Diyarbakır'da Asılan Afişe Tepki - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da Asılan Afişe Tepki

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bir araya gelen 72 sivil toplum kuruluşunun üyeleri, Yenişehir Belediyesince çocuk gelinlere dikkati çekmek için Danimarkalı karikatüristin "Hazreti Muhammed'e hakaret içeren" çiziminin billboardlara asılmasına tepki gösterdi.

23.10.2015 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bir araya gelen 72 sivil toplum kuruluşunun üyeleri, Yenişehir Belediyesince çocuk gelinlere dikkati çekmek için Danimarkalı karikatüristin "Hazreti Muhammed'e hakaret içeren" çiziminin billboardlara asılmasına tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrasında tarihi Ulu Cami önünde toplanan 72 sivil toplum kuruluşunun üyelerinden oluşan, "İçimizdeki Charlie Hebdolara lanet olsun", "Charlie'nin şeytanları canınız cehenneme" yazılı pantkartlar taşıyan grup, Türkçe ve Kürtçe "Peygamber'e uzanan eller kırılsın", "Hazreti Muhammed onurumuzdur", "Kürt halkı uyuma, onuruna sahip çık" sloganları atarak tekbir getirdi.

Kadın ve çocukların da destek verdiği grup adına basın açıklamasını okuyan Peygamber Sevdalıları Platformu Diyarbakır İl Koordinatörü Cemil Cahit Ünsal, DBP'li Yenişehir Belediyesinin bir süre önce "çocuk gelinlere dikkati çekmek için" billboardlara astığı afişte, Danimarkalı karikatüristin "Hazreti Muhammed'e hakaret içeren" çizimini kullanmasının büyük bir provokasyon olduğunu söyledi.

Ünsal, 2006'da Danimarka'da bir gazetenin Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatür yayımlandığını ve bunun İslam coğrafyasında infiale sebep olduğunu anımsatarak, en büyük tepkiyi de Müslüman Kürt halkının Diyarbakır'da verdiğini anlattı.

Bu olayın ardından Fransa'da "Charlie Hebdo" adlı derginin Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatür yayımlaması sonrası çıkan olaylarda ise yüzlerce Müslüman'ın şehit olduğunu aktaran Ünsal, son olayda da Yenişehir Belediyesinin Peygamber'e hakaret içerikli karikatürleri billboardlara asma densizliğini gösterdiğini kaydetti.

Ünsal, İslam düşmanlarının adı, rengi, dili, milleti farklı olsa da İslam'a ve mukaddesatına tutumlarının değişmediğine dikkati çekerek, "Küfür her yerde aynıdır. Onun için 'Doğu'nun ve Batı'nın da, Fransa'nın da, Türk'ün de, Kürt'ün de Charlie Hebdolarına lanet olsun' diyoruz. 'İçimizdeki Charlie Hebdolara milyon kez lanet olsun' diyoruz" ifadesini kullandı.

Yenişehir Belediyesi yetkililerinin, billboardlara asılan karikatürün Charlie Hebdo'da yayımlandığını bilmediklerini açıkladıklarını vurgulayarak, çocuk gelinler konusu işlenirken sakallı, sarıklı ve İslami görünümlü figürün küçük yaştaki kıza tecavüz eden biri olarak kullanılmasının dahi, İslami değerleri ve Müslümanları hedef haline getiren algıya yol açtığını dile getirdi.

Bu zihniyetin İslam düşmanı olduğuna işaret eden Ünsal, "Bizler, söz konusu zihniyetin İslam düşmanlığını icra etme konusunda ne kadar mahir olduklarını biliyoruz. Bu zihniyetin İslam'ın şiarlarına nasıl saldırdığını, karikatürize ederek nasıl hicvettiğini, başta Cizre'de olmak üzere tesettürlü, çarşaflı kadınların ellerini, ayaklarını zincirleyerek aşağılamaya çalıştıklarını gördük. Bu zihniyetin tornasından çıkmış zavallıların Kur'an-ı Kerim'i yakarak videosunu da sosyal medya üzerinden yayınlandığına tanıklık ettik" diye konuştu.

"Karikatürlerin yayımlanmasını onaylayan yetkililer istifa etsin"

Ünsal, olayın sorumlularının cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

"Gerçekleşen alçak saldırının müsebbiplerini, sorumlularını kamuoyu önünde derhal hesap vermeye davet ediyoruz" diyen Ünsal, şunları kaydetti:

"Verilen görevi icra eden 3-5 personelin görevine son vermek değil, karikatürlerin yayımlanmasını onaylayan yetki sahiplerini istifaya ve söz konusu parti ile belediye yetkililerini kamuoyu önünde özür beyan etmeye çağırıyoruz. Kutsallarımıza yönelik bu hareketi çok büyük bir provokasyon olarak değerlendiriyoruz. Sorumlularla ilgili ciddi adımların ivedilikle atılmasını bekliyoruz. İslam değerlerinin hakir görülmesi, hicvedilmesi, hele hele onun Peygamberi'ne hakarete yeltenilmesini sıradan, alelade saldırı görmediğimizi özellikle belirtiyoruz.

İslam gençliğinin sabrının test edilmemesi gerektiği, sabır taşlarına dokunulmaması hususunda uyarıda bulunuyoruz. Bir kez daha hatırlatırız ki bu topraklar, bu şehir Diyar-ı Muhammed'dir, Diyar-ı İslam'dır."

Ünsal, "Diyarbakır'ı yönetenleri, Müslüman Kürt halkının değerlerine, hassasiyetlerine saygı duymaya, asla ama asla hakarette bulunmamaya, bam teline dokunmaktan sakınmaya davet ediyoruz" dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da Asılan Afişe Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement