Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Strasburg'da Başkonsolosluk Binasının Temel Atma Törenine Katıldı - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Strasburg'da Başkonsolosluk Binasının Temel Atma Törenine Katıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Strasburg\'da Başkonsolosluk Binasının Temel Atma Törenine Katıldı

Dha DIŞ HABER- -Fransa'da Türkiye'nin en büyük temsilcilik binası olacak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Strasburg'da Türkiye'nin Strasburg Başkonsolosluğu ve Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi Temsilciliği hizmet binalarının temel atma törenine katıldı.

17.05.2015 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha DIŞ HABER-

- Fransa'da Türkiye'nin en büyük temsilcilik binası olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Strasburg'da Türkiye'nin Strasburg Başkonsolosluğu ve Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi Temsilciliği hizmet binalarının temel atma törenine katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdoğan İşcan, Strasburg Başkonsolosu Serdar Cengiz, temsilcilik çalışanları, bakanlık protokol mensupları, Strasburg Belediye Başkanı Roland Ries, Alsas bölge siyasi temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum örgütlünün katıldığı temsilcilik binasının temel atma törenine Türk ve Fransız medyası büyük ilgi gösterdi.

Törene 38 milyon Euro değerinde projenin Türk Mimarları Han Tümertekin, Mehmet Davaz, şantiye mühendisleri, inşaat firmaların temsilcileri bulundu. Toplam 7 bin 464 metrekare arsa üzerine AK nezdinde daimi temsilcilik, rezidans, başkonsolosluk projesi 4 ayrı binadan oluşuyor. Proje 7 kat üzerine 10 bin metrekare toplam inşaat alanını kapsıyor. Büyükelçilik konutu 3 bin 400, konsolosluk bin 200, rezidans bin 600 metrekare alana yapılıyor. Fransa'nın kuzey doğusu Alsas bölgesin ünlü Vosges dağının Adamswiller kasabasından çıkan kırmızı kum taşıyla beraber İznik çinileri dev projenin dış cephesini süsleyecek. İlk defa iki ülkeyi tanıtan özellikler temsilcilik binasının mimarisinde yer alıyor. Bölge ve çevre düzeni dikkate alınıp Türk-Fransz mimar kültürü yapıda ebedileşecek. Mimar ikilisi Tümertekin ve Davaz yapıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"İlk defa Fransa'da 3m.x 90cm ebatta kırmızı kum taşı temsilcilik binasında kullanılacak. 19 Ocak 2015 tarihinde başlayan şantiye çalışmasının 2018 yılında sona ermesi bekleniyor. Bugüne kadar 5 ay içinde yapılan çalışmada 243 temel atıldı. Zemin betonla doldurulup sütunlar hazırlandı"

Bakan Çavuşoğlu: ekonomimiz büyüyor bunu yeni yapılan temsilcilik binalarımıza yansıtıyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu konuşmasında "Burada bugün çok anlamlı bir töreni gerçekleştiriyoruz. Avrupa'nın başkenti konumunda olan Strasburg'da böyle bir projeyi gerçekleştirmekten mutluluk duyuyorum. Avrupa değerlerinin korunması Avrupa sınırlarının dışında devam etmesi için büyük çaba sarf ettim. Başkonsolosluk binamız vatandaşımıza yeterli hizmet veremiyordu. Bunu bizzat gördüm. Uzun çalışmalar sonucu imdadımıza Strasburg Belediyesi yetişti. Bu güzel proje için bize arsa tahsis etti. Belediye'nin büyük rolü oldu. Belediye ve tüm çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Dünya'da 228 temsilcilik binamız var. Dünya'da 6. sıradayız. Bu yıl yeni hizmete girecek temsilcilik binalarımızla dünyada 5. sırada olacağız. Türkiye ekonomisi giderek büyüyor, biz de bunu temsilciliklerimizi yenileyerek ve yeni projelerle büyümemizi yansıtıyoruz. Vatandaşlarımızın Fransa'ya uyum sağlamalarını istiyoruz. Zaten çoğu çifte vatandaş ve uyum sağladılar. Uyuma destek olan Fransızlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Mimar Tümertekin de "Ben şanslı bir mimarım, şansımın bana getirdiği sorumluluğun farkındayım. Bu sorumluluk bilinciyle bu projeyi iyi bir ekiple bitireceğiz. Bilin ki proje emin ellerde. Asıl sözü bina bitince söyleyeceğim" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından temel atma töreninde Bakan Çavuşoğlu Fransız 'Demathieu Bard ' İnşaat Bölge Müdürü François Wagner, belediye başkanı Roland Ries, diplomatlar ve siyasi temsilciler birlikte projeyi tanıtan parşömeni temele yerleştirip harçla kapattılar. Karşılıklı hediyelerin takdim edildiği temel atma törenin ardından, kokteyl verildi. Temel atma töreninden sonra Bakan Çavuşoğlu Türk Sanayiciler ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) derneğinin Hilton Otelinde verdiği yemeğe katıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-mimar Han Tümertekin şantiyede çalışmaları anlatıyor

-röportaj Han Tümertekin, yanında mimar Mehmet Davaz

-Bakan Çavuşoğlu şantiyeye geliyor, mimar Tümertekin bilgi veriyor

konuşan mimar Han Tümertekin, törene gelen davetliler

-konuşan strasbourg Beled. başk. Roland Ries ve bakan Çavuşolu

- Temel atma merasimi

- Parşömenin temele yerleştirilmesi, harç at

- Bakan Çavuşoğlu davetlilerle ilgileniyor, şantiyeden görüntüler

Haber-Kamera: Levent GÜNDÜZ-STRASBOURG/DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Strasburg'da Başkonsolosluk Binasının Temel Atma Törenine Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement