Diyarbakır'da "Molla Gürani" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da "Molla Gürani" Konferansı

Diyarbakır Valiliği ve Diyarbekir Tanıtma ve Kalkındırma Derneği işbirliğiyle "Fatih Sultan Mehmet Han'ın hocası Diyarbakırlı Molla Gürani Hazretleri" konferans düzenlendi.

13.07.2015 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Valiliği ve Diyarbekir Tanıtma ve Kalkındırma Derneği işbirliğiyle  "Fatih Sultan Mehmet Han'ın hocası Diyarbakırlı Molla Gürani Hazretleri" konferans düzenlendi.

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'ndeki konferansa, tarihçi Mustafa Armağan, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Ay, Diyarbekir Tanıtma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Abdulkadir Arslanoğlu ve eski Yenişehir Belediye Başkanı Mehmet Güran konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılışını yapan Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, valilik olarak kentin değerlerini, manevi şahsiyetlerini, büyüklerini ve güzelliklerini her vesile ile sadece ülkeye ve dünyaya tanıtmak için etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Diyarbakır'ın çok önemli kadim bir şehir olduğunu vurgulayan Dalkıran, "Kadim ifadesini Diyarbakır'la özdeşleştirerek kullanmaya gayret ediyoruz. Diyarbakır kadim ifadesini hakikaten bünyesinde bağrında layıkıyla taşıyan çok güzel bir şehir" ifadelerini kullandı.

Dalkıran, 12. yüzyılda Diyarbakır'ın ve El-cezeri bölgesinin dünya uygarlığının iki önemli buluşma noktası olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu da bize Diyarbakır'ın özelikle doğunun ve islam dünyasının ilim ve irfan merkezi olduğunu ifade ediyor. Bu ilim ve irfan merkezinde yetişen en önemli değerlerinden biri de Molla Gürani hazretleriydi. Molla Gürani hazretleri Ulu caminin arkasındaki Zinciriye medresesinde icazetini almıştır ve bu doğrultuda Fatih Sultan Mehmet Han'a hocalık yapma şerefine nail olmuştur."

Tarihçi Armağan ise, Molla Gürani hakkında dört dörtlük bir biyografi çalışması yapılmadığını söyledi.

Armağan, Molla Gürani'nin hayatını mantıki çerçeve ve tarihi bilgilere oturtarak ortaya koyan bir esere ihtiyaç olduğunu belirterek, doğum yeri ile ilgili varsayımlarda Diyarbakır'ın Ergani ilçesinin Hilar köyü olduğunun iddia edildiğini dile getirdi.

Armağan, şöyle konuştu:

"Molla Gürani doğum yeri konusu çok tartışmalı en son Hilar köyüne bağlandı. Köprülü kütüphanesinde ki bir yazma kitaba isnat ediliyor. Bu da bir hipotez olarak sahiplenilecek bir şey, Diyarbekir buna sahip çıksın bunun üzerinde çalışsın. Bunu  ispatlasın şu an da daha ispatlanmış değil ama bir varsayım olarak ortaya atıldı. Bunun üzerine gidilsin ve başka çalışmalar yapılsın. Fazilet ve kemal ehli, ilmiyle amil ve dinin güneşi anılan bir büyük insandan bahsediyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da 'Molla Gürani' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement