Diyarbakır'daki Kck Davasında Tahliye - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'daki Kck Davasında Tahliye

Diyarbakır\'daki Kck Davasında Tahliye

Diyarbakır'da görülen KCK ana davasında Hatip Dicle ve Hüsamettin Çiçek,verilen tahliye kararının ardından cezaevinden çıktı.

28.06.2014 19:39  Güncelleme: 09:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da görülen KCK ana davasında tutuklu sanık kapatılan DEP milletvekili Hatip Dicle ve Hüsamettin Çiçek, haklarında tahliye kararı verilmesinin ardından cezaevinden çıktı.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi çıkışında Dicle, gazetecilere açıklamada bulunarak, "Hükümet son günlerde olumlu olmasını umduğumuz tarihsel bir adım atmıştır. Sorumluluğumuzun bilincinde olan bir siyasetçi olarak atmosferi yumuşatma nezdinden çok fazla bir şey deme gereksinimi duymuyorum" dedi.

Daha öncede 10 yıl hapis yattıktan sonra yine Haziran ayında serbest bırakıldığını hatırlatan Dicle, o zaman da umudunun Kürt sorununu çözülmesi ve hiçbir Kürt siyasetçisinin düşüncelerinden dolayı cezaevine girmemesi konusuyla ilgili açıklama yaptığını söyledi.

Türkiye şartlarından 5 yıl önce çok olumsuz bir koşulda kendisiyle birlikte, arkadaşlarının karşılaştığına dikkati çeken Dicle şöyle konuştu:

"Onbinlerce insanımız mağdur oldu. Siyasetçi, gazeteci ve düşünce adamı cezaevlerine dolduruldu. Çok olağanüstü bir dönem geçirdik. Aslında bu tarihe yabancı değiliz. Şeyh Sait hareketinden beri Kürt aydınları hep siyasi soykırımlarla karşılaştılar. 1990 yıllarından Kürtler özgürlükleri için mücadele ederken, faili meçhul cinayetlere tabi tutulduk. 17 bin insan sokak ortasında öldürüldü. Hala bunların failleri meçhuldür. Aradan 20 yıl geçtikten sonra ise Kürt siyasetçileri kafalarına silah tutarak değil ama siyasi soykırımla cezaevlerine dolduruldu. Dileriz ki bu son olsun."

"TAHLİYE EDİLDİĞİM İÇİN SEVİNMEDİM'

"Samimi bir dilde tahliye olduğum için sevinmedim" diyen Dicle, onlarca arkadaşını cezaevinde tutuklu bırakarak çıktığı için sevinmediğini ifade etti.

20 yaşından beridir 20 yıldır cezaevinde bulunan arkadaşlarının olduğunu anımsatan Dicle konuşmasını şöyle konuştu:

"Saçları ağaran gençleri geride bırakarak çıktım. Hiçbirinin Kürt özgürlüğü için mücadele vermekten öte suçu bulunmuyor. Aslında çok doluyum. Ancak Ramazan barış ayıdır. Hükümet son günlerde olumlu olmasını umduğumuz tarihsel bir adım atmıştır. Sorumluluğumuzun bilincinde olan bir siyasetçi olarak, atmosferi yumuşatma kısmında çok fazla bir şey deme gereksinimi duymuyorum."

Dicle, hükumetin demokratik siyasetin önünü açması gerektiğine vurgu yaparak, "Bütün cezaevinde bulunan tutsaklar ile barış sürecinin mimarı Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşmasını ve dağlarda bulunan çocukların tümünün bir an önce ailelerine ve topluma kavuşması için gereken neyse yapmaları için sorumluluğa davet ediyorum. Bugüne kadar halkın, demokrasinin ve Türkiye toplumunun aydınlık günlerinin hizmetinde olduğumuz gibi bundan sonra da böyle davranacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Diyarbakır Büyükşehir Eş Belediye Başkanı Fırat Anlı, Dicle'ye 2014 yılında verilen barış ödülünü kendisine takdim etti.

Cezaevi çıkışında Dicle'yi Hakların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Fırat Anlı ve partililer karşıladı. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'daki Kck Davasında Tahliye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement