Disk'in 15. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

Disk'in 15. Olağan Genel Kurulu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye tam bir aldatma mekanizması üzerinde yönetiliyor.

12.02.2016 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye tam bir aldatma mekanizması üzerinde yönetiliyor. Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin en derin krizlerinden birisini yaşıyor. Türkiye yönetilmiyor, Türkiye bir yerlere sürükleniyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, DİSK'in 15. Olağan Genel Kurulundaki konuşmasına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sloganlar üzerine salondan ayrılmasına değinerek başladı.

DİSK Genel Kurulunda bulunmaktan büyük onur duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Keşke tepki göstermeseydiniz en azından kıdem tazminatı konusunda ne düşünüyor, neler söyleyecek hep beraber dinlemiş oluruz. Belki sizi mutlu edecekti, belki üzecekti, bu fırsatı kaçırmış olduk. Keşke bu fırsat kaçmamış olsaydı" dedi.

Türkiye'nin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Demokrasi ayaklarımız altından kayıyor, sosyal devlet de ayaklarımız altından kayıyor" dedi.

Türkiye'de sosyal demokratların iktidarda olduğu dönemlerde emekten yana olan politikaların kapısının açıldığını, ne zaman ki sosyal demokratlar iktidardan uzaklaşmışsa sosyal haklarda, emeğin haklarında ciddi daralmalar yaşandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, taşeron işçilik, asgari ücret, aile sigortasını Türkiye'nin gündemine getirenin CHP olduğunu anlattı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinin en derin krizlerinden birisini yaşadığını kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, "İşsizlik geldi yüzde 10,5'lere dayandı. 6 milyonun üzerinde işsizimiz, 17 milyonun üstünde yoksulumuz var. 'Sendikalılaşmanın önündeki en büyük engel nedir?' diye sorarsanız, en büyük engel işsizliktir. Taşeron işçi, korkusundan sendikaya üye olamıyorsa, taşeron işçi korkusundan 'Benim de haklarım var' sözcüğünü ağzına alamıyorsa, burada ciddi bir sorunumuz var. İşçinin hakkını savunmayan, siyasal iktidara kapılanmış sendikacı olamaz" diye konuştu.

Türkiye'de toplam servetin yüzde 54'üne nüfusun yüzde 1'inin sahip olduğunu, gelir adaletsizliğinin büyük olduğunu, borçsuz hanenin neredeyse olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, sendikalı işçilere büyük görevler düştüğünü belirtti.

Kılıçdaroğlu, "Bütün dikta yönetimleri sendikalara karşıdır. Pinochet'ye bakın, Franko'ya bakın, Hitler'e bakın öyledir. Eğer dikta yönetimine teslim olmak istemiyorsak yapacağımız şey, ayrışma olmadan işçilerin tamamının ortak hareket etmesidir. Ortak alanları yakalamak ve ortak eylem yapmak zorundasınız. Çabalarınızı ortaklaştırmak zorundasınız. Örgütsüz toplum, sendikasız toplum ne getirir? Taşeron işçiliği getirir" diye konuştu.

2002'de 300 bin olan taşeron işçi sayısının 2015'te 1,5 milyona ulaştığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Hedef Türkiye'yi emek açısından Avrupa'nın Çin'i haline getirmek. En ucuz işçi bizde, vur ensesine, al ağzındaki lokmayı, sesi bile çıkmaz. Bu amaçla yola çıkmışlar" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye tam bir aldatma mekanizması üzerinde yönetiliyor. Türkiye Cumhuriyeti, cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birini yaşıyor. Türkiye yönetilmiyor, Türkiye bir yerlere sürükleniyor. Hepimizin gözleri önünde. Özellikle Suriye politikasında tarihin en büyük yenilgisini yaşadı Türkiye. Avrupa'dan, Amerika'dan Uzak Doğu'dan dışlanan yani dünyadan dışlanan bir Türkiye var. Alınteriyle oluşturduğumuz Türkiye'nin itibarı birileri tarafından sıfırlanıyor. Bu tablo bizim kaldıracağımız bir tablo değil. Türkiye'nin 5 ülkede büyükelçisi yok. Bu cumhuriyet tarihinde bir ilk. Böyle bir tabloyu Türkiye hiç yaşamadı. Şimdi çıkış arıyorlar. Şantaj olarak neyi kullanıyorlar? Suriyeli göçmenleri... Dün seçim meydanlarında şunu söylüyordum? 'Suriye'de barışı ancak ve ancak biz sağlarız, barış sağlandıktan sonra da Suriyeli göçmen kardeşlerimizi Suriye'ye göndeririz'. Baş tarafını kesip, 'Bakın Kılıçdaroğlu Suriyelileri göndereceğiz diyor', diyorlardı. Şimdi ne diyorlar? 'Ya bana 3 milyar avroyu verirsin ya da hepsini otobüse bindirip sana gönderirim'. Bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de karşımıza terör belası çıktı. Açık ve net olacağız. Bütün siyasi partiler terör konusunda açık ve net teröre karşı olduklarını söyleyecekler. Son 6 ayda 270'in üzerinde şehidimiz geldi. Bir insanlık suçudur terör. Biz oturup konuşabiliriz. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözebiliriz ama silahın konuştuğu yerde sorunlar çözülmez. Hepimizin bunun bilincinde olması lazım. Bütün siyasi partilerin terör konusunda çok açık çok net açık tavır takınmaları lazım. Biz hiçbir zaman Doğu, Güneydoğu'daki yurttaşlarımızı ikinci sınıf yurttaş kabul etmedik. En çok oraya milletvekili gönderen, yardım gönderen parti biziz. Biz sadece o bölgeye değil biz Ezidilere de yardım gönderdik, Türkmenlere de yardım gönderdik. Hem Suriye'ye hem Yayladağı'na gönderdik. Kobani'ye, oradaki Kürt kardeşlerimize de gönderdik. Biz insanı seviyoruz, insanı yüceltmek insanın sorunlarını çözmek istiyoruz. 'Elime silah alacağım ben sorunu çözeceğim...' Bugün eline silah alanlar başkalarının politikalarını Türkiye'de uyguluyorlar, açık ve net söylüyorum. Buna karşı da hepimizin ülkemizin bütün insanlarının açık ve net tavır takınması lazım. Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri terör örgütüne açıkça yardım ve yataklık yapmışlardır. Bakın açık söylüyorum, bir şey söyleyemiyorlar. Beni mahkemeye vereceklerse bütün belgeleri ortaya koyacağım. Kent merkezleri silah deposu haline dönüştürülürken valiye talimat veriyorsunuz; 'Şuna dokunma, buna dokunma'. Şimdi kalkmışlar şehitler üzerinden kahramanlık yapıyorlar. "

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de inanç, etnik kimlik ve yaşam tarzı üzerinden siyaset yapıldığını, insanların evini, ekmeğini değil, başkasının inancını, başkasının kimliğini sorgular hale geldiğini ve bu tablonun, vatandaşın kendi sorunundan koparılmasının tablosu olduğunu aktardı.

"Oğlu işsiz düşünmüyor, komşusunun kimliğini soruyor. Komşunun da çocuğu işsiz, neden beraber olmuyorsun? Bu tablo Türkiye'ye felaket getirir" diyen Kılıçdaroğlu, toplumun kamplaştığını, kamplaşmanın dışına çıkılması gerektiğini ve özgürlükçü demokrasinin olmadığı toplumun büyüme, işsizlik sorununu çözme, eğitimini geliştirme şansı olmadığını belirtti.

Yeni Akit ve Yeni Şafak gazetelerine yönelik saldırıyı da kınayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Onlar bize destek vermezler ama önemli olan şudur; Benim katılmadığım düşüncenin de özgürce bu ülkede söylenmesi lazım. Ben bunu yapmazsam, benim demokratlığım sorgulanır. Ben, kendi demokratlığımı sorgularım. Kaçaksarayda oturan ne diyor? 'Takip edeceğim, bakalım bunlar bir şey diyecek mi?'. Biz söyleriz, sen bizi anlamadın, anlayamazsın zaten. 'Bir gazetede cam çerçeve kırıldı, molotofkokteyli atılmadı' diyor. Lafa bakın. Oraya gidip saldıran adam senin milletvekilin. Sen bir de tuttun bu adamı getirdin Gençlik ve Spor Bakanlığında bakan yardımcısı yaptın. İnsan utanır."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Disk'in 15. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 22 yaşındaki Hüseyin Ünsal en genç muhtar seçildi
    17:58 Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 22 yaşındaki Hüseyin Ünsal en genç muhtar seçildi

    Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Yıldırım Özen Mahallesi'nde muhtar seçilen 22 yaşındaki Hüseyin Ünsal, Kızılcahamam'ın en genç muhtarı oldu. Ünsal, mazbatasını alarak mahalle halkıyla mutluluğunu paylaştı. Yaptığı açıklamada, mahalle halkına hizmet için çalışacağını belirten Ünsal, en genç muhtar olmanın gururunu yaşadığını ifade etti.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz
    17:54 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, YSK'ya olan güvenin korunması ve muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni anayasa tartışmalarına da açık olduklarını belirtti.

  • AK Parti Antalya İl Başkanı: Teleferik kazası derinlemesine araştırılmalı
    17:43 AK Parti Antalya İl Başkanı: Teleferik kazası derinlemesine araştırılmalı

    AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde meydana gelen teleferik kazasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çetin, kazanın derinlemesine araştırılması gerektiğini ve siyasi alana çekilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kazayla ilgili yapılan soruşturma sonucunda 5 kişinin tutuklu yargılanmasına karar verildiği belirtildi.

  • Ünye Belediye Meclisi Yeni Dönemin İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    17:42 Ünye Belediye Meclisi Yeni Dönemin İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Ünye Belediye Meclisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi sonrası yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, toplantı öncesi yaptığı konuşmada Ünye'ye hizmet etmek için vatandaşların teveccühü ile göreve seçildiklerini belirtti.

  • Ürdün Dışişleri Bakanı: Netanyahu İran'la çatışmaya çekmek istiyor
    17:35 Ürdün Dışişleri Bakanı: Netanyahu İran'la çatışmaya çekmek istiyor

    Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dikkatleri Gazze'den uzaklaştırıp İran'la çatışmaya çekmek istediğini söyledi. Baerbock ise bugün İsrail'e ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.

  • AK Parti İl Başkanı Ali Çetin:
    17:33 AK Parti İl Başkanı Ali Çetin: "Teleferik kazası, adli bir olaydır"

    AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, Antalya'da gerçekleşen teleferik kazası hakkında yaptığı basın toplantısında, kaza sonrası verilen tutuklama kararlarının siyasi olmadığını söyledi. Çetin, kazanın büyük bir kaza olduğunu ve siyasi tarafı olmaksızın soruşturulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kazada çok sayıda ihmal olduğunu ve tutuklama kararlarına yapılan eleştirilere cevap verdi.

  • TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'da Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile görüştü
    17:30 TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'da Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile görüştü

    TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ve Gürcistan arasındaki stratejik iş birliğinin önemi vurgulandı ve bölgesel güvenliğin güçlendirilmesine yönelik üçlü iş birliği hakkında konuşuldu.

  • YSK, 3 ilçe ile 4 beldede seçimlerin yenilenmesini kararlaştırdı
    17:29 YSK, 3 ilçe ile 4 beldede seçimlerin yenilenmesini kararlaştırdı

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili yapılan itirazları değerlendirmesi sonucunda Kayseri'nin Pınarbaşı, Şanlıurfa'nın Hilvan, Aksaray'ın Güzelyurt ilçeleri ile Sivas Yıldızeli-Güneykaya, Kırklareli Lüleburgaz-Büyükkarıştıran, Tunceli Mazgirt-Akpazarı ve Aksaray Merkez-Sağlık beldelerinde seçimlerin iptalini kararlaştırdı. Seçimler, 2 Haziran'da yenilenecek.

  • Şahinbey Belediyesi, Çanakkale'ye gidecek öğrencileri bilgilendirdi
    17:28 Şahinbey Belediyesi, Çanakkale'ye gidecek öğrencileri bilgilendirdi

    Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun Çanakkale'nin 100. Yıl etkinlikleri kapsamında başlattığı ve bu yıl da devam ettirdiği "Gaziler Diyarından, Şehitler Diyarına" projesinde Çanakkale'ye gidecek ilk öğrenci kafilesi Vali Çeber'in katıldığı toplantıyla bilgilendirildi.

  • Erzincan İl Genel Meclisi'nin yeni başkanı Mehmet Cavit Şireci oldu
    17:22 Erzincan İl Genel Meclisi'nin yeni başkanı Mehmet Cavit Şireci oldu

    Mahalli İdareler Seçimleri sonrası İl Genel Meclisi Üyelerinin belirlenmesinin ardından 22 kişiden oluşan İl Genel Meclisi ilk toplantısını yaptı. Yapılan seçim sonucunda Mehmet Cavit Şireci 15 oy alarak Erzincan İl Genel Meclisi'nin yeni başkanı oldu. Şireci'nin Meclis Başkanı seçilmesinin ardından Erzincan İl Özel İdaresinde devir teslim töreni gerçekleşti.

  • İstanbul'da afet riskleri ele alındı
    17:22 İstanbul'da afet riskleri ele alındı

    İstanbul Valisi Davut Gül başkanlığında yapılan Afet Koordinasyon toplantısında, İstanbul'da afet risklerine ilişkin çalışmalar ele alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da toplantıya katıldı.

  • Lütfü Savaş'ın seçim çalışmaları için tefeciden para aldığı ortaya çıktı
    17:21 Lütfü Savaş'ın seçim çalışmaları için tefeciden para aldığı ortaya çıktı

    31 Mart seçimlerinde kaybeden Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfu Savaş'ın seçim çalışmaları için tefeciden 32 bin TL aldığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan belgelere göre, kendini iş adamı olarak tanıtan bir kişinin 32 bin TL'yi belediyeye "İmar harcı bedeli olarak" gönderdiği, daha sonra yanlışlıkla gönderildiğini iddia ederek paraya geri istediği öğrenildi.


Advertisement