Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bölgenin istikrarından, güvenliğinden ve barışından başka gayeleri olmadığını söyledi.

09.11.2014 13:02  Güncelleme: 12:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Partisinin Finike İlçe Kongresi'ne katılan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı olduğu günden bu yana Türk bayrağını Torosların zirvesinden dünyanın zirvesine taşımak için mücadele ettiğini belirtti.

Bu mücadeleyi verirken güçlerini milletten aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, zor bir coğrafyada yaşadıklarını, bölgedeki olumsuz gelişmelerin kendilerini de yakından ilgilendirdiğini vurguladı.

Türkiye'nin ekonomisi, ordusu, milleti, iktidarı, başbakanı ve cumhurbaşkanıyla çok güçlü olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, atalarının kendilerine bıraktığı mirası daha ileriye götürme mücadelesi verdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin son 5 yılda dünyada oluşan krizlerden istikrar sayesinde etkilenmediklerine işaret eden Çavuşoğlu, bugün gelinen noktayla yetinmenin mümkün olmadığını, bu davayı ileriye taşımaları gerektiğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin çevresinde yaşanan sorunları yakından takip ettiklerini anlatarak, şöyle konuştu:

" Suriye'de bir taraftan Esed rejimi, bir taraftan da terör örgütleri bölgeyi kasıp kavuruyor, masumları öldürüyor. Olan kadınlara ve çocuklara oluyor. Suriye'de 300 bine yakın insan öldürüldü. Zalim bir rejim tarafından kimyasal silahlar, hava saldırıları, varil bombaları insanların üzerine atılıyor, insanlar açlığa mahkum edilerek katlediliyor. Dünya buna sessiz kalıyor ama biz sessiz kalmadık, kalmayacağız."

"BÖLGEMİZİN İSTİKRARINDAN, GÜVENLİĞİNDEN BAŞKA GAYEMİZ YOK"

Türkiye'nin dış politikasında bazen yalnız da kalsa asla ilke ve tutumlarından, doğruyu söylemekten vazgeçmeyeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bölgemizin istikrarından, güvenliğinden ve barışından başka gayemiz yok. Suriye'den, Irak'tan Türkiye'ye gelmek zorunda kalan 1 milyon 600 bin insana kapılarımızı açtık. Bugüne kadar onlar için 4,5 milyar dolar para harcadık. Türk misafirperverliğini en iyi şekilde sergiliyoruz" dedi.

Dünya mazlumlarının Türkiye'den büyük beklentisi olduğunu belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bilinçle, inançla çalışmamız lazım. Daha güçlü Türkiye için çalışmalarımız lazım. Çevremizdeki mazlumlar için çalışmamız lazım. Herkes 'Kobani Kobani' diyor. Suriye sadece Kobani'den ibaret değil. Millet Kobani'nin siyasetini yaparken, biz oraya 11 milyon dolarlık insani yardım ulaştırdık. Kobani'den gelen insanları barındırdık. Onlar da zulümden kaçıyordu. Kim olursa olsun... Ermeni, Süryani, Hristiyan, Arap, Türkmen ayrımı yapmıyoruz. Kim zulümden kaçarsa ona ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin 350 bininin okula, eğitime ihtiyacı var. Türkiye'de doğan 35 bin bebek var. Bu bebeklerin geleceği ne olacak? Türkiye'den başka bunlar için çaba sarf eden var mı? Dünyanın vicdanın sesi oluyoruz."

"SADECE KENDİ EKSENİNDE DÖNEN TÜRKİYE OLAMAZ"

Bakan Çavuşoğlu, Afrika'ya en çok sahip çıkan ülke olduklarını dile getirerek, dış politikayı çok boyutlu düşündüklerini, sadece kendi ekseninde dönen Türkiye olamayacağını ifade etti.

Dünyanın neresinde Türkiye için fırsat varsa oraya gitmeleri gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Bunu yaparken nerede Türkiye'ye ihtiyaç duyan insan varsa onun da yardımına koşmalıyız. İnsani boyutunu Türk dış politikasının merkezine koyuyoruz. Her şey ticaret, tek taraflı çıkar değil. Tabiki ülkenin çıkarını koruyacağız ama karşı tarafının çıkarını da gözeteceksiniz. Türkiye'nin dünyadaki itibarının sebebi de budur" diye konuştu.

Mevcut başkan Ömer Eser'in tek listeyle ilçe başkanlığına aday olduğu kongreye AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ile AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement