Diyarbakır'da Öldürülen 3 Kişi Toprağa Verildi, 17 Kişi Gözaltına Alındı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Öldürülen 3 Kişi Toprağa Verildi, 17 Kişi Gözaltına Alındı

Diyarbakır\'da Öldürülen 3 Kişi Toprağa Verildi, 17 Kişi Gözaltına Alındı

Diyarbakır'da dün Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinden sonra çıkan olaylarda öldürülen Bayram Özelçi, Emin Ensen ve Bayram Dağtan, bu sabah saatlerinde Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

10.06.2015 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da dün Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinden sonra çıkan olaylarda öldürülen Bayram Özelçi, Emin Ensen ve Bayram Dağtan, bu sabah saatlerinde Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. 4 kişinin öldürüldüğü olaylarda 11 kişi de yaralanırken, polis saldırılarla ilgili gece boyunca yaptığı çalışmada 17 kişiyi gözaltına aldı.

Diyarbakır merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Semtinde dün Yeni İhya Der Başkanı 36 yaşındaki Aytaç Baran, evinden çıkıp yakında bulunan dernek binasına giderken, silahlı saldırıya uğradı. Saat 15.00 sıralarında çapraz ateşe tutularak vuralan Baran, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Baran'ın öldürülmesinin hemen ardından bu kez aynı semtte 46 ve 57'inci sokak üzerinde uzun namlulu silahlarla Lice'nin bir köyü olan Sisi adlı kahveye yapılan saldırılarda Bayram Özelçi ile Emin Ensen öldürüldü. Akşam saatlerinde ise Şehitlik Semtinde bir apartmanda düzenlenen silahla saldırıda ise Bayram Dağtan öldürüldü. Dağtan ile birlikte olaylarla ilgili ölenlerin sayısı 4'e yükseldi.

Diyarbakır'da 4 kişinin öldürülmesinin ardından kentte çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Merkez Bağlar İlçesi ile Şehitlik Semti başta olmak üzere birçok yerde esnaf kepenklerini kapatırken, vatandaşların büyük bölümü evlerine çekildi. Güvenlik önlemleri kapsamında kentin kritik noktalarına Kirpi adı verilen araçlarla jandarma timleri konuşlandırıldı.

GECE DE 2 KİŞİ SALDIRIDA YARALANDI

Diyarbakır'da gece ise Bağlar ve Sur İlçesi'nde de 2 ayrı silahlı saldırı gerçekleşti. Bağlar İlçesi'ndeki bir akaryakıt istasyonunun arkasında bulunan marketin sahibi Ahmet Öner ile Sur İlçesi Saraykapı Mahallesi'nde de manav işleten Fesih Canikli uğradıkları silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı. Öner ve Canikli'nin durumunun ağır olduğu belirtilirken, hastanede tedavilerine devam ediliyor. Bu saldırıların da Şehitlik semtindeki olaylar bağlantılı olduğu belirtildi.

17 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır'da 4 kişinin öldürülmesinin ardından Emniyet Müdürlüğü ekipleri gece yarısından sabaha kadar operasyonlar düzenledi. Havadan helikopterlerin de destek verdiği operasyonda toplam 17 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır Valiliği, 4 kişinin öldüğü olaylarda 11 kişinin de yaralandığını açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi:

'İlimizde 09.06.2015 Salı günü gerçekleşen silahlı saldırı olayları ile ilgili olarak güvenlik güçlerimiz tarafından sabah saatlerinde toplam 27 adreste arama yapılmış olup, 2 adet av tüfeği ele geçirilmiştir. Meydana gelen olaylarda elde edilen son verilere göre; 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7'si ateşli silahla olmak üzere toplam 11 vatandaşımız yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımızın tedavilerine çeşitli hastanelerde devam edilmektedir. Olaylarla ilgisi olduğu değerlendirilen 17 kişi göz altına alınmıştır. Ayrıca güvenlik güçlerimiz tarafından yapılan aramalarda; 9 adet av tüfeği ve bu tüfeklere ait çok sayıda fişek, 4 adet Kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 5 adet çeşitli çap ve markalarda tabanca ve bu tabancalara ait çok sayıda şarjör ve fişek, 1 adet Uzi marka otomatik silah ele geçirilmiştir. İlimizin huzur ve güven ortamını bozmaya yönelik her türlü girişim ve provokasyonlara karşı halkımızın sağ duyulu olması ve bu tür davranışlara itibar etmemesi büyük önem arz etmektedir.'

SOSYAL MEDYADAKİ İHBARLAR BİLE DEĞERLENDİRİLDİ

Diyarbakır'da 4 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan soruşturma devam ediyor. Başsavcı Ramazan Solmaz'ın bizzat yönettiği soruşturmada 2 Başsavcı Vekili ve 4 savcının da görev yaptığı belirtildi. Yetkililer, Aytaç Baran'ın başkanı olduğu Yeni İhya-Der binasına yaklaşık 50 metre mesafede öldürüldüğünü söyledi. Yetkililer, açılan ilk ateşi fark ederek kaçan Aytaç Baran'ın saldırganların takibi sonucu arkadan vurulduğunu kaydetti.

ÖRGÜTSEL YAPI

Olaylarda hayatını kaybeden 3 kişiden 2'sinin bir yerde vurulduğunu ve bu konu ile ilgili araştırmaların da devam ettiğini belirtildi. Yetkililer, Aytaç Baran'ın vurulması olayının örgütsel bir yapılanmanın organizasyonunda olabileceğini değerlendirdiklerini söyledi. Saldırıyı düzenleyen örgütsel yapının kim olduğunu açıklamayan yetkililer, etkin bir soruşturma yürütülebilmesi için araştırmaların sürdüğünü söyledi.

Yetkililer, olaylarla ilgili olarak sosyal medyanın etkin bir şekilde takip edildiğini ve burada yer alan bilgilerin de ihbar kabul edilerek değerlendirildiğini söyledi. Sosyal medyada yer alan bilgilerin çoğunlukla provokasyon içerikli olduğunu belirten yetkililer, marjinal grupların Diyarbakır olaylarında kimliklerinin tespit edilmemesi için sosyal medyayı sıklıkla kullandıklarını söyledi. Sosyal medyadaki paylaşımların da soruşturmaya dahil edildiğini ve araştırıldığını belirten yetkililer, provokasyon ve halkı sokağa çağırmaya ilişkin çağrıların kimler tarafından yapıldığının da kısa zamanda tespit edileceğini ifade etti. Yetkililer, kaynaklar olayların büyümemesinde Hüda-Par ve HDP yöneticilerinin sağduyu çağrısının da etkili olduğunu söyledi.

CENAZELERİN DEFNİ KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLANDI

Bu arada silahlı saldırıda hayatını kaybeden Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran ve daha sonra çıkan olaylarda yaşamını yitiren Bayram Özelçi, Emin Ensen ile Bayram Dağtan'ın cenazelerinin defnedilmesi konusunda da HDP ve Hüda-Par yetkilileri arasında bir görüşme olduğu belirtildi. Edinilen bilgilere göre her iki partinin yetkilileri cenazelerin aynı anda Yeniköy Mezarlığı'na defnedilmesi sırasında gerginlik olabileceğini değerlendirerek görüşme yaptı.

Yapılan görüşmede HDP ve Hüda-Par yetkilileri herhangi bir provokasyon olasılığına karşı cenazelerin defnedilmesinin sırayla yapılması konusunda mutabakata vardı. Buna göre olaylarda hayatını kaybeden 3 kişinin cenazesi sabah saatlerinde Yeniköy Mezarlığı'na defnedildi.

BAŞSAVCI SOLMAZ: SOSYAL MEDYAYI İNCELİYORUZ

Her iki olayla ilgili de zamanında müdahalede bulunduklarını belirten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, "Olaylarla ilgili çalışmalarımız titizlikle devam ediyor. Hiç bir delilin gözden kaçmaması ve etkin bir soruşturma olması açısından ben ve Başsavcı vekilleri çalışmaları bizzat yürütüyoruz. Her iki olaya ilişkin 14 şüpheli gözaltına alındı. Yapılan çalışmalarda bol miktarda silah ve mühimmat ele geçirildi. Bugün olay yerinde geniş bir inceleme ve delil arama çalışması yapacağız. Sosyal medyada yer alan provokatif paylaşımları da inceliyoruz. Bu konuyu da soruşturmaya dahil edeceğiz"dedi.

3 KİŞİ TOPRAĞA VERİLDİ

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken'in partileri üyesi olduğu açıkladığı Bayram Özelçi, Emin Ensen ve Bayram Dağtan'ın üzerlerine PKK flamaları örtülen cenazeleri, bu sabah saatlerinde merkez Bağlar İlçesi'ndeki Yeniköy Mezarlığı'nda yan yana toprağa verildi. Cenaze törenine HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cenaze namazlarının kılınmasının ardından 3 kişi gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenazelerin toprağa verilmesinin ardından mezarın üzerine de PKK flamasının örtüldüğü görüldü.

Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın ise akşam saatlerinde toprağa verileceği belirtildi.

ESNAF İŞYERLERİNİ AÇMADI

Öte yandan dün olayların olduğu Yenişehir İlçesi Şehitlik Semti'nde bugün de gerginlik sürüyor. Olayların yaşandığı bölgede bulunan esnaf sabah saatlerinden itibaren işyerlerini açmazken, güvenlik güçleri de bu bölgedeki önemli noktalarda sıkı güvenlik önlemi aldığı gözlendi. Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinin ardından silahla taranan kahveler ve çevredeki işyerlerine isabet eden mermi izleri olduğu gibi duruyor. Yaşanan olaylara tepki gösteren çevre esnafı, olayların biran önce sona ermesi temmenisinde bulundu. Bu arada çevre il ve ilçelerden de çok sayıda polisin takviye amaçlı Diyarbakır'a geldiği öğrenildi. Hatay ve Bursa plakalı polis araçlarının kent merkezinde önlem aldığı görüldü.

İŞTE OLAYIN YAŞANDIĞI YERDE KAYDEDİLENLER

Şehitlik Semti'nde olayın olduğu bölgede çekilen amatör kamera görüntülerinde yaşanan panik ve korku dolu saatler saniye saniye kayıt edildi. Görüntülerde, bazı kişilerin caddede bağırıp tehditler savurduğu ve polise ait zırhlı araçlar cadde üzerinde iken çok sayıda silah sesi geldiği görüldü. Balkonlarından ve pencerelerinden olayları izleyenlerin ise korku dolu anlar yaşadıkları görüldü. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Öldürülen 3 Kişi Toprağa Verildi, 17 Kişi Gözaltına Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement