Diyarbakır'da Antraks Alarmı! - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da Antraks Alarmı!

Diyarbakır\'da Antraks Alarmı!

Diyarbakır'da görülen Antraks hastalığı, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nü anında harekete geçirdi.

17.08.2016 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da görülen Antraks hastalığı, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nü anında harekete geçirdi.

Yenişehir'in Ekinciler Mahallesi'nde gelen ihbar, mahallede bulaşıcı bir hastalık olan Antraks Hastalığının ( Şarbon, antraks veya anthrax) görüldüğüne yönelikti. Ot obur hayvanlarda, özellikle sığır, koyun ve beygirlerde ani olarak ortaya çıkan ve insanlara da bulaşabilen bir hastalık olan Antraks Hatalığı ihbarını hemen değerlendiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, anında olay yerine giderek, mahallede genel bir sağlık taraması yaptı. Hasta hayvanlardan Antraks hastalığı Şüphesiyle ilgili numuneler alınarak, zaman kaybedilmeden Elazığ Veteriner kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildi.

Ayrıca İlçe Sağlık gurubu başkanlığına ve ilgili kuruluşlara hastalık ile ilgili bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince, 8 Ağustos tarihinde 10 adet büyük baş hayvanın telef olduğu tespit edildi. Telef olan hayvanlar iki metre derinliğinde çukur açılarak kireçlendikten sonra gömüldü. Telef olan hayvanlarla teması olan yetiştiriciler ilgili sağlık kuruluşlarına gönderildi. Ekinciler Mahallesinde geçici olarak kordon ve karantina işlemleri uygulanarak, yetiştiricilere Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanlarınca hastalık hakkında gerekli bilgilendirme yapıldı.

Elazığ Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün 9 Ağustos tarihinde gönderdiği raporda sonucun antraks hastalığı müspet olduğu görüldü. Buna istinaden Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu Kararı alınıp ilgili kuruluşlara gönderilerek 15 günlük karantina işlemi başlatıldı. Yine aynı tarihte hastalığın kontrol altına alınmasına yönelik olarak Ekinciler Mahallesinde bulunan 500 adet büyükbaş ve 3 bin 700 adet küçükbaş hayvana Antraks aşısı uygulandı. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde ve merada dezenfeksiyon işlemleri de yapıldı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da Antraks Alarmı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement