Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ?rusya ile Gerilimi Tırmandırmak İstemeyiz? -1 - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ?rusya ile Gerilimi Tırmandırmak İstemeyiz? -1

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ?rusya ile Gerilimi Tırmandırmak İstemeyiz? -1

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 'Rusya ile gerilimi tırmandırmak istemeyiz' Kıbrıs'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

26.11.2015 18:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 'Rusya ile gerilimi tırmandırmak istemeyiz'

Kıbrıs'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya ile yaşanan gerilimle ilgili sorulara yanıt veren Çavuşoğlu, gerilimin daha fazla uzamasını istemediklerini belirtti.

Çavuşoğlu 'Hiçbir şekilde Kıbrıs sorunun başka gelişmelerden etkilenmemesini arzu ediyoruz ve etkilenmemesi gerekir buna da müsaade etmememiz gerekir.' dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Biz Rusya'yla gerilimi tırmandırmak istemiyoruz' ifadelerini kullanarak, 'Rusya'yla çok özel ekonomik ve siyasi ilişkilerimiz var. Bu anlayıştan dolayı Kırım'daki hassasiyete rağmen Avrupa Birliği'nin ve batının uyguladığı ambargolara da katılmadık ve Rusya ile de birçok konuda işbirliği yaptık.' dedi.

Suriye üzerinden Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları başladığı günden bu yana Rus uçaklarının Türkiye hava sahasını ihlal ettiğini belirten Bakan, Rus uçaklarının da 3- 4 Ekim'de Türkiye Hava sahasını ihlal ettiğini hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Türkiye'nin hava sahası ve sınır güvenliği ile ilgili angajman koşullarımızın net olduğunu, bunu tüm dünyaya duyurduk. 3-4 Ekim'deki ihlallerden sonra Rus dostlarımızla mevkidaşlarımızla bu konuyu paylaştık.' dedi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bu durumu telefonda kendilerine ilettiğini kaydetti.

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti

'Yine benden önceki bakanımız müsteşarımız Feridun Bey, New York'ta Lavrovla paylaştı. En son G-20 zirvesi kapsamında da Antalya da sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Putin ile görüşme sırasında bunu iletti. 24 Kasım'daki bu hepimizi üzen olay sırasında radarlarımız iki uçağın bizim sınırlarımıza doğru ilerlediğini tespit ettikten sonra 5 dakika içinde 10 defa uyardı. Aidiyeti milliyeti belli olmayan uçak, çünkü aynı tip uçaklar rejimin elinde de mevcut. Dolayısıyla bizim de jetlerimiz burada yaklaşan ve hava sahamızı ihlal eden uçakları bir tehdit olarak ki angajman kurallarımız bellidir, açık net. Maalesef uyarılara rağmen yön değiştirmeyen ve hava sahamızı ihlal eden uçağı bizim uçaklarımız vurdu. Biz bu üzücü olayın Rusya'yla olan ilişkilerimizi bozmasını istemiyoruz. Dün Sayın Lavrov'la telefonda görüştük. Kendimizi de elimizdeki tüm bilgileri detaylarıyla birlikte paylaşmak istediğimizi söyledik. Nitekim askeri makamlar Rusya'nın askeri ataşesini davet ederek elimizdeki bilgileri paylaştı. Yani hem askeri kanaldan hem de diplomasi kanallarının açık olmasını istiyoruz dedi. Bugün Rusya'dan gelen açıklamalara baktığımız zaman daha yapıcı açıklamaların geldiğini görüyoruz ve bunun devam etmesini istiyoruz. Çünkü Rusya Türkiye ilişkileri bir çok sınavları atlatmıştır geçmişte ben inanıyorum ki bu hepimizi üzen olaydan sonra da Türkiye Rusya ilişkileri tekrar yoluna girecektir ve diplomasi kazanacaktır tekrar. Nasıl 3-4 Ekim den sonraki ciddi ihlallerden sonra diplomasi yolunu seçtiysek bundan sonraki süreçte de arzumuz budur ve Rus mevkidaşımla telefonda prensipte anlaştık' dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, 'Haklı olduğumuz bir durumda özür dilememiz gerekmez. Ama üzüntü duyduğumuzu dün telefonda da söyledik. Bugünde birkaç defa hepimizi üzen dedik. Üzüntülerimizi belirttik. Bizim angajman kurallarımız net ve hava sahamız ihlal edildi. Dün sayın Lavrov'a da söylediğim gibi hiçbir ülke kendi hava sahasının bu şekilde defalarca ihlal edilmesini tolere etmez. Kaldı ki uyarılara cevap verilmediği için milleti de belli olmayan bir uçaktı bizim jetlerimiz vurduğu zaman... Biz bu konuda gerekli açıklamaları yaptık. Bundan sonraki süreçte de diyalog kanallarımızı açık tutarak düşüncelerimiz ve elimizdeki bilgileri onlarla paylaşacağız' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ?rusya ile Gerilimi Tırmandırmak İstemeyiz? -1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement