Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Son zamanlarda çokça şehit evlatlar veriyoruz.

22.05.2016 02:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Son zamanlarda çokça şehit evlatlar veriyoruz. Cenabıhak hepsine rahmet eylesin. Onların şahadetini milletimizin beratı eylesin" dedi.

Görmez, Berat Kandili dolayısıyla Afyonkarahisar İmaret Camisi'nde yatsı namazını kıldırdı. Berat Kandili programında, beratın farklı anlamları olduğuna işaret eden Görmez, bunlardan birisinin "Kötülükten, şirkten, isyandan, sinelerdeki ağır yüklerden, kötülerden, zalimlerden uzak olmak" olduğunu anlattı.

Beratın gönülde başladığını, gönüllerin kötülüğün egemenliğinden kurtulduklarında beraatına kavuştuğunu vurgulayan Görmez, kalbin beratına kavuştuğu zaman insanın da beratına kavuşacağını ifade etti.

Beratın sahibinin Allah olduğuna dikkati çeken Görmez, "Fakat beratı insanın elindedir. Çünkü Cenabıhak buyuruyor ki: 'Siz bana bir adım gelirseniz. Ben size bin adım yaklaşırım.' Cenabıhak insanın her türlü beratına sahip olma hakkını lütfetmiştir. Beratın bir anlamı daha var; kötülükten uzak, iyiliğe yakın olmak. Kötülükten uzak olmak adalete yakın olmak. Allah'ın düşmanına düşman olmak, Allah'ın dostuna dost olmak. Berat aynı zamanda bize velayeti öğreten bir kavramdır." diye konuştu.

İçinde bulunduğumuz üç ayların muhteşem bir zaman dilimi olduğunu söyleyen Görmez, şunları kaydetti:

"Regaip Kandili ile biz rağbetlerimizi ve istemlerimizi gözden geçirdik, rabbimize yönelmeyi öğrendik. Miraç Kandili ile biz, yücelmeyi ve yükselmeyi öğrendik. Cenabıhakk'ın katına nasıl yücelebiliriz, onun rızasına nasıl nail olabiliriz, Miraç bize onu öğretti. Regaib ise bize kötülükleri arkamıza bırakarak, ramazana doğru yönelmeyi, arınmış olarak ramazana girmeyi, Kadir Gecesi'nde kadrimizi yüceltmeyi bayram ile annemizden doğmuş gibi arınmayı ve temizlenmeyi bize öğreten bir mevsimdir bu mevsim. Cenabıhak hepimize nasip eylesin. Bu gecelere yanlış bir anlayışla bakmamak lazım. Bu geceler bize şöyle demezler, 'siz istediğiniz kötülükleri yapın, istediğiniz günahları işleyin, gelin bu gece sadece bu gecelere idrak edin ve böylece bütün mağfirete kavuşurusunuz' manasına gelmez. Bu geceler sadece bizi terbiye ederler, bizi hazırlarlar. Bu geceler bize arınmanın yollarını öğretirler."

"Hayatın her anında kötülüklerden uzak olmamız lazım"

Görmez, camide çok fazla genç olmasından mutluluk duyduğunu bildirdi.

Gençlere kendilerini Allah'ın ihsan eylediği, ikram ettiği hayat programından mahrum bırakmamaları tavsiyesinde bulunan Görmez, şöyle devam etti:

"Günde beş vakit onunla konuşma imkanınız var. Rabbimiz size günde beş defa peygamberler gibi miraca çıkma imkanı vermiş. Namaz müminlerin miracıdır. Kendinizi günde beş defa miraca çıkmaktan Allah'la konuşmaktan, Allah'la sohbet etmekten sakın mahrum etmeyiniz. Cenabı Peygamber, ideal gençleri tarif ederken şöyle buyuruyor: 'Neşeyi ve huzuru rabbine ibadette arayan gençlik', gençler neşeyi diğer taraflarda aramayın. Neşeyi asla rabbimizin size yasak koyduğu şeylerde aramayın. Bulamazsınız. Orada huzur yok. Orada saadet olmaz. Saadet ve mutluluk, neşe ve huzur, rabbimizin bize gösterdiği yoldadır. Beratı elimize alabilmek için, gerçek manada özgürlüğe kavuşabilmemiz için hayatın her anında bütün kötülüklerden uzak olmamız lazım. Beratımızın geçtiği yollardan bir tanesi de öncelikle Rabbimizi razı edeceğiz. Etrafımıza bakacağız, annemiz bizden razımı, babamız bizden razımı, kardeşimiz, dostumuz, komşumuz, herkes bizden razımı, öncelikle bunun üzerinde düşünmemiz lazım. Gönül yıkmak, Kabe yıkmak gibi kötü bir iştir. Anne ve babamızın rızasını almadan beratımızı alamayız. Eşimizin rızasını almadan beratımızı alamayız. Mazlumun yanında yer almadan beratı alamayız. Beratın yolu sokağa terk edilmiş çocuğa sahip çıkmaktan, kimsesiz kalmış yetimin başını okşamaktan geçer. İnsanlar bir canlıya bir hayvana eziyet ettiği zaman beratını alamaz. Yeryüzündeki bütün mahlukata karşı şefkatli olmak zorundayız."

-" Allah şehitlerin şahadetini milletimizin beratı eylesin"

"Cenabıhak bizlere millet olarak bu kandiller vesilesiyle bilhassa milletimizi ülkemizi kuşatan bu terör musibetinden beratı hepimize nasip eylesin" diye dua eden Görmez, "Müslümanların tarihte hiç bu kadar zor zamanları olmadığından bahsetti.

Görmez, "Kurtuluş Savaşımızı hatırlayın, bu toprakların nasıl paramparça edilmek istendiğini zamanları hatırlayın. Ecdadımızın birlikte Çanakkale'de, Sakarya'da, Malazgirt'te verdikleri mücadeleleri hatırlayın. Ama bilhassa son zamanlarda İslam ümmeti çok zor bir süreçten geçiyor. Onun için dualarınızı sadece kendinize yapmayın. Dualarını genişletin. Arakan'da kimsesiz bıraktığımız Müslümanlar dualarınıza girsin. Yemen'deki, Suriye'deki kardeşimiz Irak'taki, dünyanın her yanındaki mümin ve Müslüman kardeşimiz dualarına girsin. Cenabıhak dualarımızı kabul eylesin. Biz evrensel bir dinin mensuplarıyız. Biz bütün alemlerin ıslahı için dua ederiz. Son zamanlarda çokça şehit evlatlar veriyoruz. Cenabıhak hepsine rahmet eylesin. Onların şahadetini milletimizin beratı eylesin."

Konuşmanın ardından Görmez, cemaatle tokalaşarak kandillerini kutladı ve gençlerle fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.


Advertisement