Diyarbakır Heyeti İzmir Modelini İnceledi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Heyeti İzmir Modelini İnceledi

Diyarbakır Heyeti İzmir Modelini İnceledi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi heyeti, İzmir Belediyesinin yerelde kalkınma modeli olan Bayındır ve Tire'deki kooperatifleri yerinde inceleyerek, deneyimlerini paylaştı

04.09.2014 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Enternasyonal Fuarı nedeniyle İzmir'de bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ve beraberindeki Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Kültür ve Turizm Müdürü Cevahir Sadak Düzgün, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Kaya, ve Fen İşleri Daire Başkanı Bülent Uçan İzmir'deki sözleşmeli üretim modellerini yerinde inceleyerek, deneyim paylaşımında bulundu.

Diyarbakır heyetine, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Barış Karcı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ile Ziraat Mühendisleri İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi eşlik etti.

Heyet ilk önce Torbalı ilçesinde bulunan Bayındır Çiçek Üreticileri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne gitti. Burada kendilerini karşılayan Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.

Sümerkan, 2000 yılında kurdukları kooperatifin sivil toplum örgütleri içerisinde en güçlüsü olduğunu belirtti. Kooperatife kayıtlı 360 üreticinin bulunduğunu söyleyen Sümerkan, ilkbahar ve sonbaharda yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Türkiye'de ilk defa sözleşmeli üretimin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapıldığını belirten Sümerkan, belediyenin kırsaldan kalkınmayı hedefleyen politika uyguladığını söyledi. Emeğe saygı ile yola çıktıklarını belirten Sümerkan, amaçlarının üreticinin ekmekteki dilimini arttırmak olduğunu söyleyerek, Diyarbakır'da da bu uygulamanın hayata geçmesi için katkıda bulunmak istediklerini belirtti.

ÇAĞDAŞ: YEREL EKONOMİYİ GÜÇLENDİRECEĞİZ

Çağdaş ta yerel yönetimlerin sadece altyapı çalışmalarından ibaret olmadığını ve yerel ekonomiyi güçlendirmek için de adımlar atacaklarını söyledi. Siyaseten sadece emek sömürüsüne bağlı olmayan kooperatifçilik gibi alternatif üretim biçimlerinin mutlaka olması gerektiğini önemsediklerini söyleyen Çağdaş, "Emeğin korunması amacıyla üreticinin örgütlenmesini önemsiyoruz. Siyaseten önümüze koyduğumuz bazı hedefleri buradaki üreticilerle ve sizlerin desteğiyle oluşturduğu bir yapıyı yerinde görmek, izlemek ve bu modeli Diyarbakır'da farklı alanlara taşımak amacıyla buradayız" dedi.

Heyet daha sonra İzmir'in Tire ilçesindeki Tire Süt Kooperatifi'ne gitti. Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük kooperatifin çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Eskiyörük, 1967 yılında kurulan kooperatifin üretim maliyetini düşürüp süt kalitesini arttırarak, üreticinin daha fazla kazanç elde etmesi için birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Eskiyörük, amaçlarının üreticinin yerinde üreterek yaşamını sürdürmesi ve bu sayede köyden kente göçün önlenmesi olduğunu söyledi.

EGE'NİN DENEYİMİNİ PAYLAŞACAĞIZ

Kooperatifçilik konusunda Ege'nin deneyimi paylaşmak için geldiklerini belirten Çağdaş da "Sistemlerin ülke ekonomisine dayattıkları tekelleşmeye karşı farklı bir ekonomik üretim şekli olduğuna dair bir kanaatin canlı örneklerisiniz. Biz küçük üreticileri örgütleyerek ülke ekonomisine fayda sağlayabiliriz" dedi. Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin tarım ve hayvancılık konusunda muazzam potansiyele sahip olduğunu ancak bugüne kadar yanlış teşvik politikalarıyla istihdama ve üretime dönüşmediğini anımsatan Çağdaş, belediyelerin artık hizmet verdiği halkın ekonomik değerlere direk müdahil olmasını ve bunda rol almak istediklerini belirtti. Tarım ve hayvancılığı desteklemek ve üreticileri örgütlemek amacıyla Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı oluşturduklarını belirten Çağdaş şöyle konuştu: "Kendi ekonomik potansiyellerini geliştirmek ve bir o kadar da istihdama yönelik çabaları örgütleyebilmek ve bunun sonucunda da ülke ekonomisine yerelden de bir katkı sağlamayı hedefliyoruz".

İNSANLAR DOĞDUĞU YERDE DOYMALI

"Yerelde ekonomik desteklerle insanların kentte ihtiyaç duyduğu istihdam boyutunu yerinde çözebilirsiniz" diyen Çağdaş, "Sağlık, eğitim ve altyapı hizmetlerini de götürdüğünüzde insanlar doğduğu yerlerde artık doymaya da başlar. Bu ülke muazzam potansiyele ve zenginliklere sahiptir. Doğru karar mekanizmaları işlettiğinizde zoru başarabiliriz. Siz doğru bir noktaya getirmişsiniz. Bizler de kendi üreticilerimizi örgütleyecek deneyim aktarımı konusunda sizlerden destek isteyeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır Heyeti İzmir Modelini İnceledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor
    09:01 CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor

    CHP'nin yerel yönetimler çalıştayı, parti genel merkezinde başlıyor. CHP'li belediye başkanları ve il örgütleri Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında, Anıtkabir'i ziyaret edecek. Özel, çalıştayın açılışında konuşacak.

  • Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı
    08:58 Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu bereketli başladı. Balıklar Yunanistan, Ukrayna ve Amerika'ya ihraç edilerek cips olarak satışa sunuluyor. İhracatın artmasıyla birlikte bölgedeki kooperatiflerin balık avlama kapasitesi de yükseldi.

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.


Advertisement