Diyarbakır'da Entegre Tesis Çalışmaları Başladı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Entegre Tesis Çalışmaları Başladı

Diyarbakır\'da Entegre Tesis Çalışmaları Başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve 10 ilçe belediyesinin 30 yıllık katı atık sorununu çözecek Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi'nin inşaat çalışmaları başladı.

18.08.2015 19:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin inşaat çalışmalarına başladı. Çınar'ın Sevindik Mahallesi'nde inşaatına başlanan tesis ile Diyarbakır Büyükşehir, Bağlar, Yenişehir, Kayapınar, Sur, Dicle, Eğil, Ergani, Bismil, Hani ve Çınar Belediyesi'nin katı atık sorununun çözülmesi hedefleniyor.

2017 yılında tamamlanacak proje kapsamında, bir adet düzenli depolama sahası, bir adet 15000 ton kapasiteli kompost tesisi, bir adet sızıntı su arıtma tesisi, bir adet tıbbi atık sterilizasyon tesisi, bir adet ambalaj atığı ayırma tesisi, 4 adet aktarma istasyonu, 4 adet çöp depolama alanı yapılarak, belediyelerin sınırları içindeki katı atık sorunu, geri kazanım, işleme ve bertaraf aşamaları yönetilecek ve işletilecek.

Proje 100 milyon TL'ye mal olacak

34 milyon 46 bin Euro'ya mal olacak (yaklaşık 100 milyon lira) projenin, yüzde 77,22'si (26.291.985 Euro) AB hibelerinden, yüzde 9,11'i (3.101.701 Euro) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fonlarından ve yüzde 13.67'lik (4.652.552 Euro) kısmı ise Büyükşehir Belediyesi ve proje ortakları belediyelerin eş finansmanıyla sağlanacak.

Kıraç: Kenttin 30 yıllık katı atık sorununu çözecek

Proje çalışmaları hakkında bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, Ağustos 2015 itibariyle inşaat çalışmalarına başladıkları projeyi Mart 2017'ye kadar tamamlayacaklarını açıkladı. Kıraç, şunları söyledi: "Projenin kapsamında, şu an çalışmaya başladığımız alan bir düzenli depolama alanıdır. Düzenli depolama alanına ulaşım yoluyla çalışmaya başladık. Saha açma çalışmaları devam ediyor. Bu alanda bir düzenli depolama alanı, bir arıtma tesisi, bir kompost tesisi ve elektrik enerjisi üretimi için de ayrıca ünitelerimiz bulunacaktır. Buranın ömrü yaklaşık 30 yıldır. Tesis 30 yıl gibi bir süre bu kente hizmet edecek. Tesis 30 yıllık kullanımdan sonra yeni projelerle genişletilecek. Bu kentin tüm evsel ve tıbbi atıklarının depolanma kapasitesine sahip. Aynı zamanda organik atıklar da burada komposta çevirip tarımsal ve peyzaj alanlarımızda kullanmayı hedefliyoruz."

Elektrik enerjisi üretilecek

Tesisin açılması üzerinden 4 yıl geçtikten sonra oluşan gazlardan elektrik enerjisi üretmeye başlayacaklarını kaydeden Kıraç, ürettikleri elektrik enerjisini de tesiste kullanacaklarını kaydetti.

İlçelerde çalışmalar başladı

Ergani'deki mevcut çöp depolama alanının rehabilite edildiğini ve aynı zamanda bir aktarma istasyonu da yaptıklarını ifade eden Kıraç, "Dicle ve Eğil ilçelerimizin ortasında bir alanda aktarma istasyonu yapıyoruz. Bu aktarma istasyonu bu iki ilçemize hizmet edecek ve diğer ilçelerimizden getirilen çöpler burada toplanıp büyük hacimli araçlarla Katı Atık Entegre İstasyonu'na getirilip bertaraf edilecek. Proje faaliyete geçtikten sonra kentin farklı bir noktasında çöp depolanma alanımız olmayacak. Tamamen AB standartlarında inşa edeceğimiz ve işletmesini yapacağımız düzenli depolama alanında tüm atıklar bertaraf edilecek." diye konuştu.

Kıraç, Bismil ve Dicle'deki mevcut çöp depolanma sahasının rehabilite edileceğini, Hani ve Bismil'de birer aktarma istasyonu yapılacağını belirterek, Çınar ilçesinde depolanacak evsel atıkların da Bismil'deki depolanma sahasında rehabilite edileceğini anlattı.

Kentteki tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının tıbbi atıklarının AB standartlarına göre toplanacağını, aktarma tesisinde sterize edilerek düzenli depolama sahasında bertaraf edileceğini kaydeden Kıraç, "Özellikle kentimizin ve bizim kurum olarak üzerinde çok durduğumuz kaynağından ayrıştırılan atıklar, ambalaj atıkları ayırma tesisine getirilecek ve sınıflarına göre ayrılarak satışa hazır hale getirilecektir." dedi.

Proje de olmayan ilçeler içinde çalışmalar yapılıyor

Proje içinde olmayan Silvan, Hazro, Kulp, Lice, Kocaköy, Çermik ve Çüngüş ilçeleri için de çalışmaları olduğunu ifade eden Kıraç, Çermik ve Çüngüş'ü Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi Projesi'ne katmak için çalıştıklarını belirtti. Kıraç, şunları kaydetti:

"Bu diğer ilçelerimiz için de şu an proje çalışmaları devam ediyor. Bu ilçelerin projelerinin fizibiliteleri onaylandı. Alanların tahsislerini aldık. Bakanlıkça onaylandı, şu an da Avrupa Birliği'ne gidiyor. Bu ikinci projemiz için biraz zaman isteyeceğiz. Çünkü bu birinci proje uzun süre üzerinde çalıştığımız ve sonuçlandırdığımız; ikinci projemiz yaklaşık 26 milyon Euro gibi bir finansal büyüklüğü var. Bunun büyük oranda da AB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hibesiyle karşılanacaktır. Bunu da yakın zamanda kentimizle paylaşacağız. Kentin atık yönetiminin tamamını çözmeyi önümüze koyduk ve bu çerçeve de yaklaşıyoruz."

'Kaynağından ayrışma demek evde iki ayrı çöp poşeti olması demek'

"Geri dönüşümde esas olan kaynağında ayrıştırmaktır" diyen Kıraç, evlerde yapılacak ayrışma işlemini ve sonrasını şöyle anlattı:

"Kaynağında ayrıştırmak demek evlerimizde iki ayrı poşet olması demek. Bir tane yaş atık dediğimiz mali değeri olmayan atık var, bir de kuru atık dediğimiz geri kazanılabilir ambalaj atıkları var. Bunlar evlerde iki ayrı poşette toplanacak; bir poşet yaş atıklar, direk depolama sahasına gönderilecek. Bir kısmı komposta girecek, bir kısmı da direk depolanacak. Kuru atıklar dediğimiz cam, plastik, kağıt vb. hepsi beraber toplanacak. Mardin yolunda inşa edeceğimiz ayırma tesisine gelecek. Burada da sınıflarına göre ayrıştırılacak, kısmen işlenip satışa hazırlanacak. Bu tesislerde kentte yaşayan birçok insanın da istihdamı sağlanacak."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Entegre Tesis Çalışmaları Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    15:24 Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kentsel dönüşüm beklentileri araştırıldığında kullanıcıların yüzde 82'si kentsel dönüşüm projeleri hakkında pek bir fikir sahibi olmadıklarını ifade ederken, yüzde 64'ü devlet desteğinin artırılması gerektiğini düşünüyor.

  • Denizlispor'un golcü futbolcusu sezonu kapattı
    15:19 Denizlispor'un golcü futbolcusu sezonu kapattı

    Denizlispor'dan yapılan açıklamaya göre 24 yaşındaki Bekir Turaç Böke'nin yapılan son tetkiklerde sol arka adalesinde yırtık tespit edildiği ve sezonu kapattığı öğrenildi. TFF 2. Lig'de mücadele eden ve düşme hattında olan Denizlispor'a bir kötü haber geldi.

  • İstanbul'da Taksici Bıçaklanarak Öldürüldü, Şüpheli Yakalandı
    15:18 İstanbul'da Taksici Bıçaklanarak Öldürüldü, Şüpheli Yakalandı

    60 yaşındaki taksici Yaşar Yanıkyürek, Sarıyer Tarabya'da yolcu olarak binen bir kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Taksiciler, olayı protesto ederek can güvenliklerinin sağlanmasını istedi. İran uyruklu şüpheli, sivil polisler tarafından yakalandı.

  • Samsun'da akreple temas eden kişi otobüste fenalaşarak öldü
    15:18 Samsun'da akreple temas eden kişi otobüste fenalaşarak öldü

    Samsun'un Havza ilçesinde akreple temas ettikten sonra yolcu otobüsünde fenalaşarak öldüğü öne sürülen kişinin cenazesi Kayseri'de defnedildi. Bilal Y. (56) için Hulusi Akar Camisi'nde tören düzenlendi ve cenazesi Kocasinan ilçesi Hasancı Mahallesi'nde toprağa verildi. Tören sonrası basın mensuplarıyla katılımcılar arasında arbede yaşandı. Bilal Y'nin akreple temas ettiği ve psikolojik rahatsızlığı olduğu iddia edilmişti.

  • Aksaray'da Genç Gasp Edilmeye Çalışıldı, Darp Edilerek Hastanelik Oldu
    15:17 Aksaray'da Genç Gasp Edilmeye Çalışıldı, Darp Edilerek Hastanelik Oldu

    Aksaray'ın Ereğli Kapı Mahallesi'nde bulunan bir parkta arkadaşlarıyla gezen genç, gasp etmeye çalışan bir şahıs tarafından darp edildi. Gasp edemeyince sinirlenen şüpheli, genç üzerinde şiddet uygulayarak hastanelik etti. Olayın ardından genç ve arkadaşları hızla parktan uzaklaşarak durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Yaralı genç, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Polis ekipleri, şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Gümüşhane'de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Gözaltı
    15:17 Gümüşhane'de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Gözaltı

    Gümüşhane'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda 3 kişi gözaltına alınırken, yapılan aramalarda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi. İstihbari çalışmalar sonucunda, Malatya'dan temin edilen uyuşturucu maddelerin Gümüşhane'ye getirileceği bilgisi üzerine operasyon düzenlendi. Yapılan aramalarda 14 gram metamfetamin, 2,6 gram kubar esrar, 5,5 gram bonzai ve 2 adet sentetik uyuşturucu bulundu. 3 kişi gözaltına alındı, 2 kişi serbest bırakıldı ve Y.A. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Osmangazi Belediyesi'nin eski müdürü Yüksel Aslan vefat etti
    15:16 Osmangazi Belediyesi'nin eski müdürü Yüksel Aslan vefat etti

    Osmangazi Belediyesi'nin Ruhsat ve Denetim eski müdürü Yüksel Aslan, amansız hastalık sonucu vefat etti. Belediye bahçesinde düzenlenen törende mesai arkadaşları tarafından dualarla uğurlandı.


Advertisement