Dışişleri Bakanı Davutoğlu Nükleer Silahların Yanı Sıra Kitle İmha Silahları da Büyük Bir Tehdit - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Nükleer Silahların Yanı Sıra Kitle İmha Silahları da Büyük Bir Tehdit

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi'nin (NPDI) 11-12 Nisan 2014 tarihlerinde Hiroşima'da düzenlenen Sekizinci Bakanlar Toplantısı'na katıldı.

13.04.2014 17:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi'nin (NPDI) 11-12 Nisan 2014 tarihlerinde Hiroşima'da düzenlenen Sekizinci Bakanlar Toplantısı'na katıldı.

Türkiye'nin kurucu üyeleri arasında yer aldığı ve dünyanın çeşitli bölgelerinden 12 ülkenin üyesi bulunduğu NPDI toplantısı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantının Hiroşima'da düzenlendiğine dikkat çekerek Hiroşima'yı gördükten sonra NPDI toplantılarının öneminin bir kez daha anlaşıldığını ifade etti.

Hiroşima gibi olayları gördükten sonra her zaman 'bir daha asla' diyoruz. Ancak tekrar ve tekrar bu tür olaylar meydana geliyor diye konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, nükleer silahların yanı sıra kitle imha silahlarının da büyük bir tehdit olduğuna işaretle, Suriye rejiminin geçtiğimiz kendi halkına karşı kimyasal silahlar kullandığını, hatta iki hafta önce bir kez daha kullandığına dair haberlerin bulunduğunu hatırlattı.

Nükleer konularda NPDI ülkeleri olarak sıkı bir şekilde çalışacaklarını ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ancak sonunda nükleer güçlerin insani felaketlerin durdurulması ve kitle imha silahlarının kullanımı gibi konulardaki duruşunun önemli olduğunu ifade etti.

Toplantı sonrasında yayımlanan ortak bildiride Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) tam olarak uygulanması konusundaki taahhüt yinelenirken, nükleer silahların kullanması ve kullanılması tehdidine karşı tek garantinin nükleer silahların yok edilmesi olduğu, bu bağlamda her tür nükleer silahın sistematik ve düzenli bir şekilde azaltılması gereğinin altı çizildi.

Bildiride, Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programları kınanırken, İran'ın nükleer programı bağlamında P5+1 ve İran'in üzerinde anlaştığı Ortak Eylem Planı'nın ilk adımlarının uygulanmaya başlanmasından duyulan memnuniyet dile getirildi. Nükleer silahlardan arındırılmış bölgelerin tesis edilmesinin yayılmanın önlenmesi ve silahsızlanma sürecine bakımından önemine işaret edilen bildiride, Ortadoğu'da nükleer silahlar ile diğer tüm kitle imha silahlarından arındırılmış bir bölge tesis edilmesine yönelik konferansın halen gerçekleştirilememiş olmasından duyulan rahatsızlık ifade edildi.

DAVUTOĞLU, JAPON DIŞİŞLERİ BAKANI KİSHİDA'YLA BİRARAYA GELDİ

Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi Bakanlar Toplantısını takiben Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida'yla ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, iki ülke ilişkilerinin gündeminde bulunan konular değerlendirildi, bölgesel ve uluslararası gelişmelerde görüş alışverişinde bulunuldu. Hiroşima'da gördüklerinin kendisi için unutulmaz hatıralar olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Japon mevkidaşına misafirperverliğini için teşekkür etti. Türk-Japon ilişkilerinin geleneksel tarihi dostluk temelinde ve stratejik ortaklık perspektifinde hızla geliştiğini belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin geçen yıl yapılan üç zirveyle birlikte stratejik bir çerçeveye oturduğunun altını çizdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Davutoğlu Nükleer Silahların Yanı Sıra Kitle İmha Silahları da Büyük Bir Tehdit - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement