Diyarbakır'da "Değişen Ortadoğu Dinamikleri" Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da "Değişen Ortadoğu Dinamikleri" Çalıştayı

Diyarbakır\'da "Değişen Ortadoğu Dinamikleri" Çalıştayı

SAMER’in Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin düzenlediği çalıştayda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, IŞİD zihniyetinin fikir olarak yenilmediği sürece fiziki verilen mücadelelerin bedellerinin her zaman ağır olacağını belirterek, “IŞİD barbarlığını ancak, düşünce, demokrasi ve halkların büyük güçleriyle yenebiliriz” dedi.

09.08.2015 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAMER'in Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin düzenlediği çalıştayda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, IŞİD zihniyetinin fikir olarak yenilmediği sürece fiziki verilen mücadelelerin bedellerinin her zaman ağır olacağını belirterek, "IŞİD barbarlığını ancak, düşünce, demokrasi ve halkların büyük güçleriyle yenebiliriz" dedi.

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nce (SAMER), Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Tigris Resepsiyon Salonu'nda "Değişen Ortadoğu Dinamiklerinde IŞİD, Türkiye'nin Ortadoğu Krizi ve Yeni Çatışma Sürecinin Kürdistan'a Etkileri" konulu çalıştay düzenlendi. Çalıştaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Selma Irmak, HDP milletvekilleri Mithat Sancar, Çağlar Demirel, Nursel Aydoğan, Feleknas Uca ve Kadri Yıldırım, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ve çok sayıda akademisyen katıldı.

"ÇALIŞTAYIN BURADA YAPILMASINI ÖNEMSİYORUZ"

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kışanak, böyle bir çalışmaya ev sahipliği yapmanın Diyarbakır halkı açısından önemli olduğunu belirterek, "Bu çalıştay Türkiye'nin farklı bir kentinde ve başka bir kurumun çatısı altında da gerçekleşebilirdi. Farklı bir yerde yapılacak çalıştayda, çok önemli fikirler ortaya çıkacak ve sonucu kamuoyu ile paylaşılacaktı. Ama Diyarbakır'da yapılmasının ayrı bir öneminin olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi. Tartışılacak birçok konunun Diyarbakır'da yaşamın bir parçası durumuna geldiğine dikkat çeken Kışanak, şunları kaydetti:

"Hem IŞİD saldırılarının yarattığı tahribatlar hem IŞİD'e karşı mücadele ederken yaşamını yitirenlerin cenazelerini almak için bile mücadele eden bir halk gerçeği hem de IŞİD saldırılarından kaçarak bölgemize sığınanlara verilen destek ve dayanışma ortadadır. Diyarbakır, Türkiye'de yeniden Kürt sorunu ekseninde başlayan şiddetli çatışmalar nedeniyle her gün savaş uçaklarının kalktığı bir kent. Diyarbakır, aynı zamanda bugün bu savaşı durdurmak için mücadele eden bir kenttir. Bu yüzden çalıştayın burada yapılmasını önemsiyoruz. Burada ortaya çıkacak fikirlerin, çözümlerin Diyarbakır halkının özlemlerini ve düşüncelerini ifade edeceğine inanıyoruz."

"IŞİD ZİHNİYETİNİ FİKİR OLARAK YENMEMİZ GEREKİYOR"

IŞİD barbarlığının, Kürt halkının özgürlük taleplerine yönelik başlattığı savaşa karşı verilen mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulayan Kışanak, "Savaşa karşı barışı, çözümü, müzakereyi ve diyaloğu savunmak, IŞİD'e karşı mücadelede güçlü bir halk dayanışmasını örgütlemek son derece önemlidir. Ancak bu çalıştayın ve benzer çalışmaların önemi şuradan geliyor. Biz IŞİD zihniyetini fikir olarak yenmediğimiz sürece fiziki verilen mücadelelerin bedelleri her zaman ağır olacaktır. IŞİD zihniyeti ve barbarlığının Ortadoğu'da halkları birbirine düşman etme fikrine karşı mücadele edersek, daha hızlı yol alacağız. IŞİD barbarlığını ancak, düşünce, demokrasi ve halkların büyük güçleriyle yenebiliriz. Bunu da burada tarihi bağlamı içinde enine boyuna tartışmak önemli olacaktır" diye konuştu.

"IŞİD'İN ORTAYA ÇIKIŞI TESADÜF DEĞİL"

Yüzyıl önce 1. Dünya Savaşı sonrası belirlenen politikalar çerçevesinde kurulan devletler ve çizilen sınırların, bugün yeniden başka bir anlayışla özellikle halkların aleyhine yenilenmek istendiğini anlatan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oysa 100 yıl önce büyük bir savaş sonunda gelen katliamlar ve halklara uygulanan zulümler iflas etti. Halklar aslında özgürlük, demokrasi içinde birlikte yaşamı ve kardeşliği yaratmaya çalışıyordu. Tam da böyle bir zamanda IŞİD diye bir vahşetin ortaya çıkması tesadüf olmasa gerek. Bunları bugün çok değerli akademisyenlerimiz ve aydınlarımız enine boyuna tartışacak. Bu çalıştayın hepimize ve demokrasi mücadelesine büyük katkılarının olacağına inanıyorum."

Kışanak'ın konuşmasının ardından "Değişen Ortadoğu Dinamiklerinde IŞİD" başlığıyla çalıştayın ilk oturumuna geçildi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da 'Değişen Ortadoğu Dinamikleri' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement