Diyarbakır' da 12 Stk: Çözüm Süreci Yeniden Hayata Geçirilsin - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır' da 12 Stk: Çözüm Süreci Yeniden Hayata Geçirilsin

Diyarbakır\' da 12 Stk: Çözüm Süreci Yeniden Hayata Geçirilsin

Diyarbakır'da 12 sivil toplum örgütü adına açıklama yapan Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen, kesintiye uğramış çözüm sürecinin bir an önce yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Sorun ne hendek kazmak ve barikatlar yapmakla, ne de sokağa çıkma yasakları koyarak operasyonlar yapmak ve demokratik alanı daraltan enstrümanlara yönelmekle çözülür.

06.01.2016 12:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da 12 sivil toplum örgütü adına açıklama yapan Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen, kesintiye uğramış çözüm sürecinin bir an önce yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Sorun ne hendek kazmak ve barikatlar yapmakla, ne de sokağa çıkma yasakları koyarak operasyonlar yapmak ve demokratik alanı daraltan enstrümanlara yönelmekle çözülür. Çözümün adresi Meclis'tir" dedi. Aralarında Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye Makina Mühendisleri Odaları Birliği, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Diyarbakır Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakir Sanayici ve İşadamları Derneği, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Tabipler Odası ve İnsan Hakları Derneği'nin bulunduğu 12 sivil toplum örgütü son yaşanan süreç ile ilgili Diyarbakır Barosu'nda ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Başkan vekili Ahmet Özmen ülkemizin yine çok zür bir süreçten geçtiğini belirterek, "Şehirlere ve sokaklara sirayet eden çatışmalar insani, ekonomik, toplumsal, tarihi ve hukuki tahribatı her geçen gün büyütüyor. Mağduriyetler ve hak ihlalleri artıyor, geleceğe dair ümitler azalıyor ve birlikte yaşama iradesi zayıflıyor" dedi.

HDP'LİLERİN DOKUNULMAZLIĞININ KALDIRILMASI TELAFİSİ GÜÇ SONUÇLAR DOĞURACAK

Diyarbakır'daki sivil toplam örgütleri olarak, dozu gittikçe artan bu yıkımdan son derece endişeli olduklarını belirten Özmen, "HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına dönük açıklamaların ve faaliyetlerin yaygınlaşması bu endişemizi artırıyor. Türkiye dokunulmazlıkların kaldırılmasının ne gibi sonuçlar ürettiğini geçmişte çok acı bir şekilde tecrübe etti. 1994'te DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Meclis'te gözaltına alınıp tutuklanmaları, Türkiye'de çok kanlı bir sürecin fitilini ateşlemişti. Tarihe demokrasi ayıbı olarak geçen bu adım; siyasi mekanizmaları tüketmiş, hak ve özçgürlük çizgisini geriye çekmiş ve demokratik yaşama çok büyük zararlar vermişti. Aradan geçen bunca zamandan ve alınan mesafeden sonra tekrar dokunulmazlıkların kaldırılmasının gündeme taşınması ağır bir hatadır. HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması; demokratik temsil ilişkisini ortadan kaldıracak, siyasete olan inancı zayıflatacak, mevcut problemin daha da karmaşıklaşmasına yol açacak ve nihayetinde telafisi güç olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Maliyeti tüm toplum tarafından ödenecek böyle bir girişim kabul edilemez. Bundan bir an önce vazgeçilmelidir" dedi.

SORUN NE HENDEK KAZMAKLA, NE OPERASYONLA ÇÖZÜLÜR

Sorunun ne hendek kazmak ve barikatlar yapmakla, ne de sokağa çıkma yasakları koyarak operasyon yapmak ve demokratik alanı daraltan enstrümanlara yönelmekle çözülebileceğini kaydeden Özmen, "Çözümün adresi Meclis'tir. Çözümün yolu da siyaset ve müzakeredir. Siyaset harici her yol bizi çıkmaza götürür ve işi içinden çıkılmaz hale getirir. Biz demokratik siyasete inanıyoruz. Bütün toplumsal meselelere ancak demokratik siyasetin içinde ve diyalogla çare bulunabileceğini düşünüyoruz. Siyaset kurumlarını, gerilimleri yükseltecek diyalog kanallarında sıkıntı yaratacak dil ve üsluptan kaçınmaya ve kesintiye uğramış çözüm sürecini bir an önce yeniden hayata geçirmeye çağırıyoruz. Geri dönülmez bir noktaya varmadan çatışmaların bitirilmesini ve müzakerelerin yeniden başlamasını talep ediyoruz. Yeni bir diyalog sürecinin başlaması için elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır' da 12 Stk: Çözüm Süreci Yeniden Hayata Geçirilsin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement