Diyarbakır Gültan Kışanak Güncel Borcumuz Yok, Geçmiş Borçları Tartışalım - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Gültan Kışanak Güncel Borcumuz Yok, Geçmiş Borçları Tartışalım

Diyarbakır Gültan Kışanak Güncel Borcumuz Yok, Geçmiş Borçları Tartışalım

Gültan Kışanak : Güncel borcumuz yok, geçmiş borçları tartışalım DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan KIşanak, DİSKİ ve DEDAŞ arasında borç yüzünden yaşanan enerji kesilmesi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın borçların ödenmediği açıklaması üzerine, güncel borçlarının olmadığını, geçmişe yönelik borçları ise tartışmaya ve bu konuda reel çalışma yapmaya hazır olduklarını söyledi.

23.01.2015 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gültan Kışanak : Güncel borcumuz yok, geçmiş borçları tartışalım

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan KIşanak, DİSKİ ve DEDAŞ arasında borç yüzünden yaşanan enerji kesilmesi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın borçların ödenmediği açıklaması üzerine, güncel borçlarının olmadığını, geçmişe yönelik borçları ise tartışmaya ve bu konuda reel çalışma yapmaya hazır olduklarını söyledi.

"ARITMA TESİSİ 2 SAAT ÇALIŞMASAYDI DİCLE NEHRİ BASRA KÖRFEZİNE KADAR KİRLENECEKTİ"

Belediye Başkanı Kışanak, yaşanan kriz ile ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, "Belediyenin borcu olduğunu ve ödemediğini" açıklaması üzerine gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kaşınak, 1.5 milyon insanın yaşadığı bir kentte kentin tüm ilçeleri ile birlikte suyunu kesmenin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini ve suç olduğunu ifade ederek, "En temel insan hakkını sağlıklı temiz içme suyuna kavuşma hakkını engellemek bir suçtur. Yine Arıtma tesisinin elektriğini kesip çalışamaz hale getirmek bir suçtur. Eğer biz özel çaba ve gayret göstermeseydik, bütün imkanlarımızı seferber edip jeneratörlerle arıtma tesisini çalıştırmasaydık değil 2 gün 2 saat bu kentin kanalizyasyonu Dicle nehrine bırakılsaydı Dicle nehri buradan Basra körfezine kadar kirlenecek ve bir daha temizlemek o kadar kolay olmayacaktı. Bu kadar sorumsuz bu kadar hiçbir şekilde göze alınmayacak bir riski göze alan yaklaşımla zaten kendilerinin soruna nasıl yaklaştıklarını ortaya koydular. Böyle bir şey kabul edilebilir mi? Biz her zaman diyalog kapılarını açık bıraktık" dedi.

Belediye Başkanı Gültan Kışanak, güncel borçlarımızın tamamını ödediklerini, Özelleştirme sonrası harcadıkları bütün elektrik paralarını kuruşu kuruşuna ödediklerini de belirterek, şöyle dedi:

"ÖZELLEŞTİRME ÖNCESİNE AİT İHTİLAFLI BORÇLAR VAR"

"Özelleştirme öncesi ile ilgili elektrik borçları ile ilgili ihtilaflar var. Bunları konuşmak ve tartışmak lazım, buna da yanaşmıyorlar, kendilerinin tebliğ ettikleri faturalarının doğru kabul edilip ödenmesini istiyorlar. Biz bu halkın parasını çar çur edemeyiz, haksız bir yere ödeyemeyiz. Bu para bizim paramız değil, kendi servetim değil, babamızın parası değil, Belediye ve DİSKİ'nin parası bu halkın parasıdır. Ben halkın parasını hak etmediği halde hakkı olmadığı halde nasıl verebilirim. Konu budur bunun konuşulması ve tartışılması lazımdır. Bunlar özel şahıslardan tahsilat yapmak yerine kamunun malı olan Belediyenin aboneleri üzerinde kriz çözerek para almaya çalışıyorlar. Kriz yaratmak istediler. Bu kente 2 gün sular kesilseydi halkın nasıl tepki göstereceğini herkes biliyor. 2 gece sabahlara kadar onlar kesti, biz bağladık. Borçlar ile ilgili yapılması gereken şudur. Biliyorsunuz yeni yasa ile Bütün su ve kanal hizmetleri DİSKİ'ye bağlandığı için geçmişteki borçlarında DİSKİ'ye kaldığı yönünde bir tartışma var. Biz bunun kamu alacağı olduğunu ve yıllarca alınamamış tahsil edilememiş ve süren bir sorun. Bunu getirip niye DİSKİ'nin önüne bir engel ve problem olarak koyuyorsunuz. Geçmişteki borçlardı ayrı tartışalım, güncel borçları ödeyip yolumuza devam edelim. Geçmişteki borçlar ile ilgili tartışmayı sürdürelim. Biz güncel bütün ödemeleri yapıyoruz, bu nedenle borcumuz yok diyoruz. Ama kapatılmış beldeler var, o beldelerin evrakları ortada yok. Önümüze koydukları faturaların takibini bile yapamıyoruz. Gerçek midir, değil midir, haklı mıdır, değil midir belgeleri yok. Çıksınlar o belgeleri kamuoyuna ibraz etsinler bizde ödeyelim. Hiçbir belge gösteremeyip önümüze toplu fatura koyuyorlar. Hazro, Hani gibi küçük ilçeler için önümüze 3,8-10 trilyon faturalar çıkarıp ödememizi istiyorlar. Ben resmi belgesi olmayan, idare takibi yapılmayan ispatlanamayan paraları ne hakla ne hukukla ödeyeceğim. Özelleştirmeden önceki ve devir nedeniyle DİSKİ'ye geldiklerini iddia ettikleri borçları istiyorlar."

Sorunun çözülmesi için komisyon kurulabileceğini, ama yasalara, hukuka ve mevzuata uygun olması gerektiğini söyleyen Başkan Kışanak, "Tahakkuk ettiği ispatlanamayan, belgelenemeyen burcu ödememiz doğru değil. Yarın bu iktidar değişir başka iktidar gelir nasıl ödeme yaptın diye bana zimmet bile çıkarabilir. 20 milyon istenen bir borcun reel bir çalışma yapılarak 1 milyona indiğini gördük. Böyle bir reel çalışmayı kabul etmeleri lazım, bizim yazdığımızı ödeyeceksiniz derlerse biz bunu kabul etmiyoruz. Biz çalışma yapılıp hak edilmiş bir faturanın ortaya çıkmasını istiyoruz. Bu çıkarsa biz öderiz. Böyle bir faturanın ortaya çıkması için çaba sarf etmiyorlar, biz yazdık, siz ödeyeceksiniz diyorlar"dedi.

"KENDİ HATTIMIZDAN DAĞITIM BEDELİ İSTİYORLAR, ÖDEMEYECEĞİZ"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Gültan Kışanak, birde yasal mevzuattan kaynaklanan sorunlar olduğunu, Katı atık tesisimizin borcunu olduğunu söylendiğini ifade ederek, "Orada kast ettikleri borç şudur. Bizim orada özel hattımız var. Hattımızı kendimiz çekip döşemişiz. Bakımını, onarımını kendimiz yapıyoruz. Bu nedenle biz onlara dağıtım bedeli ödemiyoruz, ödemeyeceğiz de. Çünkü biz EPDK'ya görüş sorduk. EPDK bize hat bize ait ise dağıtım bedelini ödemeyeceğimizi söyledi. Arıtma tesisindeki tüm tüketim bedellerini istiyoruz bizden dağıtım bedelini fazladan istiyorlar. Buda haksız bir taleptir yasaya mevzuata uymuyor. O nedenle ödemiyoruz. Mevzuata uyduğuna inansalar zaten yargı ve icra yoluyla tahsilata giderler. Onlarda biliyor mevzuata uymuyor, zoraki suyu keserim tehdidi ile bu borçları bize kabul ettirmeye çalışıyorlar.Biz bu tehdide papuç bırakmayız, halkımızı da susuz bırakmayız"diye konuştu.

Kışanak, DEDAŞ önüne DİSKİ'nin kazdığı kanalizyasyon çukurunun kapatılıp kapatılmayacağı ile ilgili soru üzerine ise, "Arkadaşlarımız DEDAŞ'ın kaçak su kullanıp kullanmadığını, kanalizyasyonun mevzuata uygun döşenip döşenmediği ile ilgili çalışmalar yapıyor. Bir eksiklik bir problem yaksa tabi ki kapatılacaktır. Eksiklikler var bunların kendilerinden giderilmesini istedik. Biz hiçbir zaman kapıları kapatmadık, her zaman açığız. Onlar böyle bir kriz yaratmak için kapıları kapattılar. Bizimle resmi olarak görüşmek üzerine Valilik üzerinden resmi yazılar göndermeye başladılar. Biz hiçbir zaman diyalogtan uzak durmuyoruz. Ama kimse bize elektriklerimiz kesik iken konuşmayı teklif edemez"dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Gültan Kışanak Güncel Borcumuz Yok, Geçmiş Borçları Tartışalım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • kayana: başkan, çözüm avrpanın şu an kullandığı, çöpleri, lagım atıklarını, sebze atıklarını, çanuru kurttu çöpü bekletmeden elektirk enrjisne çeviren o hava kirliliğiyle enerji sistemini hibe veya yap ilet devir et modeliyle kurmanız, şu aihalesini yaptıgını çöpleri katı atık düzenli depolma adında yıllarca bekletip dağlar oluşuturup etrfa mikrop saçıp metangazından elektirik elde etmek için yapılan lat yapı değil, almanlarla tekrar paslaşın birbirnizin dilinen iyi anlarsınız. zaten her anlamda pasaşıyorsunuz 0 0 Yanıtla

Advertisement