Diyarbakır'a 12 Yılda 3 Milyar Liralık Yatırım - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'a 12 Yılda 3 Milyar Liralık Yatırım

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 12 yılda Diyarbakır'a yaklaşık 3 milyar liralık yatırım yaptı, 140 bin 280 dekar arazi sulamaya açıldı.

15.04.2015 18:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 12 yılda Diyarbakır'a yaklaşık 3 milyar liralık yatırım yaptı, 140 bin 280 dekar arazi sulamaya açıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Diyarbakır'daki yatırımlara ilişkin değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamaya göre, Eroğlu, bakanlık olarak 12 yılda Diyarbakır'a yaklaşık 3 milyar liralık muhteşem bir yatırım yaptıklarını belirterek, kentin orman, su ve meteoroloji alanında yapılan yatırımlarla kalkınmaya devam edeceğini kaydetti.

Türkiye'nin en büyük entegre kalkınma projesi olan GAP ile Diyarbakır'ın kalkınmasını sürdüreceğine işaret eden Eroğlu, bu büyük projeyle ilin kazanımlarının arttığını vurguladı.

140 bin 280 dekar arazi sulamaya açıldı

Bakan Eroğlu, 12 yılda Diyarbakır'da 140 bin 280 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığına dikkati çekerek, tamamlanan birçok sulama tesisinin çiftçilerin hizmetine sunulduğunu aktardı.

"İnşaatlarına hızla devam ettiğimiz sulama tesisleriyle Diyarbakır'ın topraklarını suya doyuracak, milli ekonomiye büyük katkı sağlarken istihdamı da artıracağız" ifadelerini kullanan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Diyarbakır'ın hasretle beklediği rüya projeler bir bir gerçeğe dönüşüyor. Bu kapsamda, 2010 yılında inşaatına başlanılan Pamukçay Barajı'nda su tutulmaya başlandı. Barajla 51 bin dekar zirai arazi sulamaya açılacak. Ayrıca 6 bin 600 kişiye iş imkanı ve ekonomiye yılda 20,3 milyon lira ilave katkı sağlanacak. 2011 yılında inşaatına başlanılan Ambar Barajı ile de 123 bin 250 dekar zirai arazi sulamaya açılacak. Böylece 16 bin kişiye iş imkanı ve ekonomiye yılda 49 milyon lira ek gelir sağlanacak. Barajın 2016 yılında tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor."

Bakan Eroğlu, Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama amaçlı barajlardan biri olan Silvan Barajı'nda çalışmaların hızla sürdüğünü ifade ederek, gelecek yıl tamamlanması hedeflenen barajın yıllık 681 milyon kilovat saat enerji üreteceğini, 265 milyon lira yatırım bedelli barajın ülke ekonomisine yılda 1,1 milyar lira katkı, 318 bin kişiye de istihdam sağlayacağını belirtti.

"Diyarbakır'ın içme suyu ihtiyacını güvence altına alıyoruz"

Diyarbakır'ın en önemli problemlerinden biri olan içme suyu meselesini çözdüklerini kaydeden Eroğlu, şunları aktardı:

"Diyarbakır'a Dicle Barajı'ndan aldığımız suyu iletiyoruz. İnşa ettiğimiz 34 kilometre uzunluktaki isale hattı ve günde 255 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi ile yılda 92 milyon metreküp içme suyu temin ediyoruz. Bu arıtma tesisi ile şehrimizin 2020 yılına içme suyu ihtiyacını karşılamış olacağız. Silvan ilçesinin 2030 yılına kadar içme suyu ihtiyacını teminat altına aldık. Ergani'nin de 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılamak için çalışmalarımız hızla sürüyor."

Eroğlu, 12 yılda Diyarbakır ve ilçelerinde tamamlanan 36 taşkın koruma tesisi ile 32 yerleşim yeri ve bin 90 dekar arazinin taşkın zararlarından korunduğunu ayrıca devam eden 19 taşkın koruma tesisinde de çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini bildirdi.

Bakanlığın 2013-2014 yılları arasında Diyarbakır'da yaklaşık 342 bin 180 dekar arazide çalışmalar gerçekleştirdiğini, bu çalışmalarla ili daha yeşil ve yaşanılır hale getirdiklerini dile getiren Eroğlu, toprakla buluşturulan 21,6 milyon fidanla adeta Diyarbakır'ın yeşillendirildiğini vurguladı.

"Orman köylüsünün yanındayız"

Orman köylerinde yaşayan 2 bin 335 aileye yaklaşık 8,2 milyon lira kredi sağladıklarına işaret eden Eroğlu, tabii hayata verdikleri önem doğrultusunda ilde kurulan bir mesire yeri ve bir şehir ormanı ile vatandaşların rahat nefes alabilecekleri alanların oluşturulmaya devam ettiğini kaydetti.

Meteoroloji alanında 2003 yılından bugüne kadar Diyarbakır'ın tarihinde görülmemiş hızda ilerleme katettiğine dikkati çeken Bakan Eroğlu, 12 yılda 20 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ), Diyarbakır Meydan'a uçuculuk faaliyetlerine destek için OMGİ, Eşref Bitlis Havaalanı'na uçuculuk faaliyetlerine destek için Elektronik Rüzgar Sistemi, Yukarı Atmosfer-Ravinsonde İstasyonu ve Diyarbakır Havalimanı'na Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemi kurduklarını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır'a 12 Yılda 3 Milyar Liralık Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement