Diyarbakır'da İki Kreş İçin Kayıtlar Başlıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Diyarbakır'da İki Kreş İçin Kayıtlar Başlıyor

Diyarbakır\'da İki Kreş İçin Kayıtlar Başlıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin inşaatını sürdürdüğü, eylül ayında hizmete açacağı 480 öğrenci kapasiteli iki kreş için ön kayıtlar 3 Ağustos'ta başlıyor.

29.07.2015 18:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından 450 Evler ve Bağcılar Mahallesi'nde inşa edilen 480 öğrenci kapasiteli iki kreş için kayıtlar başlıyor.

Kreş hizmetlerinde ilk kez anadili esas alarak hizmet vermeye başlayan ve bu uygulamasıyla kentte faaliyet yürüten birçok özel kreşe model olan Belediye, bu yıl temelini attığı 450 Evler ve Bağcılar Mahallesi'ndeki kreşleri ağustos ayında tamamlayacak.

Bağcılar Mahallesi'nde 14 sınıf, her sınıfta 20 öğrenci olmak üzere 280 öğrenci, 450 Evler'de 10 sınıf, her sınıfta 20 kişi olmak üzere 200 öğrenci kapasiteli kreşlerde, 3-6 yaş arası çocuklar eğitim görecek. 2015–2016 Yılı Eğitim Dönemi'nde hizmet vermeye başlayacak olan kreşlere kayıtlar, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda bulunan Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nde 3 Ağustos'tan itibaren başlayacak.

Suvari aileleri başvuru yapmaya davet etti

Konuyla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, eylül ayında hizmet vermeye başlayacak kreşler için hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Çocuklarını kreşe kayıt ettirmek isteyen ebeveynleri, 3 Ağustos'tan itibaren Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü'ndeki Ön Kayıt Kabul Ofisi'ne davet eden Suvari, "Herkesin nitelikli ve anadilinde eğitim alması kapsamında başlattığımız kreş çalışmalarında önemli bir dönemece geldik. Geçtiğimiz yıllarda kentin farklı noktalarında kreş ve çocuk oyun odalarında 3-6 yaş arası çocuklara eğitim imkanı sunduk. 2015'te yapımına başlanan Bağcılar ve 450 Evler Mahallesi'nde bulunan iki yeni kreşle de kentimizde eğitim konusunda yeni bir sayfa açacağız" dedi.

Sistemimiz tamamen bilimsel

Yaptıkları araştırmalar sonucunda "yaparak, yaşayarak ve sorgulayarak" öğrenmenin esas alındığı bir eğitim modelini benimseyeceklerini dile getiren Suvari, eleştirel eğitim sistemi ile birlikte çok dili eğitimle bireyler yetiştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Kurmancî, Kirmanckî ve İngilizce dillerinin eğitimde kullanılacağını ve kreşlerde ailenin tercihine göre her çocuğa bir ya da birden fazla dilin öğretilebileceğini kaydeden Suvari, kreşlerdeki eğitim sisteminin tamamen bilimsel olduğunu vurguladı. Suvari, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitimi bireysel, fiziksel, sosyal, kültürel, psikolojik ve toplumsal gelişim üzerine inşa ediyoruz. Bunun yanında küçük çaplı da olsa bilime başlangıç için çeşitli basamaklar da oluşturuyoruz. Örneğin matematik, fizik vb."dedi.

Uzman olan eğitmenler görev yapacak

Kreşlerde alanlarında uzman personelleri istihdam ettiklerini belirten Suvari, şöyle konuştu: "Kendi alanlarında tecrübeli olan ve özellikle Kurmancî, Kirmanckî ve İngilizce konusunda uzman olan eğitmenler görev yapacak. Yine deneyimli psikologlar, sosyologlar ve sınıf öğretmenleri istihdam edildi. Bu konuda oldukça seçkin davrandık. Amacımız çocuk ile eğitmen arasındaki bağı doğru kurmaktır."

Dünyadaki örnekler incelenerek müfredat oluşturuldu

İlk defa eğitim vermeye başlayacak Bağcılar Mahallesi'ndeki kreşin 280 ve 450 Evler'deki kreşin kapasitesinin 200 öğrenci kapasiteli olduğunu dile getiren Suvari, kreşlerin çağın gerekleri gözetilerek planlandığını, müfredatın da dünyadaki eğitim müfredatları incelenerek oluşturulduğunu ifade etti. Kreşte, çocukların sağlıkları göz önünde bulundurularak eğitim, yemek, uyku ve oyun odaları ile birlikte bahçelere yer verildiğini söyleyen Suvari, "Çocuğun yaşam, oyun ve doğa ile bağını doğru temelde kurabilmek için böyle bir mekânsal oluşum içerisine girdik." dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat Diyarbakır'da İki Kreş İçin Kayıtlar Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

  • Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor
    13:57 Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor

    Kayseri'de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi hayata geçirilecek. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve tanıtılması için güzel bir proje hazırladıklarını ifade etti. Proje kapsamında, Kayseri pastırması ve sucuğun yapımı öğretilecek, tadımlar yapılacak ve çocuklara da bu kültür aktarılacak.

  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti
    13:57 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile Ramazan Bayramı dolayısıyla belirlenen tarihlerde saat 13.00'te açılacak. Başkanlığa bağlı müzelerin açılış saatlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

  • İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek
    13:45 İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek

    İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Fransız besteci Georges Bizet'nin Carmen operasını 3, 6, 13 ve 18 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek. Carmen, dünya genelinde en çok sahnelenen opera eserlerinden biri olup, 1875'te Paris'te ilk sahnelendiğinde eleştirilere maruz kalmıştır. İDOB'un sahneleyeceği eserde Carmen'i Aylin Ateş ve Nesrin Gönüldağ, Don Jose'yi Ali Murat Erengül ve Efe Kışlalı, Escamillo'yu Caner Akgün ve Murat Güney canlandıracak.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.

  • Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu
    13:24 Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde elektrik kablo tesisatının yenilenmesi esnasında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkan lahit, Hatay Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma altına alındı. Lahit üzerinde mitolojik objeler bulunuyor.

  • Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri Konseri Lefkoşa'da Gerçekleştirildi
    13:21 Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri Konseri Lefkoşa'da Gerçekleştirildi

    Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri' konseri, Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Konserde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kültürel mirası olan Kıbrıs ilahileri, Ahmet Özhan ve ekibi tarafından seslendirildi. KKTC Meclis Başkanı, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi ve çok sayıda dinleyici de konserde yer aldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu
    13:12 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür ve sanat takvimi kapsamında ilahiyatçı yazar Ahmet Bulut ve şair İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Bulut, namaz üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi ve İbrahim Sadri de sevilen şiirlerini seslendirdi. Program, plaket takdimi ile sona erdi.

  • Ali Günvar: Şiir, Bütün Edebi Türlerin Geçerlilik ve Estetik Yapı Kazanması İçin Muhtaç
    13:01 Ali Günvar: Şiir, Bütün Edebi Türlerin Geçerlilik ve Estetik Yapı Kazanması İçin Muhtaç

    Ali Günvar, 'Eyzan', 'Nisyan/Rapsodi', 'Anthropomorphus', 'Soneler' ve 'Çarpık Hüzünler Kantatı' adlı şiir kitaplarına imza atan bir şairdir. Günvar, Türk edebiyatına ve şiire duyduğu ilgiyi ve şiirle ilgili düşüncelerini anlatarak, bütün edebi türlerin geçerlilik ve estetik yapı kazanabilmesi için şiire muhtaç olduğunu belirtmiştir. Şiirin hayatında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Günvar, şiirin sadece anlaşılmak için değil zevk edilmek için olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, İstanbul'a olan sevgisini şiirlerinde yansıtmaya çalışan Günvar, mitolojiyi kültürel bir malzeme olarak kullanarak bireyi baskılayan yapılarla mücadelesini şiirlerinde somutlaştırmıştır.


Advertisement