Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye'yi 7 Haziran'da maceraya sürüklemek isteyenlere fırsat vermeyin.

18.05.2015 00:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, " Türkiye'yi 7 Haziran'da maceraya sürüklemek isteyenlere fırsat vermeyin. Siyasi istikrar devam etsin. Bu hizmetler de bu projeler de Allah'ın izniyle çok daha iyi, çok daha güzel bir şekilde devam eder" dedi.

Bakan Eker, Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen Diyarbakır-Batman- Siirt Kalkınma Projesinin kapanış toplantısında, merkez Bağlar ilçesine bağlı Ekince ile Dicle ilçesine bağlı Bademli köylerine yapılan "canlı yayın" bağlantısıyla ilçe kaymakamları ve proje kapsamında destek alan vatandaşlarla konuştu.

Telekonferans sistemi aracılığıyla konuşan Bağlar Kaymakamı Dursun Balaban, proje kapsamında yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Kırkkoyun Köyü Muhtarı Reşit Yıldız, köylerinde yapılan hayvan sulama göleti öncesinde hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak için uzak yerlere götürüldüklerini belirterek, projenin tamamlanmasıyla hayvanlarının et ve sütünden daha fazla faydalanmaya başladıklarını söyledi. Köyden göç edenlerin yatırımlar sayesinde köye döndüklerini belirten Yıldız, Bakan Eker'e teşekkürlerini ileterek, projelerin devam etmesi temennisinde bulundu.

Dicle Kaymakamı Remzi Kattaş da Bademli köyündeki vatandaşlarla yapılan bağlantıda, ilçedeki yatırımlar hakkında bilgi verdi. Burada söz alan Bademli köyünün eski muhtarı Zekeriya Ökmen, 200 dönüm tarlasında kuru tarımla verim elde edemediğini fakat proje kapsamında meyve bahçesine dönüştürdüğü 10 dönüm arazide, 200 dönümden elde edemediği geliri kazandığını söyledi.

"Hizmet bitmeyecek, umut devam edecek"

Bakan Eker ise bu tür projelerin bir başlangıcı bir de bitişinin olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Hizmet bitmeyecek, umut devam edecek. Proje yeni adımlarla halka halka büyüyecek, yeni hizmetlerle birlikte yeni alanlara inşallah gidecek. Ondan hiç endişeniz olmasın. Bunun bir tek şartı var. Türkiye'yi 7 Haziran'da maceraya sürüklemek isteyenlere fırsat vermeyin. Siyasi istikrar devam etsin. Bu hizmetler de bu projeler de Allah'ın izniyle çok daha iyi, çok daha güzel bir şekilde devam eder."

"Türkiye'de ve dünyada bu model kullanılacak"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek ise 2007 yılında Bakan Eker'in talimatları ve aynı zamanda fon bulmadaki birebir çalışmalarıyla başlayan projeden bazı dersler çıkardıklarını belirtti.

Çıkardıkları derslerden birinin projenin tüm aşamalarının yerel halk ile tartışılarak gerçekleştirilmesi gerektiği olduğunu anlatan Küsek, şöyle konuştu:

"Birçok proje dünyada olduğu gibi Türkiye'de de merkezde hazırlanır. Hazırlanan proje yerelde harfiyen uygulanmaya çalışılır ama bu proje tamamen bunun tersine tüm tartışmalar yerel halkla birlikte yapıldı. Birlikte yapılan toplantılardan ortaya çıkan kararlar sonucu uygulamalar gerçekleştirildi. Bugün projemizin kapanışı için bir araya geldik ama bu asla bir kapanış değil aksine burada kırsal kalkınmanın bir başlangıcı oldu. Sadece Diyarbakır'da üç dağlık ilçemizde meyve yetiştiriciliği konusunda ilave taleplerin toplamı şu an da 8 milyon liranın üzerinde biz buradan anlıyoruz ki projemiz tuttu. Model olarak önce bölgemizde, Türkiye'de ve dünyada bu model kullanılacak bu da bizi çok mutlu ediyor."

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy da çiftçilerin önce projeyle bilinçlendirildiğini, yapılan örnek uygulamalarla da neler yapılabilecekleri konusunda onlara modellerin gösterildiğini bildirdi.

Projeyi, bölgenin kalkınması ve gelişmesi adına önemli katkılar sunan bir proje olarak değerlendirdiklerini dile getiren Vali Aksoy, "Bu projenin kırsal kalkınma konusunda bütünlükçü bir tarzda yaklaşım gerçekleştirilmesi nedeniyle tüm faaliyetlerin birbirini tamamlayan ve destekleyen nitelikte olduğunu ifade edebiliriz. Bu proje kapsamı içerisinde başta Diyarbakır olmak üzere, Siirt ve Batman illerinde bölgenin gelişmesi ve kalkınması adına çok önemli çalışmalar ve hizmetler gerçekleştirilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

"Suriçi seninle gurur duyuyor"

Toplantıda, yaşlı bir kadın sahnedeki Eker'e yaklaşarak elini tutup bir süre sohbet etti. Yaşlı kadın Bakan Eker'e, "Suriçi seninle gurur duyuyor. Ölene kadar seninle ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın arkasındayım" ifadelerini kullandı.

Toplantı, Bakan Eker ve salondakilerin toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Programa, AK Parti Milletvekili Oya Eronat ve proje kapsamındaki illerden birçok çiftçi de katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement