Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu-kktc Dışişleri Bakanı Nami Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu-kktc Dışişleri Bakanı Nami Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bizim arzumuz 2015 yılının Kıbrıs’ta çözüm yıl olmasıdır.

20.02.2015 19:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bizim arzumuz 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yıl olmasıdır. Bunun için samimi gayretlerimizi devam ettiriyoruz ve bu konuda da Türkiye ile KKTC arasında hiçbir görüş ayrılığı yok" dedi.

Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile ikili ve heyetler arası görüşmelerden sonra basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu belirterek, "Bizim arzumuz 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yıl olmasıdır. Bunun için samimi gayretlerimizi devam ettiriyoruz ve bu konuda da Türkiye ile KKTC arasında hiçbir görüş ayrılığı yok. KKTC içinde tüm siyasi partiler arasında adeta konsensüs var. Bizim arzumuz Rum Kesimi'nin samimi bir şekilde müzakere masasına dönmesidir. Bu yılı müzakere ve çözüm yılı yapmak istiyoruz. Rum Kesimi çeşitli bahanelerle bu samimiyet testinden geçemedi. Annan Planı'nı destekleyen ve aynı şekilde yakınlaşmaları kabul eden ve hala masada olan KKTC ve Annan Planı'na 'hayır' diyen, yakınlaşmaları bile kabul etmek istemeyen ve masada olmayan Rum Kesimi. Bu konuda dünyanın bakışı, özellikle Birleşmiş Milletler'in ve Avrupa'nın bakışı nettir. Bizim dünyaya çağrımız şudur; artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerindeki kısıtlamaları kaldırmamız lazım. Dünyaya çağrımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerindeki kısıtlamalara son vermemiz lazım" dedi.

Doğu Akdeniz'de doğalgaz ve petrol konusunda ortak anlayışa sahip olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Tek taraflı sondaj araştırmalarına karşıyız. Bu konuda yapıcı ve samimi önerilerimiz oldu. Kıbrıs Türk halkının hakkının korunması için KKTC ve Kıbrıs Türk halkının yanında olacağız" şeklinde konuştu.

Nami ise Türk tarafının 2015 yılının barış yılı olmasını istediğini belirterek, "Şu anda müzakere masasını terk etmiş bir Rum liderle karşı karşıyayız. Kendisinin müzakere masasına, hiçbir ön şart sunmadan geri dönmesi çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz. Kıbrıs konusunun uluslararası boyutları olduğu bilinmektedir. Bu konuda uluslararası camianın da daha yakın ilgi göstermesi ve Rum lidere telkinlerini daha fazla gecikmeden yapması gerektiğini düşünüyoruz. Süreç içerisinde faturanın Kıbrıslı Türklere çıkarılmasının durdurulması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

Nami müzakerelerin geleceği ile ilgili soruya, "Eğer Rum tarafı üzerinde uluslararası toplum telkin etmede imtina ederlerse ve bir yakın unsurları doğalgaz, AB üyeliği gibi kozları Rum tarafının tekelinde bırakan, kapsamlı çözüme hizmet eden değil tek yanlı kozlar olarak kullanılmasına yol açan unuturlar olarak gündemde tutarlarsa Rum kesiminin çözüm iradesi zayıflayacaktır" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu-kktc Dışişleri Bakanı Nami Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement