Diyarbakır - Dbp?li Belediyelerden Özyönetim Talebi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır - Dbp?li Belediyelerden Özyönetim Talebi

Diyarbakır - Dbp?li Belediyelerden Özyönetim Talebi

Dbp'li belediyelerden özyönetim talebi Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, (DHA)- DEMOKRATİK Bölgeler Parti'li (DBP) belediye başkanları Diyarbakır'da bir araya gelerek, özyönetim taleplerine ilişkin basın açıklaması yaptı.

19.09.2015 18:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dbp'li belediyelerden özyönetim talebi

Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, (DHA)- DEMOKRATİK Bölgeler Parti'li (DBP) belediye başkanları Diyarbakır'da bir araya gelerek, özyönetim taleplerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Kürt meselesinden ayrı olarak yerinden yönetimin Türkiye için acil bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Doğu ve Güneydoğu'daki DBP'li belediye başkanlarının katılımıyla dün Diyarbakır'da başlayan ve öz yönetim konusunun tartışıldığı 'Hep birlikte öz yönetime' içerikli toplantı bugün sona erdi. Toplantının sonuç bildirgesi bugün düzenlenen basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu.

"KÜRT MESELESİ YÜZDE 90 YEREL YÖNETİMLER SORUNUDUR"

Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk tarafından okunan sonuç bildirgesinde, özyönetim talebi dile getirildi. Kürt meselesi yüzde 90 yerel yönetimler sorunu olduğunu anlatan Türk, şunları söyledi:

"Yüzlerce yıl bu coğrafyada özerk ve kendi topraklarında yaşayan Kürtler'in, bu tarihsel ve meşru talebi bir kez daha yasa dışı, illegal ilan edildi. Bilindiği gibi Kürtler, 'Ne istiyorsunuz?' sorusuna 'Özerklik', 'Özyönetim' cevabını vermektedir. Tüzük, program, kongre ve konferanslarda bunu açıkça ifade etmiş, seçilmişler de bu talebini sıkça dile getirmişler. Bugün bunu daha net bir şekilde ortaya koymaktadırlar. Kürt meselesi yüzde 90 yerel yönetimler sorunudur tespiti ve statüsüz bir çözümün olmayacağı gerçeği orta yerde durmaktadır. Bu sorun çözülmedikçe hepimizin ödediği faturanın katlanarak artığı görülmektedir. Kürt meselesinden ayrı olarak yerinden yönetim bu ülke için acil bir ihtiyaçtır. Hele son dönemlerde artan tek kişilik yönetim hevesi bunu zorunlu kılmaktadır. Zaten Kürtlere karşı bu katı tutumun altında bu talebin ülke geneline yansıması kaygısı yaratmaktadır."

ÖZYÖNETİMLERİN DEVLETİ RET ETMEDİĞİNİ BELİRTİYORUZ

DBP'li yerel yönetimler olarak, çağdaş, evrensel ve demokratik hukuk tarafından temel insan hakkı olarak kabul edilen ve partisinin programında savundukları özyönetimin, Türkiye'nin demokrasinin ileriye taşıyacağını ifade eden Türk, şöyle devam etti:

"Küresel ve yerel düzeyde iflas eden ulus devletçiliğin, toplumsal sorunları çözme bir yana daha da derinleştirdiğini görüyoruz. Hükümeti, demokratik ve eşitlikçi bir şekilde ülkeyi kaostan çıkarmaya, Türkiye'de yaşayan tüm halkların, inançların ve düşüncelerin kendini bulacağı bir anayasa oluşturmaya, yerellerden gelişen her türlü anti demokratik politikaları son vermeye, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na koyulan çekincelerin kaldırılmasına, Abdullah Öcalan'ın özgür bir şekilde çözüm sürecinde muhatap alınmasına, özyönetimin devleti ret etmediğini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve hükümetini, halkın özyönetim talebini saygılı yaklaşmaya, tüm demokratik tepkilere rağmen sürdürülen baskıları sonlandırmaya ve evren hukuk kurullarına uymaya çağırıyoruz."

Türk, açıklamasında hem Kürt konusunun çözümünde hem de barışın tesisinde belirleyici önemdeki özyönetim talebini meşru ve demokratik bir talep, hak olarak gördüklerini dile getirerek, özyönetim talebinde bulundukları için tutuklanan belediye başkanlarının serbest bırakılması çağrısında bulunarak, son dönemlerde yaşanan sokağa çıkma yasağına tepki gösterdi.

HENDEKLİ SOKAKLARDA YÜRÜYÜŞ

Yapılan açıklama ardından aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak, BDP Eşbaşkanı Emine Ayna, bazı belediye başkanlarının da bulunduğu bir grup Sümer Park'tan Sur İlçesi'nde bulunan Lalebey Mahallesi'ne yürüyüş düzenledi. Yürüyüş güzergahında grup, bazı sokaklarda oluşturulan hendeklerin arasında yürüdü.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır - Dbp?li Belediyelerden Özyönetim Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya Kemer'de Sky To Sea Enduro Dağ Bisikleti Yarışı düzenlenecek
    16:04 Antalya Kemer'de Sky To Sea Enduro Dağ Bisikleti Yarışı düzenlenecek

    Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenecek olan Sky To Sea Enduro Dağ Bisikleti Yarışı'na 5 ülkeden 85 sporcu katılacak. Yarış, Tahtalı Dağı'nın karlı zirvesinde başlayacak ve sporcular, plaja kurulacak rampadan denize atlayışla parkuru tamamlayacak. Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Norveç, Romanya ve Gürcistan'dan sporcuların mücadele edeceği yarış, Kemer bölgesinin bisiklet turizmi altyapısını ve coğrafyasını ön plana çıkarmak amacıyla düzenleniyor. Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, yarışın Kemer turizmine büyük katkı sağlayacağını belirterek, bölgede spor turizmini geliştirmek için çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı ziyaret etti
    15:59 Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı ziyaret etti

    Malatya'da Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı makamında ziyaret etti. Kaymakam Aksoy, ziyarette İlçe Belediye Başkanlığına seçilen Özbay'a görevinde başarılar diledi. Özbay ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilçesin kentsel, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak her projeyi desteklemeye çalışacaklarını kaydetti. Özbay, hayırlı olsun temennisinde bulunan Aksoy'a teşekkür etti.

  • Elazığ'da Huzurlu Sokaklar İçin Asayiş ve Narkotik Uygulaması
    15:59 Elazığ'da Huzurlu Sokaklar İçin Asayiş ve Narkotik Uygulaması

    Elazığ'da İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen asayiş ve narkotik uygulamasında 3 bin 692 kişi ve 1377 araç sorgulandı, 33 şüpheli yakalandı.

  • Osmaneli'de Yeni Muhtarlar İle Toplantı Düzenlendi
    15:58 Osmaneli'de Yeni Muhtarlar İle Toplantı Düzenlendi

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde görevlerine seçilerek işbaşı yapan mahalle ve köy muhtarlarının katılımıyla toplantı düzenlendi. Osmaneli Kaymakamı Yüksel Ünal, toplantıda yaptığı konuşmada, yeni muhtarları tebrik ederek görevlerinde başarılar diledi. Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun ise muhtarların önemine vurgu yaparak, hizmetlerin daha nitelikli olması için muhtarlarla işbirliği içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Kayseri'de Fırtına Uyarısı
    15:55 Kayseri'de Fırtına Uyarısı

    Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Kayseri'de bu gece ve yarın fırtınanın etkili olması bekleniyor. Rüzgarın güney ve güneybatı yönlerinden fırtına şeklinde esmesi ve yer yer kuvvetli fırtına oluşması bekleniyor. Halkın olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

  • Kastamonu'da ahşap ev yangını
    15:54 Kastamonu'da ahşap ev yangını

    Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesine bağlı Denizgörülen köyünde Hikmet Yılmaz'a ait ahşap evde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çevredeki evlere sıçramadan söndürüldü. Ancak yangın sonucunda Yılmaz'a ait ev kullanılamaz hale geldi.


Advertisement