Diyanet İşleri Başkanı Görmez Merhamet Sözleşmesine İhtiyaç Var... - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Merhamet Sözleşmesine İhtiyaç Var...

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Merhamet Sözleşmesine İhtiyaç Var...

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Bugün Ortadoğu'da yaşadığımız büyük acılar, sadece birkaç gün önce ortaya çıkan cinayet şebekelerinden kaynaklanmıyor.

24.11.2015 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez

Bugün Ortadoğu'da yaşadığımız büyük acılar, sadece birkaç gün önce ortaya çıkan cinayet şebekelerinden kaynaklanmıyor. Bu Coğrafya'nın, küresel güçlerin çatışma alanı olmaktan çıkması lazım.

Haber Özgür ALTUNCU Kamera İdris TİFTİKCİ, İstanbulDHA

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin (SESRIC) Şişli'de bir otelde düzenlediği, Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayında konuştu.

PAPA'YA ÖNERİSİNİ ANLATTI

Bugün bütün insanlığın bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı vardiyen Görmez, Papa'nın Türkiye ziyaretinde aralarında geçen konuşmayı anlattı. Görmez şöyle konuştu Ben Papa'ya ziyareti sırasında 'Müslümanlarla yeni bir ilişki geliştirmeyi düşünüyor musunuz' dedim. 'Evet bizim dinler arası diyalog gibi bir çalışmamız var' dedi. 'Eğer o başlık altında Müslümanlarla ilişki kurmayı düşünüyorsanız, geçmiş olsun' dedim. 'Böyle bir ilişki kurulmaz'. 'Bu kavram demode oldu'. 'Kirlendi'. 'Ve bugün farklı din mensupları arasındaki ilişkileri yeniden düzeltmek konusunda bu kavram doğru bir kavram değildir' dedim. 'Sizin kanaatiniz nedir' dedi. 'İnsanlığın yeni bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var' dedim. 'Bu merhamet sözleşmesinin imzalanacağı yer Kudüs'tür' dedim. 'Gelin bütün din mensuplarını Kudüs'te toplayalım'. 'Bir merhamet sözleşmesi metni üzerinde çalışalım'. Bu sözleşme birlikte yaşamanın kriterlerini ortaya koysun. Bu kriterlere de biz Kudüs kriterleri adını verelim'...

COĞRAFYAMIZIN KÜRESEL GÜÇLERİN ÇATIŞMA ALANI OLMAKTAN ÇIKMASI LAZIM

Sözü Ortadoğu'da yaşanan çatışmalara getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Bugün Ortadoğu'da yaşadığımız büyük acılar, sadece birkaç gün önce ortaya çıkan cinayet şebekelerinden kaynaklanmıyor. Bu Coğrafya'nın küresel güçlerin çatışma alanı olmaktan çıkması lazım. Bu Coğrafyayı küresel güçlerin çatışma alanı ilan ettikten sonra İsrail adındaki ülkeyi de bu çatışmanın bekçisi olarak bu topraklara dikmekten vazgeçilmesi lazımdedi. Görmez sözlerini Cenabı Hak bütün insanlığa yeniden barışı ve hikmeti bulmayı nasip eylesin diyerek tamamladı.

KUDÜS ZİYARETİ CAİZ Mİ TARTIŞMASI

Kudüs ziyaretine Turizm sözünün yetersiz kalacağını söyleyen Görmez bazı islam alimlerinin Kudüs ziyaretinin caiz olmadığına ilişkin fetvalarını da eleştirdi. Görmez, Ben şahsen Mescid-i Aksa'nın Umre ziyaretine dahil edilmesi kararını almadan önce, bu fetvadan dolayı bu ziyareti gerçekleştirmeyi ertelemiştim. İslam Alimlerinin bütün bu fetvalarını masaya yatırdık. Her birinin dini dayanaklarını, hangi kaynağa dayanarak bu fetvayı verdiklerini dikkate alarak, inceleme imkanım oldu. Doğrusu bizim hem şahsen hem kurum olarak vardığımız netice, bu fetvanın dini değil, siyasi bir fetva olduğu yönündedir. Elbette siyasi olarak da fetva verilebilir. Çünkü fetvada siyasi şerienin de dikkate alınması İslam fıkıhının önemli bir kuralıdır. Fakat hem siyasi hem de dini açıdan bu fetvanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini açıkça ifade ettim. Bu bizzat bu fetvayı veren alimlerle de tartışarak söyledim. Kudüs'ü bugün ziyaret etmenin caiz olmadığını söyleyen Alimler, sadece şunu ifade ediyorlar; 'bu ziyaret yapıldığı zaman o zaman işgalcilerin meşrutiyeti tanınmış olur'. Biz işgalcilerin meşruyetini reddetmek için bütün Müslümanlara Kudüs özgürlüğüne kavuşuncaya kadar Kudüs'ü şerefi ziyaret etmek caiz değildir'. Başka bir kısım alimlerse, kendimizi de hasbel kader onların arasında sayıyoruz. Biz de diyoruz ki, ' Hayır bu bilakis Kudüs'ü işgalcilere terk etmek olur. Bu sadece Kudüs'ü değil. Bu Kudüs'ün murakıplarını da cezalandırmak olur. Bu Filistinlileri de cezalandırmak olur. Bu onları da yalnızlığa terk etmek olur.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Görmez Merhamet Sözleşmesine İhtiyaç Var... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement