Diyarbakır'da Bombalı Saldırıda Ölenler Anıldı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Bombalı Saldırıda Ölenler Anıldı

Diyarbakır\'da Bombalı Saldırıda Ölenler Anıldı

Diyarbakır'da 2008 yılında PKK'nın bombalı saldırısında ölen 6'sı öğrenci 7 kişin bugün iki ayrı törenle anıldı.

05.01.2015 16:45  Güncelleme: 17:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da 2008 yılında PKK'nın bombalı saldırısında ölen 6'sı öğrenci 7 kişin bugün iki ayrı törenle anıldı. Saldırıda oğlunu kaybeden Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, "PKK'nın sadece yüzde 53'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yüzde 47'si yabancı ülke vatandaşı. Acaba benim ülkemdeki bir sorunu yabancı ülkedeki birisi neden çözmeye çalışsın bunu irdelememiz gerekiyor. PKK'ya katılım yaşı 9'a kadar düşmüş durumda. PKK'da en küçük ölüm yaşı 14 peki hangi akıl 13-14 yaşındaki çocukları eline silah vererek ölüme gönderiyor. Hangi vicdansızlık bunu yapıyor? Bunu sorgulamanızı istiyorum" dedi.

Diyarbakır merkez Yenişehir İlçesi'nde 3 Ocak 2008 günü kentin en kalabalık yerlerinden biri olan Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi'nde bir dershanenin önüne park edilen bomba yüklü araç, askeri servis otobüsünün geçişi sırasında PKK'lı Erdal Polat tarafından uzaktan kumandayla patlatıldı. Patlamada dershane öğrencileri Eren Şahin, Rıdvan Süer, Ferhat Mutlu, Engin Taşkın, Salih Ekinci, Melek İpek ve Diyarbakır adliyesinde çalışan Cengiz Kaya yaşamını yitirirken, 30'u asker 67 kişi yaralandı.

Saldırıda yaşamını yitirenler bugün düzenlenen iki ayrı törenle anıldı. İlk tören saldırının yaşandığı Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi'nde yapıldı. Törene patlamada oğlu Eren Şahin'i kaybeden Ak Parti Milletvekili Oya Eronat, Mine Lök Beyaz, Vali Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ölenlerin yakınları ve arkadaşları katıldı. Milletvekili Eronat ile öğrenciler patlamanın olduğu noktaya karanfil bırakarak ölenleri andı. Protokol daha sonra Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene geçti. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başlayan törende gözyaşları sel olurken, oğlunu kaybeden Milletvekili Eronat gözyaşlarını tutamadı.

Patlamadan yaralı olarak kurtulan 21 yaşındaki Vedat Bora, yaptığı konuşmada Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini kazandığın söyledi. Diyarbakır'ın Liceli İlçesi'nde Kürt bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen Bora, şunları söyledi:

"Ogün o bombayı patlatanlar da Kürt'tü sözde yıllarca hakkımızı savunduklarını ifade ettiler. Yıllarca bu halk için savaşıyoruz dediler. Hakkımız gözümüzün içine baka baka bizi öldürmekse, biz öyle savunmayı istemiyoruz. Buradan çok önemli bir ders çıkardık. Yıllarca bu halk için savaşıyoruz diyenler, o gün bize bunu yaşattılar. Yarın sizlere de yaşatabilirler. Yarın sizler de aynı şeyi yaşamamak için lütfen gereken dersleri çıkarın. Türkiye artık 80'lerin 90'ların karanlık Türkiye'si değil. Batı sobasıyla terbiye edilecek bir Türkiye yok kimsenin karşısında. Bunun için çözümü dağlarda aramaya gerek yok. Bunu anlayın lütfen, topla, tüfekle, bombayla, silahla artık çare olmayacak. 21'nci yüz yılın 2015'ine geldik. Böyle bir ilkellik yok. Çareyi dağda, savaşta arayanlar anlasınlar ki çare orada değil, çare buradadır. Halkınızı savunuyorsanız gelin burada savunun, gelin doğru zeminde savunun, bizler de sizlerle birlikte savunalım varsa bir hakkımız, birlikte çalışalım. Ama o şekilde biz buna karşıyız. Yıllarca bu halk nice evlatlarını bu uğurda kaybetti. Her sene kaybettiği evladı için dışarlarda anma törenleri düzenlendi. Düzenlenen törenler sonrasında hep olaylar çıktı, ortalık karıştı, hep yeni canlar kaybettik. Bizim acımız bize yeter, bu son olsun. Yeni canlar kaybetmeyelim diye bir araya geliyorlar, fakat her ne hikmetse birileri orada bir şeyleri eşeliyor, olayı farklı yere sürüklüyor. Biz de buna müsaade ediyoruz, bu bizim kabahatimizdir. Böyle insanları içimizde barındırmamız gerekiyor. Provokasyonlara hiç bir şekilde yer vermemiz gerekiyor. Takvimin her sayfası neredeyse bir ölüm yıl dönümüne denk geliyor. Birileri bu şeylerden, insanların ölümünden bir çıkar sağlıyor. Aramızda, kaos ortamı ve kargaşadan beslenen insanlar var. Böyle insanları aramızda barındırmamak için lütfen artık uyanalım ve daha dikkatli olalım."

Bora, devlet büyüklerinden bir ricası olduğunu belirterek, "Bu halkın asıl ihtiyacı olan 35-40 yıllık acının bir tesellisi olacak tek bir şey istiyorum. İçinde bulunduğumuz bu çözüm sürecinin kalıcı bir şekilde sürdürülmesi ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını istiyorum. Türkiye'de herkes aynı şeyi ister. Fabrikalar ve ekonomik kalkınmalar hepsi kendiliğinden gelir. Ama önce içimizdeki savaşı bitirmemiz gerekiyor. Başkalarını ölümü üzerinden çıkar sağlayanlara kaos ve kargaşa ortamından beslenenlere daha fazla fırsat vermemek için hızlı adımlarını atılmasını 6-7 Ekim olayları gibi 3 günde 40 canın kaybedilmesi gibi bu tür olayların son olması için daha hızlı adımlar atılmasını istiyoruz yetkililerden. Çünkü diğer taraftan fırsatçılar fırsat kolluyorlar. Onun için biraz daha hızlı olalım ve bu işi bitirelim. Bizler acıya ve göz yaşına fazlasıyla doymuş, barışa da bir o kadar hasret milletiz. Bunu istememiz çok tabii bir durumdur. Savaş isteyenler, barıştan korkanlar, korkmasınlar lütfen. Savaşın kazananı barışın ise kaybedeni hiçbir zaman görülmemiştir. Bunun için hepimiz barışın meşalesi olalım, hepimiz barışı savunalım, hepimiz barış için çalışalım. Bu halk barışa olan hasretini şarkılarla, türkülerle gidermek istemiyor, gerçek manada barışı yaşamak istiyor. Bu sorun bir an önce çözülsün istiyoruz" dedi.

Törende gözyaşlarını tutamayan Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, olayın üzerinden 7 yıl geçtiğini belirterek, geçen yılların acılarını hafifletmediğini söyledi. Eronat, şöyle dedi:

"Bizim burada asıl toplanma amacımız bu acıların bir daha yaşanmaması için neler yapabiliriz konuşmak lazım. Ben hep buraya Eren'in annesi olarak çıktım bugün birazda siyasette görev yapan, bir milletvekili anne olarak konuşmak istiyorum. Yapılan oyunlara seyirci kalmamız gerekiyor. PKK'nın sadece yüzde 53'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, yüzde 47'si yabancı ülke vatandaşı. Acaba benim ülkemdeki bir sorunu yabancı ülkedeki birisi neden çözmeye çalışsın bunu irdelememiz gerekiyor. Yılda 300 milyon paket kaçak sigara ülkeye giriyor. PKK'ya katılım yaşı 9'a kadar düşmüş durumda çözüm sürecinden sonra inşallah her şey daha iyiye gidecek. 9 yaşındaki bir çocuk kendi başına kahvaltı yapabilir mi? Ayakkabısını bağlayabilirmi? PKK'da en küçük ölüm yaşı 14. Peki hangi akıl 13-14 yaşındaki çocukları eline silah vererek ölüme gönderiyor. Hangi vicdansızlık bunu yapıyor? Bunu sorgulamanızı istiyorum. PKK'nın yüzde 40'nın 18 yaşının altında olduğunu bilmenizi istiyorum. Bütün dünyada 18 yaşın altındaki herkes çocuktur, çocuklarınızın kullanılmasına izin vermeyiniz."

Milletvekili Eronat, 6-7 Ekim olaylarında büyük üzüntüler yaşadığını belirterek, "6-7 Ekim olayları çok büyük bir nusunbetti ama biz bu nusubetten büyük ders çıkardık. Olayları polis sonlandırmadı, başka güçlerde sonlandırmadı. Olayları halk sonlandırdı. Halk artık bu olayların arkasında olmadığını gösterdi. Bugün esnaf diyor ki, 'Kimse benim kepengimi kapattıramaz' Bayram arifesi insanların kepenkleri kapattırılıyorsa bunları sorgulamamız gerekiyor. Bu insanlar zaten bir yıllık cirosunu zaten bayram arifesinde yapabiliyor. Peki halkımıza bu zulüm neden. Kobani'deki Kürt için niye Diyarbakır'daki Kürt ölüyor. Bu halkımız 6-7 Ekim olaylarından sonra çok bilinçlenmiştir. ve aileler artık çocuklarını istiyor. Eğer biz bu olayların bitmesini istiyorsak hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Şimdi salonda bulunan çocuklar, gençler bizler ne yapabiliriz diye soracaklar. Bence en güzeli sizler yapabilirisiniz. Yanlış fikirdeki arkadaşlarınızı uyarabilir, bizim artık bir sürece girdiğimizi onlar söyleyebilirsiniz. Kimsenin ölmemesi gerektiğini söyleyebilirsiniz. 34 Yılda bizi kimse bölemedi bakın Yugoslavya 10 yılda paramparça oldu. 34 yıldır bu ülkede, şehirde kan aktı. Ama bunlara rağmen biz bölünmedik, Allahın izniyle de bölünmeyeceğiz. Yeter ki sıkılı yumruklarla kimse karşı karşıya gelmesin. Bizim artık bu kan ve gözyaşına son vermemiz gerekiyor. Sonuna kadar çözüm sürecinin arkasında olmamız gerekiyor. Yüreğimiz, dilimizle, bedenimizle" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Bombalı Saldırıda Ölenler Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sincan Cezaevi'nde tahliye talepleri ve beraat isteği
    19:33 Sincan Cezaevi'nde tahliye talepleri ve beraat isteği

    Sincan Cezaevi'nde yargılanan sanık Ayhan Bora Kaplan ve diğer sanıklar, tahliye ve beraatlerini talep etti. Duruşma 18 Nisan Perşembe günü devam edecek. Sanık Kaplan, gizli tanıkların ifadesinin usule uygun alınmadığını iddia etti. Ayrıca, araç ve telefon konularında da kendini savundu. Diğer sanıklar da savunmalarını yaptı ve tahliye taleplerini dile getirdi. Mahkeme Başkanı ile sanık Kaplan arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

  • Adana'da zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı
    19:33 Adana'da zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı

    Adana'nın Seyhan ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında, Türkocağı Mahallesi Regülatör Köprüsü'nde 3 araç çarpıştı. Kazada 3 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sıkışan hafif ticari araç sürücüsü itfaiye ekiplerince kurtarıldı ve yaralılar ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

  • Kütahya İl Genel Meclisi'nde yeni dönem heyecanı
    19:27 Kütahya İl Genel Meclisi'nde yeni dönem heyecanı

    Kütahya İl Genel Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanı, başkan vekilleri ve katip üyeleri seçildi.

  • TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar, Gürcistan İçişleri Bakanı Gomelauri ile bir araya geldi
    19:26 TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar, Gürcistan İçişleri Bakanı Gomelauri ile bir araya geldi

    TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'da resmi ziyarette bulunarak Gürcistan İçişleri Bakanı Vakhtang Gomelauri ile bir araya geldi. Taraflar, Gürcistan ile Türkiye arasındaki yakın ilişkilerin önemini vurgulayarak, işbirliğinin derinleşeceği umudunu dile getirdi.

  • Dodurga Esnaf Odası Başkanı, Belediye Başkanını Kutlama Ziyaretinde Bulundu
    19:24 Dodurga Esnaf Odası Başkanı, Belediye Başkanını Kutlama Ziyaretinde Bulundu

    Dodurga Esnaf Odası Başkanı Cafer Türkoğlu, Dodurga Belediye Başkanı İsmail Çetinkaya'yı kutlama ziyaretinde bulundu. Türkoğlu, ziyarette Çetinkaya'yı tebrik ederek, çalışmalarında başarı dileklerini iletti. Ayrıca, Türkoğlu, esnaf olarak beklentilerini Çetinkaya'ya iletti. Çetinkaya da, esnafın taleplerine duyarlı olacağını belirtti.

  • Tekirdağ'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yelken gösterisi düzenlendi
    19:23 Tekirdağ'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yelken gösterisi düzenlendi

    Tekirdağ Yelken ve İhtisas Kulübü'nde gerçekleştirilen etkinlikte, yelkenciler Marmara Denizi açıklarında gösteri sundu. Römorkörlerin yelkencilerin arkasından su püskürtmesi izleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı. Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, etkinliklerin amacının kentin turizm potansiyeline dikkat çekmek olduğunu belirtti ve Tekirdağ'ın yelken sporunda önemli bir merkez olduğunu vurguladı.

  • Denizli'de 60 yaşındaki adam ofis olarak kullandığı evinde ölü bulundu
    19:20 Denizli'de 60 yaşındaki adam ofis olarak kullandığı evinde ölü bulundu

    Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde, 60 yaşındaki Mehmet Fikrettin Koyuncu'nun evinde ölü bulundu. Yakınları tarafından haber alınamayan Koyuncu'nun evine giren polis ekipleri, yaşlı adamın cansız bedenini buldu. Olayın kesin ölüm sebebi otopsi sonucunda belirlenecek.

  • 5. TYBA Yacht Charter Show Fethiye'de düzenlenecek
    19:18 5. TYBA Yacht Charter Show Fethiye'de düzenlenecek

    Tüm Yat İşletmecileri, Yatırımcıları, Broker ve Acenteleri Derneği (TYBA) tarafından düzenlenen 5. TYBA Yacht Charter Show, Fethiye'de 3-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Etkinlikte, Türkiye'nin turkuaz kıyıları ve komşu sularda faaliyet gösteren lüks yatlar sergilenecek ve dünya genelinden 300'den fazla sektör profesyoneli katılacak.

  • Sivas'ta U15 Türkiye Güreş Şampiyonası Başladı
    19:13 Sivas'ta U15 Türkiye Güreş Şampiyonası Başladı

    Sivas'ta düzenlenen U15 Türkiye Güreş Şampiyonası başladı. Şampiyonanın açılış seremonisine Sivas Valisi, Belediye Başkan Vekili ve birçok ünlü güreşçi katıldı.

  • Gonca Vuslateri, Levent Bey ile evliliğini kutladı
    19:11 Gonca Vuslateri, Levent Bey ile evliliğini kutladı

    Geçen ay evlenen ve 8 aylık hamile olan Gonca Vuslateri, Instagram hesabından aşklarının birinci yılını kutladı. Vuslateri, kızının babasının devlet memuru olduğunu söylemişti.


Advertisement