Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Hayatı kompartımanları ayırıp bir parçasına da 'din eğitimi alanı' dediğimizde karşımıza çok daha ciddi sorunlar çıkıyor.

27.05.2016 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Hayatı kompartımanları ayırıp bir parçasına da 'din eğitimi alanı' dediğimizde karşımıza çok daha ciddi sorunlar çıkıyor. O zaman siz istediğiniz kadar seçmeli dersleri artırın, böyle bütüncü bir bakış açısı olmadığı zaman hedeflediğiniz gayelere ulaşmanız mümkün olmaz" dedi.

Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen "Kendi Eğitim Dünyamızın Yeniden İnşası" adlı sempozyumun açılışında konuşan Görmez, eğitim meselesinin sadece Türkiye'nin değil acılar içerisinde kıvranan bütün coğrafyanın sıkıntısı olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının veya Diyanet İşleri Başkanının özellikle son zamanlarda eğitimle ilgili söylemler geliştirmesinin bazılarını rahatsız ettiğini dile getiren Görmez, "Onları rahatlatmak için ifade etmek isterim, benim söyleyeceklerim daha çok yaygın din eğitimiyle ilgili ve doğrudan Diyanet İşleri Başkanlığıyla ilgili olacak. Ancak genel olarak eğitimle ilgili söyleyeceklerim hem bu topraklarda yaşayan bir insan olarak, hem hayatını az çok ilimle, irfanla geçirmiş bir kardeşiniz olarak, elbette söyleyeceklerimiz var." dedi.

Eğitime bir bütün olarak bakılması gerektiğine dikkati çeken Görmez, eğitimin sadece okulun ve öğretmenin işi olmadığını, eğitimin bütün toplumun işi olması gerektiğini vurguladı.

İnsanlığın bir eğitim dünyası olduğunu ve tüm insanlığı küreselleşme dalgasıyla birlikte sürüklediğini anlatan Görmez, şöyle devam etti:

"Bize ait bir eğitim dünyamız tarihimizde oldu mu? Bize ait bir eğitim dünyası olduğu için mi biz tarih boyunca tarih yapan bir millet olduk? Biz bize özgü eğitim dünyamızı terk ettiğimiz için mi başkaları bize tarih dayatmaya biz tarihte meful olmaya başladık ve fail olmayı terk ettik sadece sorular soruyorum. Bizi bir cihan imparatorluğuna götüren etkenler arasında bize ait bir eğitim dünyamızın rolü var mıydı? Eğer varsa böyle bir eğitim dünyamız biz ne zaman terk ettik bu dünyamızı, başka dünyalar ne zaman bizi sarmaya başladı, başka dünyalar bizi sardığı için mi biz gerilemeye başladık? Modern zamanlarda bize özgü bildiğimiz eğitim dünyamız nasıl evrildi? Bütün bu sorular üzerinde durmamız gerekiyor."

Türkiye'deki yanılgılardan bir tanesinin, din eğitimini hayatı öğreten eğitimin dışında adeta hayatın kıyısına alınması olduğunu aktaran Görmez, şöyle konuştu:

"Din eğitimini, eğitimin kıyısında ayrı bir alan olarak gördüğümüzde o din eğitimi dindarlık üretmez. Hatta öyle bir din eğitimi bazen dini darlık öğretir. Bir dindarlık var, bir de dini darlık var. Bir din eğitimi düşünün ki, çocuklarımıza sadece namaz dualarını öğretiyor, sadece namazın hükümlerini öğretiyor ancak sokakta yürürken insana eziyet veren bir maddeyi kaldırıp götürüp bir başka yere koymayı öğretmiyorsa o sağlıklı bir din eğitimi olmaz. Kainatla ilişkisi denizden abdest alırken israf etmeyin öğretisini bilmiyorsa, denizden abdest alırken bile denizin suyunu israf etmemeyi öğrenmiyorsa, biz sağlıklı bir din eğitimi vermiş olmayız. Sevgili Peygamberimizin hayatı durdurarak İslam'ı anlattığı bir anı yoktur. Çarşıda, sokakta, camide, cami dışında, ailenin içerisinde... Medine bir açık üniversite olmuştu ve medeniyet öyle kuruldu. Dolayısıyla hayatı kompartımanları ayırıp bir parçasına da 'din eğitimi alanı' dediğimizde karşımıza çok daha ciddi sorunlar çıkıyor. O zaman siz istediğiniz kadar seçmeli dersleri artırın, böyle bütüncü bir bakış açısı olmadığı zaman hedeflediğiniz gayelere ulaşmanız mümkün olmaz."

" Irak'ta 1,5 milyon insanı öldürmek tabiatın dengesini bozmuyor ama..."

Geçtiğimiz günlerde ABD'de bir merkezin açılışı sırasında yaşadıklarını anlatan Görmez, şöyle devam etti:

"Merkezimizi açtığımız yer, daha önce bir bataklıktı ve orada bir konteyner mescidimiz vardı, 20 sene vatandaşlarımız orada namaz kıldılar. Yazın tekrar yavaş yavaş o bölgede sivrisineklerin çıkma ihtimali vardı. Açılışı yaptıktan sonra bir süre kaldım. Arkadaşlara bir sinek ilacı bulup bulamayacağımızı sordum ve tabiatın dengesini bozduğu için Amerika'da sinek ilacının yasak olduğunu öğrendik. Fesuphanallah dedim. Irak'ta 1,5 milyon insanı öldürmek tabiatın dengesini bozmuyor ama sinek ilacının kullanımı tabiatın dengesini bozuyor. Ne yaman çelişki. Başka dünyaların üzerine bombalar yağdırmak, kimyasal silahlar üretmek tabiatın dengesini bozmuyor, ama sinek ilacı yasak, maşallah. Bu çelişki bize özgü bir çelişki değil, bu çelişki içinde yaşadığımız bütün dünyanın yaşadığı yaman çelişki."

Hakikatin hiç bir şartta değişmeyeceğine dikkati çeken Görmez, "Hocamız olabilir, şeyhimiz olabilir, kim olursa olsun, biz onu da bağlayan bir hakikate iman ettiğimiz için o, o hakikate bağlı kaldığı müddetçe biz onun söylediğinin doğru olduğuna inanırız, kabul ederiz, yaparız. Onu hakikatin kaynağı kabul etmeyiz. Hakikat kimsenin elinde değil, avucunda değil. Kim diyorsa ki hakikat benim avucumda, onu derhal terk etmek lazım. Hakikat sahip olacağımız bir şey değil yolunda olacağımız bir şey." diye konuştu.

Görmez, Gaziantep ziyareti sırasında Şahinbey Belediyesi yerleşkesinde bulunan İslam Bilim Müzesini de gezerek, ilgililerden bilgi aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement