Diyarbakır'da Hasta Mahpuslara Kart Gönderildi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Hasta Mahpuslara Kart Gönderildi

Diyarbakır\'da Hasta Mahpuslara Kart Gönderildi

Diyarbakır'da İnsan Hakları Haftası kapsamında cezaevlerinde 228'i ağır 578 hasta mahpus ile dayanışmak amacıyla hasta mahpuslara mektup gönderildi.

11.12.2014 23:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Diyarbakır Tabip Odası tarafından ortak organize edilen 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası etkinlikleri, bu gün cezaevlerinde bulunan hasta mahpuslara dayanışma amacıyla kart gönderme etkinliği ile devam etti. Etkinliğe düzenleyici 5 kurumun yanı sıra BDP Sur ilçe Örgütü yöneticileri, Kürdi-Der yöneticileri ile insan hakları aktivistleri katıldı.

Etkinlik öncesi bir konuşma yapan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Türkiye'deki cezaevlerinin problemli ve yoğun hak ihlallerinin yaşandığı alanlar olduğunu belirtti. Tutukluların devletin gözünde potansiyel bir suçlu olduğunu kaydeden Bilici, geçmişte katliamların yaşandığını bu gün ise sürgün, tecrit ve disiplin soruşturmaları cezaevlerinin işkence olduğunu ifade etti. Bilici tüm hasta ve siyasi mahpusların salıverilmesini talep ederek, bu aynı zamanda çözüm sürecine olumlu bir katkı sağlayacağını ifade etti.

İran'da, Kürt siyasi tutukluların bulundukları kötü koşulları ve hak ihlallerini protesto etmek amacıyla 22 gündür açlık grevinde olduklarına değinen Bilici, tutuklular tarafından öne sürülen taleplerin insani ve hukuki olduğuna dikkat çekti. Bilici, "Bizler Türkiye'de bulunan insan hakları örgütleri olarak tutukluların taleplerin karşılanması çağrısında bulunuyor, İran'ın kendi ülkesinde uyguladığı idamlara son vermesini istiyoruz" diye konuştu.

Bilici'nin ardından konuşan TTB Merkez Konsey Üyesi Şeyhmus Gökalp ise, cezaevlerinde bulunan çok sayıda tutuklunun hastalığı ile ilgili belgelerin kendilerine ulaştığını ve tutuklarının sağlık haklarına erişmelerinin engellenerek ikinci bir ceza olarak uygulandığını kaydetti. Gökalp, hasta mahpusların Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek tahliye edilmeleri gerektiğini söyledi.

Gökalp ardından konuşan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av Servet Özen de, hasta tutuklulara yönelik sağlık alanında ki ihlallerin önlenmesi ve hukuki haklarından faydalanabilmeleri için yasal çerçevenin oluşturulması gerektiğini belirtti. Özen, 228'i ağır 578 hasta mahpusun bir an önce salıverilmesi gerektiğini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından grup, hasta mahpuslara dayanışma duygularını içeren kartlar gönderdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Hasta Mahpuslara Kart Gönderildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement