Diyabetik Çocuklar Kampı, 22. Kez Bir Arada - Son Dakika
Güncel

Diyabetik Çocuklar Kampı, 22. Kez Bir Arada

Aygaz'ın desteğiyle düzenlenen Diyabetik Çocuklar Kampı, Türkiye'nin şeker çocuklarını 22. kez bir araya getiriyor.

10.07.2014 12:05  Güncelleme: 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Temmuz'a kadar devam edecek olan kamp, Türkiye'nin diyabetik çocuklara yönelik ilk sağlık kamplarından biri olma özelliğini taşıyor. İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı ile Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği tarafından gerçekleştirilen ve Aygaz'ın 10 yıldır destek verdiği projede bu sene de 100'den fazla çocuk diyabetle yaşamayı öğreniyor. Kampın bu yılki sürpriz etkinliği, çocukların sergileyeceği dans gösterisi olacak.

Aygaz'ın desteğiyle, Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği tarafından düzenlenen Diyabetik Çocuklar Kampı, Türkiye'nin şeker çocuklarını 22. kez bir araya getiriyor. Kamp, diyabetik çocuklara kendi kendilerine yeterek yaşamayı öğretirken, eğlenmelerini ve yeni dostluklar kurmalarını sağlıyor. 8-18 yaş arasındaki diyabetik çocukları buluşturan kamp, diyabetle mutlu yaşamanın mümkün olduğunu göstermek, diyabetik çocuklar arasında güçlü bir bağ kurmak ve kendilerine güven duymalarını sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Kampta her yıl, çocuk diyabetinde uzman profesörler, doçent ve uzman doktorların yanı sıra, hemşireler, diyet uzmanları, psikologlar, psikiyatristler ve spor eğitmenleri gönüllü olarak görev yapıyor.

Modern dans ve müzikle diyabet eğitimi yapılacak

'Diyabetik Çocuklar Kampı'nın bu yılki sürpriz etkinliği, çocukların eğitimler sonunda sergileyecekleri modern dans gösterisi olacak. Daha önceki yıllarda "havacılık, tiyatro, dans ve ralli eğitimi" alan "şeker çocuklara", bu yıl Mavi Dans Bale ve Dans Kursu eğitmenleri tarafından modern dans eğitimi veriliyor. Çocuklar, Mavi Dans Bale ve Dans Kursu'nun kurucusu Ayda Zorlu'nun eğitmenliğinde aldıkları dans eğitimin ardından, 11 Temmuz Cuma akşamı bir gösteri sergileyecekler.

Türkiye'nin en eski sağlık kamplarından biri

Kampta çocuklara, hipo ve hiperglisemi nedenleri, klinik bulguları, alınacak önlemler, kan ve idrarda glikoz keton bakılması, insülin tipleri, etki özellikleri, enjeksiyon teknikleri, spor ve egzersiz yapma alışkanlığı, diyabette beslenme özellikleri ve düzeni, diyabetin komplikasyonları anlatılıyor. Diyabette takip kriterleri ve izlemenin önemi konusunda uygulamalı ve teorik bilgilendirmeler yapılıyor. Çocuklar bir yandan yoğun bir şekilde bilgileri alırken bir yandan da yeni arkadaşlıklar geliştiriyor. Daha önceki senelerde kampa katılanlar, artık 'ağabey' ve 'abla' olarak katılabiliyor.

İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Rüveyde Bundak, 10 yıldır projeye destek veren Aygaz'ın Türkiye'nin en eski sağlık kamplarından biri olan Diyabetik Çocuklar Kampı'nın bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyduklarını bildirdi.

Aynı zamanda kampın 22 yıllık müdürü olan Prof. Dr. Rüveyde Bundak, bu tarz kampların çocukların psikososyal gelişimlerinin yanı sıra diyabetli olarak yaşam konusundaki bilgi eksikliklerini de giderdiğini aktardı. Kampın en büyük ihtiyacının finansman olduğunu vurgulayan Bundak, Aygaz sayesinde hareket özgürlüğü kazandıklarına değinerek, Türkiye'deki diğer kuruluşlara da bu tür projelere destek vermesi çağrısında bulundu.

Rakamlarla Şeker Çocuklar Kampı

22 yıldır aynı uzman ekibin görev yaptığı ve herkesin gönüllü olarak çalıştığı kampta çocuk diyabetinde uzman üç profesör, bir uzman doktor, iki asistan doktor, dört hemşire, üç diyet uzmanı, bir psikolog, bir psikiyatrist ve iki spor eğitmeni bulunuyor. Birçok sağlık kampı için örnek teşkil eden Diyabetik Çocuklar Kampı, 22 yılda yaklaşık 2.000 çocuğu konuk etti. Kampa Antalya, Diyarbakır ve Edirne gibi Türkiye'nin başka şehirlerinden ve Azerbaycan'dan katılan doktor, hemşire ve diyetisyenler kendi bölgelerinde ve ülkelerinde benzer kamplar kurdular.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Diyabetik Çocuklar Kampı, 22. Kez Bir Arada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Mersin'de Kaçak Kazı Yapan 2 Kişi Gözaltına Alındı
    18:28 Mersin'de Kaçak Kazı Yapan 2 Kişi Gözaltına Alındı

    Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde izinsiz kazı yapıldığı tespit edildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, suçüstü yakaladıkları 2 kişiyi gözaltına aldı.

  • Antakya'da otomobilin motor bölümüne sıkışan kedi yavrusu kurtarıldı
    18:24 Antakya'da otomobilin motor bölümüne sıkışan kedi yavrusu kurtarıldı

    Hatay'ın Antakya ilçesinde park halindeki bir otomobilin motor kısmına sıkışan kedi yavrusu, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, kedi yavrusunu sıkıştığı yerden çıkararak doğal ortamına bıraktı.

  • Fethiye'de Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    18:24 Fethiye'de Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Fethiye'de düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL'den satışa sunuldu.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.


Advertisement