Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Tayland’daki Uygur Türklerinin durumuyla ilgili, "60 Uygur soydaşımızın Türkiye’ye gelmesi halinde Türkiye kapısını açacaktır" dedi.

15.07.2015 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Tayland'daki Uygur Türklerinin durumuyla ilgili, "60 Uygur soydaşımızın Türkiye'ye gelmesi halinde Türkiye kapısını açacaktır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak soruları cevapladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun gelecek hafta Kırgızistan'ı ziyaret edeceğini belirten Bilgiç, Kırgızistan'da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlık toplantısının yapılacağını kaydetti. Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu'nun 27 Temmuz'da da günübirlik Portekiz'e gideceği kaydederek Ermeni saldırılarında hayatını kaybeden Türk diplomat için anıt açılışı yapılacağını söyledi.

Eğit-Donat kapsamında eğitim gören 54 kişinin Suriye'ye geçtiği iddialarıyla ilgili Bilgiç, operasyonel konularda bilgi veremeyeceğini vurgulayarak, "Bu uzun soluklu bir süreç ve devam ediyor" diye konuştu.

"BUNLARIN HİÇBİRİ DOĞRU DEĞİL"

DAEŞ'e katılan ve Türkiye'de kamplarda kalan bir İngiliz ile ilgili haberlerin sorulması üzerine ise Bilgiç, yabancı terörist savaşçılarla ilgili olarak Hollanda ile birlikte oluşturulan çalışma grubunun eşbaşkanlığını yürütüldüğünü hatırlatarak, "Bu konuda Türkiye'yi karalayan iddialar daha önce de gündeme getirildi. Bunların hiçbiri doğru değil. Emniyet makamlarımız konuya ilişkin olarak işbirliği yapmak isteyen her türlü yabancı emniyet makamlarıyla iyi niyetli işbirliği tesis ediyor" ifadesini kullandı.

İngiliz makamlarıyla yakın işbirliğinin mevcut olduğuna dikkat çeken Bilgiç, bugüne kadar 15 bin kişinin ülkeye girişinin, oluşturulan listelere adlarının dahil edilmesiyle engellenmiş durumda olduğunu ifade ederek geldikleri ülkelere geri gönderilen kişi sayısının da bin 500'ü aşmış durumda olduğunu söyledi.

ABD'nin DAEŞ'e düzenledikleri hava saldırılarında İncirlik Hava Üssü'nde silahlı insansız hava aracı kullanımı için Türkiye ile görüşmeler yaptığı iddialarıyla ilgili bir soru üzerine ise Bilgiç, ABD ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek ancak mutabakat zaptı imzalandığı yönünde iddiaların doğru olmadığını vurguladı.

"TÜRKİYE KAPISINA GELENİ HİÇBİR ZAMAN GERİ ÇEVİRMEDİ"

Tayland'da bulunan 60 Uygur Türkünün talepleri doğrultusunda Türkiye ya da Çin'e gönderilebileceği haberlerinin sorulması üzerine Bilgiç, Türkiye'nin kapısına geleni hiçbir zaman geri çevirmediğini vurgulayarak, "Bu 60 Uygur soydaşımızın da Türkiye'ye gelmesi halinde Türkiye kapısını açacaktır" diye cevap verdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Irak Merkezi Hükümeti arasındaki petrol anlaşmasına yönelik bir soru üzerine ise konunun Irak'ın iç meselesi olduğunu ifade eden Bilgiç, Kerkük- Ceyhan üzerinden ulaşan petrolün, kendileri açısında Irak petrolü olduğunu belirterek, "Türkiye, IKBY ile ilişkilerini, enerji de dahil olmak üzere, Irak anayasası temelinde geliştirme arzusundadır" diye konuştu.

Güneydoğu Asya'daki Türk diplomatlarının Uygurlara pasaport sağlayarak bu kişilerin Suriye'de DAEŞ saflarında savaştığı yönündeki iddialara ise iddiaları gülünç bulduğunu vurgulayan Bilgiç, cevap verilecek bir iddia olmadığını söyledi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement