Diyarbakır'da 28 Mart Olaylarında Yaşamını Yitirenler Anıldı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da 28 Mart Olaylarında Yaşamını Yitirenler Anıldı

Diyarbakır\'da 28 Mart Olaylarında Yaşamını Yitirenler Anıldı

İHD ve kayıp yakınlarının Diyarbakır'daki oturma eyleminde bu hafta 28 Mart 2006 olaylarında yaşamını yitirenler anıldı.

29.03.2014 17:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 268'incisi, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eylemde "Onlar ansızın evlerinden alındılar bir daha geri dönmediler" yazılı pankart açılırken, çoğunluğu 90'lı yıllarda kaybedilen kişiler ile bölgede katledilen çocukların fotoğrafları taşındı.

28 Mart 2006 olaylarında yaşamını yitirenler anıldığı eyleme, İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, Barış Anneleri Meclisi ve KESK'e bağlı sendikaların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kayıp yakını ve insan hakları aktivistleri katıldı.

'SEÇİM SONUÇLARININ ADALETİ SAĞLAYACAK BİR SONUÇ OLMASINI UMUYORUZ'

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Rahşan Bataray Saman, eylemlerinin 268'incisini demokrasi ve adaletin çöktüğü büyük bir kaos ortamında ve seçim arifesinde gerçekleştirdiklerini belirterek, yarın yapılacak yerel seçimlerin demokratik ve güvenlikli bir ortamda gerçekleşmesinin umduklarını ifade etti. Seçim sonuçlarının da Türkiye halklarının açısından demokrasi ve adaleti sağlayacak bir sonuç olması temennisinde bulunan Bataray Saman, 8 yılını geride bırakan 28 Mart olaylarına dikkat çekti.

'30 YILDA İŞLENEN İNSANLIK SUÇLARI CEZASIZ KALDI'

30 yılda Türkiye ve bölgede insanlık suçlarının yargılanmasına yönelik uygulanan cezasızlık politikasının, 28 Mart olaylarındaki görülür biçimde yaşanan ölüm ve işkenceler içinde geçerli kılındığını belirten Bataray Saman "28 Mart olaylarında 14 kişi yaşamını yitirmesine rağmen, yüzlerce işkence olayı tespit edilmesine rağmen, maalesef ceza alan tek bir güvenlik görevlisi bile olmadı. Ceza almadıkları gibi, görevlerinde de yükselerek devam ediyorlar hala. Eğer 28 Mart olaylarında yaşanan ölüm olaylarında katledilen çocuklarla ilgili yargı gerektiği gibi işleyip suçlular cezalandırılsaydı, toplumun duyarlı kesimleri duyarlılıklarını gösterselerdi, biz biliyoruz ki ondan sonra ki ölüm olayları yaşanmayacaktı" diye konuştu.

'ADALET DUYGUSU TESİS EDİLMEDEN…'

Cezasızlık politikasının son bulması ile adalet duygusunun sağlanmasına katkıda bulunacağına işaret eden Bataray Saman "Son dönemde Berkin Elvan yaşamını yitirmeyecekti. Uğur Kaymaz'ın katilleri, Ceylan Önkol'un, Mehmet Uytun'un, 28 Mart olaylarında yaşamın yitiren Enes Ata'nın, Abdullah Duran'ın katilleri ceza almadıkları gibi hala aramızda ve görevlerine devam etmekteler. Yeni süreçte yeni şeyler yaşanacaksa, öncelikle buradan başlanması gerekir. Adalet duygusu tesis edilemeden hiçbir çözümünde olmayacağını çok iyi biliyoruz" diye konuştu.

Ardından konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, daha sonra 28 Mart'ta olaylarında yaşamını yitirenlerin isimlerini tek tek okudu.

Etkinlik, 28 Mart olaylarında yaşamını yitirenlerin anısına yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da 28 Mart Olaylarında Yaşamını Yitirenler Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement