Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Moğolistan'da - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Moğolistan'da

ULAN Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Moğolistan ilişkilerine dair, "Bugünkü ekonomik ilişkilerimiz ve karşılıklı ticaret hacmimizin aslında siyasi ilişkilerimizi ve dostluğumuzu yansıtmadığını görüyoruz ve dostluğumuzun çok gerisinde kaldığını düşünüyoruz" dedi.

13.04.2015 08:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ULAN Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye- Moğolistan ilişkilerine dair, "Bugünkü ekonomik ilişkilerimiz ve karşılıklı ticaret hacmimizin aslında siyasi ilişkilerimizi ve dostluğumuzu yansıtmadığını görüyoruz ve dostluğumuzun çok gerisinde kaldığını düşünüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, resmi ziyarette bulunduğu Moğolistan'da, Dışişleri Bakanı Lundeg Purevsuren ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı'nda baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından işbirliği protokolü imzalandı, iki bakan ortak basın toplantısı yaptı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Moğolistan'ı ziyaret eden ilk Türkiye Dışişleri Bakanı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, iki ülke arasında 8 bin kilometrelik mesafe olduğunu ancak Moğolistan'ı dost ve kardeş ülke gördüklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Moğolistan ile son yıllarda gelişen ilişkilere dair, "Moğolistan'ın dış politikasında Türkiye'yi üçüncü komşu olarak nitelendirmesi de aslında Moğolistan'ın Türkiye'ye bakış açısını ve Moğolistan ile Türkiye arasında, bu tarihi ilişkilerimizi daha da ileri noktaya getirme konusunda karşılıklı kararlılığımızı gösteriyor" diye konuştu.

Görüşmelerde Purevsuren'le, ikili ilişkilerin her alanda nasıl daha ileri bir noktaya getirebilecekleri konusu üzerine yoğunlaştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, ilişkileri stratejik düzeye çıkarma konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

-Türkiye'den Moğolistan'a e-vize desteği-

Çavuşoğlu, bakanlıkların ilişkilerini geliştirmek için diplomasi akademileri arasında mutabakat zaptı imzaladıklarını, aynı şekilde diğer alanlarda da ilişkileri güçlendirmek istediklerini söyledi.

Bilişim teknolojileri ve e-vize konusunda Türkiye'nin tecrübelerini Moğolistan ile paylaşmak istediklerini anlatan Çavuşoğlu, "Bugünkü ekonomik ilişkilerimiz ve karşılıklı ticaret hacmimizin aslında siyasi ilişkilerimizi ve dostluğumuzu yansıtmadığını görüyoruz ve dostluğumuzun çok gerisinde kaldığını düşünüyoruz" dedi.

-"Ekonomik ilişkilerde hedef 250 milyon dolar"-

Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 250 milyon dolara çıkarma konusunda kararlı olduklarını, bu çerçevede Türk işadamlarının Moğolistan'da daha fazla yatırım yapmasını istediklerini söyledi.

Moğolistan'ın hayvancılık alanındaki potansiyeline işaret eden Çavuşoğlu, her şeyden önce iki ülke halkının birbirine daha kolay ulaşması gerektiğini, bu kapsamda THY'nin Ulan Batur'a sefer başlatmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, THY'nin sefer sayısının yetersiz olduğunu, bunu artırması konusunda gerekli girişimlerde bulunduklarını dile getirdi.

Purevsuren de iki ülke arasında orta tarihi mirasın bulunduğunu belirterek, Moğolistan topraklarında Göktürk devletine ait Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk anıtlarının olduğunu anımsattı.

-Stratejik ortaklık-

Moğolistan Dışişleri Bakanı Purevsuren, Türkiye'yi Moğolistan'ın üçüncü en yakın komşusu gördüklerini ve bunun ikili ilişkiler üzerine olumlu yansımalarını beklediklerini söyledi.

Çavuşoğlu'nun Moğolistan ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik ortaklı seviyesine taşımak için önem taşıdığına işaret eden Purevsuren, iki ülke arasındaki ilişkiler ve uluslararası alandaki ortaklıklar temelinde verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Purevsuren, Türkiye'nin turizm, inşaat, tekstil ve dericilik alanlarındaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini ifade ederek, Türkiye'nin tecrübe sahibi olduğu dericilik sektörü ile hayvancılıkta öncü Moğolistan arasında tamamlayıcı roller oynanabileceğini dile getirdi.

Görüşmede Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Moğolistan'da yapılan projeleri masaya yatırdıklarına da değinen Purevsuren, ayrıca bakanlıklar arasında diplomasi alanında bilgi ve tecrübe paylaşımına ilişkin işbirliği mutabakatının imzalandığını söyledi.

Purevsuren, bu çerçevede, Türkiye'de uygulanmaya başlanan e-vize uygulamasını Moğolistan'da hayata geçirmek için Türkiye'den destek istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Moğolistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement