Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Sandıklı'da - Son Dakika
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Sandıklı'da

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Sandıklı\'da

AK Parti’nin 24. İstişare Toplantısı için Afyonkarahisar’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sandıklı’da Antalya Kepez Belediyesi’nin istişare toplantısına katıldı.

09.01.2016 21:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti'nin 24. İstişare Toplantısı için Afyonkarahisar'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sandıklı'da Antalya Kepez Belediyesi'nin istişare toplantısına katıldı.

Sandıklı'da Kaymakam Faik Arıcan, Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü tarafından karşılanan Bakan Çavuşoğlu, toplantı öncesi basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, "Anayasa çalışmaları için seçimden sonra AK Parti olarak inisiyatif aldık. Sayın Başbakanımız MHP ve CHP genel başkanları ile görüştü. Bu görüşmeden sonra meclis başkanımız tüm partilere yeni oluşacak komisyon için üye istedi. Biz yüzde 49 buçuk oy alan bir parti olarak, 317 milletvekiline sahip olan bir parti olarak diğer partiler ile eşit sayıda üye veriyoruz. Bu aslında bizim uzlaşı kültürümüzün bir yansımasıdır. Diğer partilerde de bu uzlaşı kültürü olması gerekiyor. Yani burada eşit üye verme ya da konsensüsü dayatma olarak da ortaya koymamaları gerekiyor. Daha önce 60 farklı konsensüs oldu bunu bile meclise getiremedik. Umarım o dönemden ders almışızdır. Şimdi Türkiye'nin nereye giderseniz gidin, medya mensuplarına sorun sivil bir anayasa diyor, 12 Eylül Anayasası ile yaşamak istemiyoruz diyor. İş dünyasına soruyoruz, akademik dünyasına soruyoruz, sivil toplum örgütlerine soruyoruz herkes böyle diyor. Bizde siyasetçiler olarak böyle düşünüyoruz. Biz bunu hazmedemiyoruz. Çok deştirdik ama halen darbe ruhu orda. Bu anayasanın değişmesi gerekiyor. İnşallah bu sefer bunu başarırız ve halka da güven veririz. Başarmamız da gerekir. Diğer taraftan bazı haberler çıktı. Türkiye vatandaşlarımıza vize serbestisini sağladıktan sonra Türkiye 25 ülkeye veya şu kadar ülkeye vize uygulayacak. Bu doğru değil. Türkiye ancak Avrupa Birliğine tam üye olduktan sonra, Avrupa Birliğinin vize uygulamasına dahil olabilir. Onda da zaten yüzde yüz uymak zorunda değiliz. Uyarız anlaşırız ayrı. Bugün Avrupa Birliği üye ülkesi İngiltere ve İrlanda şengen vize sistemine dahil değil. Mesela vize serbestisini vatandaşlarımız elde ettikten sonra İngiltere ve İrlanda'ya vizesiz seyahat edemeyecek. Yani şunu söylemeye çalışıyorum biz üye olduktan sonra bile bu konudaki kararımızı kendimiz veririz. Ama vize serbestisi uygulamaya girdikten sonra biz başka ülkelerin vatandaşlarına vize uygulamak zorunda değiliz. Bu kesinlikle söz konusu değil. Vize serbestisi anlaşmasında da böyle bir şey yok" dedi.

Gazetecilerin "İran ile Suudi Arabistan arasında bir gerginlik var. Türkiye açısından bir sıkıntı doğuyor mu?" sorusuna Bakan Çavuşoğlu, "Bizim durumumuz son derece nettir. Açıklamalarımızda da bunu gördünüz İslam dünyasının ve bu bölgenin iki önemli ülkesinde ki gerginliğin bir faydası olmaz. Bölgede var olan sorunları daha da derinleştirir. Biz bu sorunların diplomasi yolu ile çözülmesi gerektiğini söyledik. Gerginliğin azaltılması içinde üzerimize düşeni yapıyoruz. İslam Birliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını toplantıya davet etmek istedi. Biz oluru verdik. Tarih belirlenecek. Burada konuyu gündeme getiririz. Bu arada bizimde temaslarımız oldu. Suudi Arabistan, Katar, Endonezya gibi İslam dünyasının önde gelen ülkelerin dışişleri bakanları ile birlikte ne yapabiliriz bunları istişare ettik. Türkiye'nin bu konuda ki tutumu belli. Biz bölgede daha fazla gerginlik istemiyoruz. Olan gerginlikler zaten birçok ölümlere mezhepçi çatışmalara yol açıyor. Çok tehlikeli bir şeydir. Biz mezhepçiliğin çok tehlikeli olduğunu ve olabileceğini Suriye sorunun başından bari söyleye geldik. Maalesef tüm bu endişe ve öngörülerimizde haklı çıkıyoruz. Umarım iki ülke bu konuda kısa sürede adımlar atar. Fakat şunu da net söyledik. Herhangi bir idam cezası olduğu zaman o ülkenin misyonlarını, büyük elçiliklerini, başkonsolosluklarını yakmak her şeyden önce Viyana sözleşmesine aykırı. Bunun güvenliğini sağlamak o ülkenin misyonunu, kabul eden ev sahibi ülkenin de sorumluluğudur. İran da idam cezaları uyguladı daha önce. Bizim vatandaşlarımızı da idam etti. Biz Türkiye olarak İran'ın büyükelçiliklerini, konsolosluklarını yakmadık. İdam cezası hakkındaki tutumumuz ayrı ama uluslararası hukuka da herkesin saygı duyması gerekiyor. Bugün bunun karşılığı misyonları yağmalamaktır. Bu çok kötü kültürdür İran da bu kültürden vazgeçmesi lazımdır" cevabını verdi. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Sandıklı'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mehmet Selim Kiraz anısına iftar programında konuştu
    23:36 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mehmet Selim Kiraz anısına iftar programında konuştu

    Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen iftar programında hakim ve savcılarla bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit savcının emanetine sahip çıkma noktasında mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Tunç, adaletin tecellisi için yapılan fiziksel ve yargı reformlarına değinerek, hukuk fakültelerinde yapılan değişikliklerin savunmayı güçlendireceğine inandıklarını ifade etti.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.


Advertisement