Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Tekirdağ'da - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Tekirdağ'da

''Bugün Suriye'ye istikrarın getirilmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya devam etmemiz lazım. 4 sene önce bizim politikamıza yanlış diyenler bugün Türkiye'den özür diliyorlar" "Dünyanın neresinde Türkiye için bir fırsat varsa oraya gitmek durumundayız. Bizim de davamız bu. Biz dünyayı fellik fellik dolaşırken sizin burada ürettiğiniz ürünlerin ihracı için yeni kapılar açıyoruz.

22.11.2014 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün Suriye'ye istikrarın getirilmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya devam etmemiz lazım. 4 sene önce bizim politikamıza yanlış diyenler bugün Türkiye'den özür diliyorlar" dedi.

AK Parti Kapaklı 1. Olağan Genel Kurulu'na katılan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, partinin kurulmasının ardından tüm kesimler olarak gece gündüz demeden çalıştıklarını, parti içindeki felsefenin ise "durmak yok yola devam" şeklinde olduğunu kaydetti.

Dış politikanın yoğun emek isteyen bir alan olduğunu, çünkü dünyanın değiştiğini, Türkiye'nin değiştiğini ve ülke olarak dinamik bir konumda olduklarını aktaran Çavuşoğlu, hem bölgedeki gelişmelere hem de dünyanın başka bölgelerindeki gelişmelere duyarsız kalmadıklarını vurguladı.

Türkiye'nin artık kabuğunu kırdığını, çok yönlü bir dış politika izlediğini bildiren Çavuşoğlu, 10 gün önce Ukrayna'nın Kiev şehrini ziyaret ettiklerini ve oradaki Kırım Tatarları'nın, Ahıska Türkleri'nin durumunun kendileri için hassas olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Oradan hemen İstanbul'a geldik 24 saat yolculukla Yeni Zelanda'ya gittik. 'Yeni Zelanda neresi Türkiye neresi' demeyelim. Biliyorsunuz 1915'de Çanakkale Savaşı'nda ülkemizi işgal etmek isteyen güçlerin içinde Anzaklar da vardı. Yeni Zelandalılar ve Avusturalyalılar ama biz o 1915'deki acı savaş, aynı zamanda centilmenlerin savaşıdır, Mustafa Kemal Atatürk komutasında o savaşın üstüne kalıcı bir dostluk kurmuşuz ve Yeni Zelanda bizim dostumuzdur. 2015 yılında Ermenilerin o tarihi acının üstüne kurmaya çalıştığı husumetin, nefretin tam tersine onlarla kardeşlik ve dostluk mesajı vereceğiz ve Yeni Zelanda bizim için müttefik bir ülkedir."

Daha sonra G20 zirvesi için başbakan Ahmet Davutoğlu ile Avustralya'ya gittiklerini, gelecek yıl zirvenin Türkiye'de yapılacağını hatırlatan Çavuşoğlu, bunun Türkiye'nin dünyadaki ekonomik olarak en büyük 20 ülkesi içinde olduğu anlamına geldiğini ve ülke ekonomisinin dünyada 16. sırada olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Afrika'ya gittiklerini anımsatan Çavuşoğlu, şunları ifade etti:

" Ekvator Ginesi'ne gittik. Orası nerede biliyor musunuz? Malabo diye bir başkenti var. Dünyanın tek ada başkentidir. Küçük bir ülke 800 bin nüfusu olan ama biz oraya Türkiye Afrika Birliği zirvesinin 2'sini düzenlemek için gittik. Yani Afrika açılımımızın bir parçası. İşte dünyanın neresinde Türkiye için bir fırsat varsa oraya gitmek durumundayız.  Bizim de davamız bu. Biz dünyayı fellik fellik dolaşırken sizin burada ürettiğiniz ürünlerin ihracı için yeni kapılar açıyoruz. Yeni piyasalar açıyoruz, yeni pazarlar arıyoruz. İşte bunun için dünyayı dolaşıyoruz. Bazen bize soruyorlar 'Ne işiniz var Afrika'da' ama Afrika'da son 10 yılda olan ihracatımız 10 kat artmış. Yaklaşık 2,5 milyardan 23 milyar dolara çıkmış. Büyükelçilik sayımız 12'den 39'a çıkmış. Ekvator Ginesi'ne de açmaya karar verdik 40 olacak. Afrika Birliğine 54 tane üye ülke var inşallah önümüzdeki yıllarda her ülkeye bir büyükelçilik açacağız."

-Parti kongreleri

Türkiye'de olduğu gibi teşkilatlarda da yenilenme olduğunu, bunun bir bayrak yarışı olduğunu anlatan Çavuşoğlu, ilçede eski il başkanlarını, milletvekillerini görmekten dolayı son derece mutlu olduğunu dile getirdi.

AK Parti'ye, davasına gönül veren insanların sadece mevki ve makam için bu davada olmadıklarını ama bu millete hizmet etmek için insanların yanlarında yer aldığını söyleyen Çavuşoğlu, "İşte biz böyle bir davanın mensuplarıyız. Bizim sorumluluğumuz daha fazla. 'Biz bu sorumluklarımızın bir kısmını muhalefetle paylaşırız' diye düşünürsek aldanırız. Bugün ana muhalefetin düştüğü duruma bakın. İçler acısı gerçekten ve en son Genel Başkan Kılıçdaroğlu, partisinin sorunlarıyla ilgili tespiti yaptı. Neymiş efendim Cumhuriyet Halk Partisi'ni MİT karıştırıyormuş. Sizi karıştırmak için dışarıdan birisine ihtiyaç var mı? Zaten bir milletvekili cevabını vermiş, ben bildim bileli bunların içi hiziptir ama bizim partimizde hizip yoktur, istişare vardır" diye konuştu.

-"IMF'nin kapısında bekleyen Türkiye olsaydı bu kadar kardeşimizi barındırabilirmiydik"

Türkiye'nin yanı başında Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerden herkesin haberdar olduğunu ve yakından izlendiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, 3-4 sene önce dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun oradaki durumun nelere yol açabileceğini anlattıklarını söyledi.

Kendilerinin 4 senedir anlatmaya çalıştıklarını bugün gerek müttefikleri gerek dostlarının yeni yeni anlamaya başladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Her şeyden önce bu bölgeyle ilgili bizim bir emelimiz, çıkarımız yok. Bölgenin istikrarı, güvenliği, birlik ve beraberliği bizim için önemlidir. dolayısıyla değerlendirmelerimizi yaparken de objektif yapıyoruz. Bugün Suriye'deki gelişmeler bizi çok yakından ilgilendiriyor. Bakınız Türkiye'de 1,6 milyon Suriyeli ve Iraklı kardeşimizi barındırıyoruz. Hem de onlara kapılarımızı, sınırlarımızı açmadık gönüllerimizi de açtık. Biz nasıl sağlık hizmetlerinden yararlanıyorsak, onları da yararlandırıyoruz. Onların kamplarında da çocuklar için okullar kuruyoruz, hastaneler kuruyoruz, kadınlar için kurslar dahil yapabileceğimizin en iyisini yapıyoruz. Bugüne kadar Türkiye'de göçmenler için misafirlerimiz için 4,5 milyar dolar para harcadık. Soruyorum size 12 sene önceki Türkiye olsaydı 500 milyon dolar için IMF'nin kapısında bekleyen Türkiye olsaydı bu kadar kardeşimizi barındırabilirmiydik?"

Kendilerinin sorumluluklarının sadece Türkiye'de yaşayan insanlar için olmadığını, mazlum insanların sıkıntılarının giderilmesi olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Biraz önce Ahıska Türkleri'nden bahsettim. Bizim dış politikamızın en öncelikli dış politikalarından bir tanesi.. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız bizim için önemlidir. Onları da korumak kollamak büyük Türkiye'nin sorumluluğudur" şeklinde konuştu.

"Bugün Suriye'ye istikrarın getirilmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya devam etmemiz lazım. 4 sene önce bizim politikamıza yanlış diyenler bugün Türkiye'den özür diliyorlar" diye konuşan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"4 sene önce Esad gitmelidir dediğimiz zaman buna ihtimal vermeyenler, Esad rejiminin nasıl 300 bine yakın insanı katlettiğini gördü ve bugün Esad gitmelidir diyor. Ama soruyorum size 4 sene önce Esad gitseydi bizim dediğimiz zaman bu 300 bin insan katledilir miydi? Kimyasal silahlar kullanılır mıydı? İnsanlar açlığa terk edilerek, cezalandırılarak insanlar katledilir miydi? Varil bombalarıyla kadınlar çocuklar gençler yok edilir miydi? Bugün 300 bine yakın insan yok edildi. Neden hak aradıkları için neden insan gibi yaşamak istedikleri için neden Türkiye'de olan imkanları kendi ülkemizde görmek istiyoruz dedikleri için."

-"Birçok alanda yatırımlar yaptık"

Türkiye'nin büyüdüğünü ve güçlendiğini hatırlatan Çavuşoğlu, 79 yılda yapılmayanları nasıl hayata geçirildiğini herkes tarafından bilindiğini ifade etti.

AK Parti hükumetinin iktidara geldiğinden itibaren bir çok alanda yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, son günlerde bir tartışma başladığını ve yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın tartışma konusu olduğunu anımsattı.

Türkiye'deki merdiven altındaki adliyelerin bugün adliye saraylarına dönüştüğünü, 3. sınıf klinikten bile kötü olan yerlerin hepsinin 1. sınıf hastanelere dönüştüğünü aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"80 yılda bir yeni cumhurbaşkanlığı sarayı yapmayalım mı? Türkiye bunu hak etmiyor mu? Büyük Türkiye'ye bu yakışmaz mı? Neymiş efendim Recep Tayyip Erdoğan'ın sarayıymış. Siz daha Recep Tayyip Erdoğan'ı anlamıyorsunuz. İstanbul gibi dünyanın en büyük şehirlerden bir tanesinin belediye başkanıydı Recep Tayyip Erdoğan, nerede oturdu tüm ailesiyle birlikte bir apartman dairesinde oturdu. Recep Tayyip Erdoğan 13 yıl bu ülkeye başbakanlık yaptı, nerede oturdu, subayevlerinde halkın arasında bir apartmanda 12 tane komşusuyla oturdu. Recep Tayyip Erdoğan lüks düşkünü mü? Yani 'ben şu bu sarayda oturacağım' diye hevesi olan bir insan mı? Siz Recep Tayyip Erdoğan'ı tanımamışsınız. Tanımakta istemiyorsunuz. Zaten Recep Tayyip Erdoğan ve onun arkadaşlarıyla sizin aranızdaki fark bu. Ama biz büyüyen Türkiye'nin itibarı için her şeyi yapıyoruz. Uçak alırız, gerekirse bir uçak daha alırız, bir tane daha alırız. Paramızda var imkanımızda var." - Tekirdağ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Tekirdağ'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı
    21:11 Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Elmalı köyünde R.K. idaresindeki minibüsün devrilmesi sonucu sürücü ve beraberindeki Turgut, Durmuş ve Durdane Karahasan yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır
    21:09 Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır

    Anadolu Alimler Birliği, Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, tüm kardeşlere ümmetin ve milletin geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, seçimlerin sadece yerel seçim olarak algılanmaması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'nin İslami kimliği, ruhu ve kaderini belirleyecek kritik bir seçim olduğu ifade edildi. Ayrıca, İstanbul ve büyükşehirlerde tehlikeli bir projenin olduğu ve partilerin değil ümmetin ve milletin geleceğinin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok
    21:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen bir programda konuştu. Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azalan il olduğunu belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi
    21:08 Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi

    Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki bir otomobil aniden alev aldı. Vatandaşlar yangın söndürme tüpleriyle müdahale ederken, polis ve itfaiye ekipleri de olay yerine sevk edildi. Yangın vatandaşların müdahalesiyle söndürülürken, araç kullanılamaz hale geldi.


Advertisement