kardeşlerimizle, can Azerbaycan diyorum ama can Azerbaycan diye diye Türkiye ile entegre olmaz ki. TANAP'ı yaparsınız entegre olur. Can Azerbaycan Canan Türkiye ile buluşur. Aynı şeklide biz Irak'a böyle baktık. Basra'ya da böyle baktık. Basra'da hala Şii aşiretlerin düğünlerde açtığı bayrağın ayyıldız olduğunu biliyor musunuz? Bu aşiretlerin Şii olması onları bizden uzak tutabilir mi? Mümkün mü? En yakın yer Kürt bölgesi olduğu için, Kürt bölgesiyle ilişkileri en üst düzeye çıkarttık. Erbil'e gittiğinizde yarı Türkçe yarı Arapça konuşulur" dedi.

Erbil, Musul Kerkük'le yakın ilişkilere girmenin bir sorumluluk olduğu vurgulayan Davutoğlu, Türkmenlerin Araplar ve Kürtlerle iyi ilişkiler içinde olması gerektiğine işaret etti.

"NİYE BİRİLERİ TÜRKİYE İLE KÜRT BÖLGESİNİN ENERJİ ANLAŞMASI YAPMASINDAN RAHATSIZ"

Davutoğlu, "Bizim için önemli olan Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların mutlu olduğu, Irak içinde kendi haklarının teminat altına alındığı çözümdür. Ne Irak içinde ne de dışarıda Türkiye ile kurulan ilişkileri tehdit olarak görmemeli. Niye birileri Türkiye ile Kürt bölgesinin enerji anlaşması yapmasından rahatsız" diye sordu.

"BAŞBAKANIMIZIN İNFİALİ HEPİMİZİN İNFİALİ OLUR"

Paralel yapıya ilişkin değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Gerçekten iki sene üç sene önce bile tahayyül etmiş olsaydık hiçbirimiz ihtimal veremeyeceği olaylar yaşıyoruz. Başbakanımızın infiali hepimizin infiali olur. Bugünkü bu yapının İngilizce gazetesini açın, bugünkü nüshasında Başbakanımızı Filistin konuşmasından alıntı var. Bütün o konuşmadan başlığa çektiği şey, 'Başbakan İsrail milletvekilini Hitlere benzetti.' Başbakanımız doğru da söyledi. Başbakanımızın Filistin ile ilgili yaptığı uzun bir konuşmanın Filistin'e sahip çıkmasını değil bunu öne alırsanız bir yere dikkat çekmek istiyorsunuz demektir. Cemaatin kimi ve neyi savunduğu çok açık görülüyor" diye konuştu.

"ZULÜMLERİN KARŞISINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"Bu seçicilik işaret etmek için" diyen Davutoğlu, "Eğer bu yolla işaret edilecekse o yol bizim için onurdur. Biz, bu zulümlerin karşısında durmaya devam edeceğiz. Paralel yapının bu tutumu başkaları tarafından benimseniyor. Mesele başbakanımızın kişi olarak bizler değiliz, bizim bakış açımız onlar için bir şey. AK Parti'yi iktidar yapan da bu siyasi omurgadır. bu anlamda AK Parti'nin omurgasını değiştiremezler. Sayın Başbakanımızın dünkü konuşması da buna dikkat etmek için. Biz, aynı zamanda barış olsun diye Suriye ile İsrail liderlerini de bir araya getirmeye çalışan aynı Başbakandı. Bugün biz bunu sergiliyorsak bunun arkasında çatışmacı kültür yok, gerçek barışın ihtisası için. Paralel yapı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını yıpratmak için dışarıda kampanya yürütüyor. Başbakan bunun arkasında bir art niyet var deyince, neden büyükelçilerde bu ifade edildi deniliyor" ifadelerini kullandı.

"BAŞBAKANDAN SONRA TÜRKİYE TÜRBÜLANSA GİRMEYECEK"

Başbakanlık koltuğuna oturacak ismin kendisi olup olmadığı yönündeki iddialara cevap veren Davutoğlu, "12 yılda Türkiye'nin geldiği yer malum. Bu çizgiyi sürdürebilmek için AK Parti'nin kendi içinde ortak aklı harekete geçirerek en doğru tercihlerde bulunması gerekir. Bunu yapıyoruz da. Kimse AK Parti içindeki kişiler üzerinden bir tartışma yaparak türbülansa sokulabileceği kanaatinde olmasın" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın son yapacağı mitingin Konya'da olacağının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Bu Konya için büyük şeref. Benim seçim bölgem değil, Hz. Mevlana'nın diyarıdır" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement