Disk'ten 15-16 Haziran Anması - Son Dakika
Güncel

Disk'ten 15-16 Haziran Anması

Disk\'ten 15-16 Haziran Anması

16 Haziran olaylarının 46'ıncı yıldönümünde Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda bir anma etkinliği gerçekleştirdi.

15.06.2016 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

16 Haziran olaylarının 46'ıncı yıldönümünde Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Anmada konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, " 15-16 Haziran direnişi, DİSK'in kapısına kilit vurmak isteyen patronlara ve iktidara karşı işçi sınıfının başkaldırısıdır" dedi.

İŞÇİ SINIFI DİSK'E SAHİP ÇIKTI

46 yıl önce, işçi sınıfının kendi elleriyle DİSK'e sahip çıktığını söyleyen Çerkezoğlu," O dönemde meclise getirilen bir yasa ile DİSK'in varlığına son vermek, örgütlenme özgürlüğünü yok etmek isteyenlere işçilerin yanıtı, inen şarteller, boşalan fabrikalar ve zapt edilen meydanlar, sokaklar olmuştu. 15-16 Haziran 1970'te işçi sınıfı masaya vurup "Artık yeter" demişti. Şartelleri indirip işyerlerini boşaltan işçiler, önlerine çıkan tankları, barikatları bir bir aşarak DİSK'e sahip çıkmışlardı. Çünkü işçiler bilmekteydi ki DİSK'e sahip çıkmak, ekmeğine sahip çıkmaktır, geleceğine sahip çıkmaktır, onuruna sahip çıkmaktır"diye konuştu.

"İŞÇİLERE SAVAŞ İLAN EDİLMİŞ DURUMDA"

15-16 Haziran'ın direniş ruhuna her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu söyleyen DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Çünkü işçilere karşı büyük bir savaş ilan edilmiş durumda. İşçileri köleleştirmek için en acımasız yasaları birbiri ardına Meclis'e getiriyorlar. İnsanlık tarihinin en ağır suçlarından biri olan insan ticaretini bir gecede yasalaştırdılar" dedi.

KADIN İŞÇİLERE DAYATMA

Kiralık işçilik adı altında işçi simsarlığı yapıldığını ve bunun yasal hale getirildiğini öne süren Çerkezoğlu. " Seçimlerden önce taşeron işçilere kadro vaat ettiler, seçimlerden sonra eskisinden beter bir düzenlemeyi geçirdiler. Bu da yetmedi, taşeron işçilerin kazanılmış haklarına göz dikip "Özel Sözleşmeli Personel" dayatmasını gündeme getirdiler.Gözünü emeğin haklarına dikmiş iktidar, kıdem tazminatlarımızı fona devredip iş güvencemizi de tırpanlamak istiyor. Kadın işçilere yarı zamanlı çalışmayı, evden çalışmayı dayatacak, daha da güvencesiz çalıştıracak düzenlemeler hazırlıyorlar. Zorunlu tasarruf adı altında işçilerin açlık ve yoksulluk sınırının altındaki ücretlerine bile el uzatıyorlar. İşçiden topladıkları paralar yandaş inşaat firmalarına gidecek, bankalara gidecek, sermayeye gidecek, savaşa gidecek"dedi.

İLO SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLİYOR

Emeğe karşı yapılan bütün saldırıların ILO tarafından da tescillendiğini söyleyen DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu" ILO sözleşmelerinin sadece yüzde 31'ini onaylayan Türkiye, ILO sözleşmelerini en çok ihlal eden ülkeler arasında yer alıyor. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC'un raporuna göre de Türkiye işçiler açısından en kötü 10 ülke arasına girdi.

İşçiye düşmanlık yapan demokrasiye de düşmandır. Çünkü baskılar, işçileri, emekçileri, yoksulları susturmak için her geçen gün artmaktadır. Biz hem emek hem demokrasi mücadelesinin bir arada yürütülmesi gerektiğini bilen bir gelenekten geliyoruz. Demokrasiyi, laikliği, hak ve özgürlükleri kazanmak işçi sınıfının görevidir. Demokrasinin, laikliğin, hak ve özgürlüklerin toptan yok edilmesine karşı, bütün yurttaşların içinde yer alabileceği bir geniş demokrasi blokunda işçi sınıfının rolü büyük olacaktır" şeklinde konuştu.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Disk'ten 15-16 Haziran Anması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement