Diyarbakır'a 12 yılda 3 Milyar TLlik Orman, Su ve Meteoroloji Yatırımı - Son Dakika
Ekonomi

Diyarbakır'a 12 yılda 3 Milyar TLlik Orman, Su ve Meteoroloji Yatırımı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, son 12 yılda Diyarbakır'a yaklaşık 3 Milyar TL'lik yatırım yapıldığını söyledi.

15.04.2015 21:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bakanlık olarak son 12 yılda Diyarbakır'a yaklaşık 3 milyar TL'lik muhteşem bir yatırım yaptık. Diyarbakır orman, su ve meteoroloji alanlarında yaptığımız yatırımlarla kalkınmaya devam edecek. Ayrıca, Türkiye'nin en büyük entegre kalkınma projesi olan GAP ile Diyarbakırımız da kalkınmasını sürdürecek" diye konuştu.

GAP ile Türkiye Kazanıyor, Diyarbakır Kazanıyor

Dünya'nın sayılı projelerinden olan GAP, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 27 Mayıs 2008 tarihinde Diyarbakır'da ilan edildi. Bu büyük proje ile Diyarbakır'ında kazanımlarının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Ülkemizin en büyük kalkınma projesinden Diyarbakır'da nasibini fazlasıyla alıyor. Son 12 yılda Diyarbakır'da 140.280 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Tamamladığımız birçok sulama tesisini Diyarbakırlı çiftçilerimizin hizmetine sunduk" dedi.

"Diyarbakır'ın Münbit Topraklarını Suya Doyuracağız"

Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Diyarbakır'da çok büyük sulama tesislerinin inşaatlarına hızla devam ediyoruz. GAP'ın kilit illerinden biri olan Diyarbakır'da özellikle ana kanalları bitirmek üzereyiz. Ana kanallar tamamlanınca kılcal damarları inşa etmek çok daha kolay olacak. İnşaatlarına hızla devam ettiğimiz sulama tesisleriyle Diyarbakırımızın münbit topraklarını suya doyuracağız. Ayrıca, milli ekonomiye büyük katkılar sağlarken istihdamı da artıracağız" diye konuştu.

Diyarbakır'ın Rüya Projeleri Gerçeğe Dönüşüyor

Diyarbakır'ın hasretle beklediği rüya projeler bir bir gerçeğe dönüşüyor. Bu kapsamda, 2010 yılında inşaatına başlanılan Pamukçay Barajı'nda su tutulmaya başlanmış olup barajın sulama inşaatına da hızla devam ediliyor. Baraj ile 51 bin dekar zirai arazi sulamaya açılacak. Ayrıca, 6.600 kişiye iş imkânı ve ekonomiye de yılda 20,3 milyon TL ilave katkı sağlanacak.

2011 yılında inşaatına başlanılan Ambar Barajı ile de 123.250 dekar zirai arazi sulamaya açılacak. Sulamaya açılacak 123.250 dekar zirai arazi ile 16 bin kişiye iş imkânı ve ekonomiye yılda 49 milyon TL ek gelir sağlanacak. Barajın 2016 yılında tamamlanarak hizmete alınması hedefleniyor.

Diyarbakır'ın çılgın projesi olan Silvan Barajı'nda ise çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama maksatlı barajlardan birisi olan Silvan Barajı, aynı zamanda yıllık 681 milyon kilowatt.saat enerji üretecek.

265 milyon TL yatırım bedelli Silvan Barajı ile 2.450.000 dekar zirai arazi suya kavuşacak. Ülke ekonomisine yılda 1,1 milyar TL katkı ve 318 bin kişiye de istihdam sağlayacak olan barajın 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor.

"Diyarbakır'ın İçmesuyu İhtiyacını Güvence Altına Alıyoruz"

Diyarbakır'ın en önemli problemlerinden biri olan içmesuyu meselesini çözdüklerini kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Diyarbakır'a Dicle Barajı'ndan aldığımız suyu iletiyoruz. İnşa ettiğimiz 34 km uzunluktaki isale hattı ve günde 255.000 m3 kapasiteli içmesuyu arıtma tesisi ile yılda 92 milyon m3 içmesuyu temin ediyoruz. Bu arıtma tesisi ile şehrimizin 2020 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşılamış olacağız" dedi.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu ayrıca, Silvan ilçesinin 2030 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını teminat altına aldıklarını ve Ergani'nin de 2045 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşılamak için hızla çalıştıklarını da belirtti.

"Güzel Şehrimizi Taşkınlardan Korumaya Devam Ediyoruz"

Son 12 yılda Diyarbakır'da ve ilçelerinde tamamlanan 36 adet taşkın koruma tesisi ile 32 adet yerleşim yeri ve 1.090 dekar arazi taşkın zararlarından korundu. Ayrıca, devam eden 19 adet taşkın koruma tesisinde de çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Diyarbakır 21,6 Milyon Fidan ile Yeşilleniyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2013-2014 yılları arasında Diyarbakır'da takriben 342 bin 180 dekar arazide çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Yürüttüğümüz çalışmalarla Diyarbakır'ı daha yeşil, daha yaşanılır bir yer haline getirdik. Toprakla buluşturduğumuz 21,6 milyon fidanla adeta Diyarbakır'ı yeşillendirdik" diye konuştu.

"Orman Köylüsünün Yanındayız"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 40 yılı aşkın bir süredir, alternatif işletme modelleri ve projeler geliştirerek, köylünün ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlamak için çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Orman köylerinde yaşayan 2.335 aileye yaklaşık 8,2 milyon TL kredi sağladık" diye konuştu.

Tabii Hayata Gereken Önem Veriliyor

Ülke genelinde tabii hayata gereken önemi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Diyarbakır'da da kurduğu 1 adet mesire yeri ve 1 adet şehir ormanı ile vatandaşlara rahat nefes alabilecekleri alanlar oluşturmaya devam ediyor. Tabii hayatla beraber yaban hayatının da her daim destekçisi olan Bakanlık son 12 yılda 300 adet kekliği tabiata yerleştirdi ve yaban hayatının devamı için tabiata 3.500 kg yem bıraktı.

"Meteorolojik Verileri Anlık Takip Ediyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu meteoroloji alanında 2003 yılından günümüze kadar Diyarbakır'ın tarihinde görülmemiş hızda ilerleme kaydettiğini ifade ederek "Son 12 yılda 20 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ), Diyarbakır Meydan'a uçuculuk faaliyetlerine destek için 1 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem Sistemi, Eşref Bitlis Havaalanı'na uçuculuk faaliyetlerine destek için 1 adet Elektronik Rüzgâr Sistemi, 1 adet Yukarı Atmosfer-Ravinsonde İstasyonu ve Diyarbakır Havaalanı'na Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemi kurduk" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Ekonomi Diyarbakır'a 12 yılda 3 Milyar TLlik Orman, Su ve Meteoroloji Yatırımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement