Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Açıklamaları - Son Dakika
Politika

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Açıklamaları

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu\'nun Açıklamaları

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Hangi kriteri elinize alırsanız alın, son 100 yıl içerisinde Türkiye'nin son 10 yılda aldığı mesafeyi aynı sürede alan başka bir ülke yok. Yani tarımda dünyanın 7. ülkesiyiz, turizmde dünyanın 7. ülkesiyiz, diplomaside en çok temsil edilen 6. ülkeyiz, dünyada en hızlı yükselen donör ülkeyiz.

27.03.2014 08:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Hangi kriteri elinize alırsanız alın, son 100 yıl içerisinde Türkiye'nin son 10 yılda aldığı mesafeyi aynı sürede alan başka bir ülke yok. Yani tarımda dünyanın 7. ülkesiyiz, turizmde dünyanın 7. ülkesiyiz, diplomaside en çok temsil edilen 6. ülkeyiz, dünyada en hızlı yükselen donör ülkeyiz. Türk Hava Yolları dünyanın en iyi havayolu şirketi haline geldi. Bir ülke bu kadar güç biriktirmişse tabi ki rahatsız olanlar olacak" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan Ankara'nın Gündemi programına konuk oldu. İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ve programın sunuculuğunu yapan TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sorularını cevaplayan Davutoğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Suriye toprakları içerisinde bulunan Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik saldırı yapılacağı iddialarını cevaplayan Davutoğlu, "Süleyman Şah Türbesi, bizim için Konya toprağı gibi bir topraktır. Uluslararası hukuk itibariyle de o topraklar bizim topraklarımızdır. Suriye ile 70'li, 80'li yıllardaki gergin dönemlerimizde de askerlerimiz her zaman o toprakta bulunmuştur. Oranın korunması bizim açımızdan bir sorumluluktur. 2011 Nisan'ında ilk mülteciler gelmeye başladığında Genelkurmay Başkanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ve MİT Müsteşarlığımız olarak o toprakların korunması ile ilgili tedbirleri masaya yatırdık. TSK, Genelkurmay Başkanlığımız her türlü hesabı yaptı. Son dönemlerde yaşanan olaylardan sonra Başbakanımız ile yaptığımız Güvenlik Zirvesi'nde bu konu yine en üst düzeyde ele alındı. Herhangi bir boşluk olmamasına çaba gösterildi. Hal böyle olmakla birlikte iki güne bir sanki Süleyman Şah Türbesi'ni hedef göstermek istercesine basında haberler yapıldı. Biz, spotları o türbeye çekmek istemiyoruz. Her gün Türkiye'nin savaşa hazırlandığını söyleyenler aslında savaş çığırtkanlığı yapıyorlar. Nereden geldiği bilinmeyen bir İŞID mesajını sanki savaş olacakmış gibi hemen gündeme çekiyorlar. Bunun oradaki askerlerimizi nasıl tedirgin edeceğini biliyor musunuz? Kimin o askerleri tedirgin etmeye hakkı var" ifadelerini kullandı.

"MESELE HÜKÜMETİ ZAAF İÇİNDE GÖSTERMEK"

Türkiye'nin çıkarlarına göre dış politika izlediğine dikkat çeken Davutoğlu, "Özellikle belli gazeteler, hükümetimizi İran yanlısı olmakla suçluyor. İran bizim iyi ilişkiler geliştirmek istediğimiz bir komşumuz. Ama Türkiye kendi politikasını takip eder. Bizi İran yanlısı olmakla suçlayanlar aslında Suriye politikamızdan rahatsız oluyorlar. Suriye rejimine Türkiye içinden en büyük desteği MİT TIR'ını durdurmak isteyenler verdi. Suriye'nin en büyük yardımcısı İran. Peki bizi nasıl İran yanlısı olmakla suçluyorsunuz. Burada kasıtlı bir çelişki var. Mesele ne Suriye ne İran. Mesele, hükümeti zaaf içinde göstermek. Bütün mesele hükümetin önemli isimlerinin itibarını zedeleme. Bazı kişilerin bu aralar tek bir hedefi var. Eğer bir mesele Türkiye Cumhuriyeti hükümetini zaafa düşürecekse onlar için olumludur. Türkiye kontrol edilebilir bir ülke olsun istiyorlar" diye konuştu.

İran'a ambargo uygulanmasına karşı çıktıklarını belirten Davutoğlu, "Biz nükleer meselesinde objektif olarak karşı çıktık. Ama Türkiye'nin çıkarları için karşı çıktık. Biz, hiçbir komşumuza ticari ambargo uygulansın istemeyiz. Sonuçta ekonomik ilişkilerimiz var. Ekonomilerinin bize açık olmasını isteriz. Suriye konusunda İran'la ihtilafa düşerken de yine Türkiye'nin çıkarlarını düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'nin son 10 yılda önemli mesafeler aldığını kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Hangi kriteri elinize alırsanız alın, son 100 yıl içerisinde Türkiye'nin son 10 yılda aldığı mesafeyi aynı sürede alan başka bir ülke yok. Yani tarımda dünyanın 7. ülkesiyiz, turizmde dünyanın 7. ülkesiyiz, diplomaside en çok temsil edilen 6. ülkeyiz, dünyada en hızlı yükselen donör ülkeyiz. Türk Hava Yolları dünyanın en iyi havayolu şirketi haline geldi. Bir ülke bu kadar güç biriktirmişse tabi ki rahatsız olanlar olacak. Fakat bizi rahatsız eden içerideki bazı unsurların bu kazanımlardan rahatsız olması. Bunların içinde paralel yapı da var, onun destek unsurları da var. Onun basındaki uzantıları da var. Bu geniş koalisyonun asıl hedefi, bu 12 yıl içerisinde gerçek bir başarı hikayesi sunan AK Parti hükümetidir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Açıklamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement