Diyarbakır'da Belediyen Madde Bağımlılığı Projesi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Belediyen Madde Bağımlılığı Projesi

Diyarbakır\'da Belediyen Madde Bağımlılığı Projesi

Diyarbakır'da, yapılan bir çalışmada nüfusun yüzde 1.4'ünün uyuşturucu madde kullandığının tespit edilmesinin ardından belediye okullarda uyuşturucu ile mücadelede duyarlılığı yaratmak için eğitim projesi oluşturdu.

07.03.2015 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da, yapılan bir çalışmada nüfusun yüzde 1.4'ünün uyuşturucu madde kullandığının tespit edilmesinin ardından belediye okullarda uyuşturucu ile mücadelede duyarlılığı yaratmak için eğitim projesi oluşturdu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından, uyuşturucu ile mücadele faaliyetlerini güçlendirmek, toplumsal duyarlılığı artırmak ve kentin çocuk ve ergenler açısından güvenli bir şehir haline gelmesi için okul temelli bir proje hazırladı. Diyarbakır Valiliği tarafından kabul edilen proje kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü okulları bilgilendirirken, proje kapsamında okullarda öğretmen, öğrenci ve velilere madde bağımlılığı ile ilgili eğitimler verilecek. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı, madde bağımlığı ile mücadele kararlarının geçen yıl yerel yönetimler seçiminden önce alındığını ifade ederek, "Eş başkanlarımızın halk ile yaptığı görüşmeler ve sahada yapılan çalışmalarda kentte bulunan madde bağımlılığı sorununa yerel yönetimlerden katkı ve destek istemeleri üzerine böyle bir çalışmayı Başkanlarımızın verdiği talimat ile başladık. Çünkü sonrasında sahada yaptığımız bilimsel çalışmalarda halkın yüzde 80'i madde bağımlılığı ile mücadele meselesinde en güvendikleri kurumun yerel yönetimler olduğunu ve yerel yönetimler tarafından bu çalışmanın götürülmesi isteniliyor"dedi.

"GÜVENLİK MESELESİ GÖRÜLÜYOR, BU DOĞRU DEĞİL"

Kıratlı, yaptığımız araştırmalarda Türkiye'de ve pek çok ülkede madde bağımlılığının ya da madde kullanımının bir güvenlik meselesi olduğunu, güvenlikçi bazı tedbirlerle bu sorunun aşılmaya çalışıldığını gördüklerini söyledi. Kıratlı, "Biz belediye olarak bu anlayışı pek benimsemedik. Yaptığımız araştırmalarda aslında bu meselenin bir güvenlik meselesi olmadığını ve güvenlikçi yaklaşım ile bir sonuç elde edilemeyeceğini düşünüyoruz. Biz sorunun bir sosyal sorun olduğunu, kullanım ve bağımlılık geliştiğinde de aslında bu bir sağlık meselesi haline dönüşüyor. Merkezi hükümet olayı güvenlikçi bir yaklaşım sergilerken biz bunun sosyal ve sağlık sorunu olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımızın tamamında bu bakış ile planlamaya çalışıyoruz. Madde bağımlılığı ile mücadele çok kapsamlı bir iş. Bazen devletlerin bile tek başına altından kalkamayacağı bir iştir. Aileler, kurumlar, kuruluşlar herkesin işbirliği içerisinde çalıştığı zaman ancak yol kat edebileceği bir sorun diye düşünüyoruz"diye konuştu.

Belediye Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı, kurdukları madde bağımlılığı ile mücadele platformunun çağrısı üzerine şu anda 90'ın üzerinde kurumun platformda çalışmalara katıldığını belirterek, "Platformun aldığı karar doğrultusunda koruyucu önleyici çalışmalar kapsamında gençlerin, çocukların en yoğun bulunduğu ve vakitlerini en çok geçirdiği okullarda çalışma yapma kararı aldık. Biz ilk uygulamayı maddenin en yoğun olarak kullanıldığı Bağlar ilçesinde 6 okulda başlattık. Valilik ve Milli Eğitim ile ortaklaştık. Çalışmamıza başlıyoruz. Sorunun ne kadar büyük ve derin olduğunu gördükten sonra rehabilitasyon ve koruyucu ve önleyici çalışmaların daha etkin olarak yapılması için bir birim kurmaya karar verdik,. Bir mekan hazırlığımız var, bu mekanda bağımlılara yönelik bir rehabalitasyon merkezi olacak. Nisan ayının sonunda açacağız" dedi.

Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde yer alan madde bağımlılığı ile mücadele biriminin Koordinatörü Fırat Düzgün, konuya dair sosyal bir risk durumunu ortaya çıkarmak için bilimsel bir araştırma yapmaları gerektiğini, Türkiye'de bu konuda çok az yapılan araştırmalardan bir tanesini gerçekleştirdiklerini söyledi. Diyarbakır merkez ve 17 ilçeyi kapsayan bir araştırma ile 10 bin 362 kişi ile bir anket görüşmesi yaptıklarını söyleyen Düzgün, şöyle konuştu:

"Amacımız, sosyal risk oranının durumunu ortaya çıkarmak ve nasıl önlem alınabileceğini ortaya çıkarmaktı. Diyarbakır'da nüfusumuzun 1.4'ü madde kullanıyor ve madde bağımlısı. Bu yüzde 1.5 olan Türkiye ortalamasının altındaydı. Ancak, bağımlılık yaratan maddeyi deneme açısından çıkan 5.6 rakam, Türkiye ortalamasının üstünde çıktı. Geçmiş ile kıyaslama yapamıyoruz çünkü geçmişte bu konuda yapılan çalışma yoktur. Sigara kullanımı da Türkiye ortalamasının üstünde çıktı. Uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele sadece bir kurumun çalışması ile sonuç alınamaz. Valilikte yapılan toplantıda Vali yardımcısı planlamada olan Amatem ve Çamatem hastane kuruluşunu 2016'dan 2015'e çektiklerini söyledi. Bu açıdan önemli. Diyarbakır'da bağımlıların tedavi imkanları oldukça kısıt.ı Bir Çamatem var kapasitesi oldukça düşük, 10 kişi kapasitelidir. Bölgeye hitap ettiği için de talebi karşılayamıyor. 18 yaşından büyükler Çamatem'den yararlanamıyor. Şu anda bağımlı kadınlardın tedavi olacakları hiçbir kurum ve yer yoktur." - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Belediyen Madde Bağımlılığı Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement