Diyarbakır Hikmet Çetin: Hdp'nin Meclise Girmesi Lazım - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Hikmet Çetin: Hdp'nin Meclise Girmesi Lazım

Diyarbakır Hikmet Çetin: Hdp\'nin Meclise Girmesi Lazım

TBMM eski başkanı Hikmet Çetin, bu seçimin kilit partisinin HDP olduğunu belirterek, "Bana göre HDP'nin meclise girmesi lazım" dedi.

04.06.2015 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM eski başkanı Hikmet Çetin, bu seçimin kilit partisinin HDP olduğunu belirterek, "Bana göre HDP'nin meclise girmesi lazım" dedi. TBMM başkanlığı, CHP genel başkanlığı ve bir dönem NATO sivil temsilciliği görevlerini üstlenen Hikmet Çetin, Antalya İşadamları Derneği'nin konuğu oldu. Akra Barut Hotel'deki toplantıda Türkiye'nin dış politikaları ve seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hikmet Çetin, Türkiye'nin bugün Ortadoğu ve Avrupa Birliği'ne yönelik yürüttüğü dış politikanın yanlışlıklarla dolu olduğunu anlattı.

Dünyada hiçbir ülkede ideolojiye göre dış politika olmadığını ve dış politikanın iç politikaya alet edilmemesi gerektiğini belirten Hikmet Çetin, başka ülkeler, özellikle komşuların iç işlerine karışılamayacağı ve onların da bizim iç işlerimize karışmasına izin verilmemesi, başka ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması yönündeki dış politika ilkelerini sıraladı. Dış politikada ülke çıkarlarına göre hareket edileceği, sürekli düşmanlık veya dostluk olamayacağına vurgu yapan Çetin, Türkiye'de son yıllara kadar bu ilkelere önemli ölçüde dikkat edildiğini, geçmişle karşılaştırma yapıldığında bugün bu ilkelere büyük ölçüde uyulmadığının görüldüğünü söyledi.

TÜRKİYE'NİN BAŞI TIRLAR YÜZÜNDEN BÜYÜK BELAYA GİREBİLİR

Türkiye'deki 2 milyon Suriyeli mültecinin sadece 258 bininin kamplarda, diğerlerinin sokaklara salındığını belirten Çetin, bu yüzden ilerde ciddi bir terör tehlikesi yaşanabileceğini söyledi. Esad'ın tüm sorunların kaynağı olarak Türkiye'yi gördüğüne dikkat çeken Çetin, biri yakalanan MİT TIR'larının Türkiye'den geldiğinin tüm dünya tarafından da bilindiğini ve Türkiye'nin başının bu yüzden çok büyük belaya girebileceğini kaydetti.

'HDP KİLİT PARTİ'

Büyük Ortadoğu projesinin artık bittiğini ve kimsenin lafını edemediğinden bahseden Hikmet Çetin, 7 Haziran seçimlerinde sürpriz olabileceğini düşündüğünü, objektif bakıldığında HDP'nin seçimin kilit partisi olduğunu söyledi. Çetin, 'HDP geçerse de bir türlü geçmese de bir türlü belirleyici. Çünkü öyle bir noktaya gelindi ki 4'üncü bir parti daha meclise girmediği takdirde bugünkü yapının değişeceği kanaatinde değilim. Matematiksel olarak bakıldığında 4'üncü bir partinin daha meclise girmesi lazım ve o bakımdan görülen de HDP. Diğer partilerin birkaç puan yükselmesinin bile başkanlık sistemini kolay engelleyeceğini düşünmüyorum. HDP girerse bir kere o şey bitiyor. İki beladan birini beğen. Kötünün iyisi diyelim. Bana göre girmesi lazım. Ben CHP'liyim, genel başkanlık yaptım. Benim oyum başka. Görülüyor ki geçerse 80-90 alacak, geçmediği zaman hepsi bir partiye gidiyor. Yüzde 70 almış bir ilden ve 11 milletvekili hepsi bir partiye gider. Orada şiddete dönüşürse ne yapılacak. Tamamen Türkiye açısından düşünüyorum" dedi.

Türkiye'de artık kolay kolay terörün geri döneceğini düşünmediğini de belirten Çetin, HDP'nin meclise girerse başkanlık sistemine destek vermesi yönündeki düşünceleri de yanıtladı. Çetin, Demirtaş'ın 'Biz olduğumuz sürece seni başkan yaptırmayacağız' diye söz verdiğini, aksi takdirde halkın gerekeni yapacağını kaydetti.

HDP VE DBP'DEN "OYLARA SAHİP ÇIKALIM" ÇAĞRISI

DİYARBAKIR'da, HDP Milletvekilli adaylarının katıldığı toplantıda konuşan DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek, 7 Haziran seçimlerinde hırsızlığa ve spekülasyonlara karşı halkı uyararak oylara sahip çıkmasını istedi. DBP Partisi Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek, HDP'nin Diyarbakır Milletvekiliyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Sümer Park Konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek, tüm halkları ile birlikte birlikte bu yaşanan olumlu havanın sandıktaki somut yansımasına sahip çıkmak zorunda olduklarını belirterek, " Aksi takdirde telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşabiliriz. Miting alanları ve saha çalışmalarımız bize büyük umutlar vermekteyken halkımıza çağrımız şudur: kesinlikle kimse rehavete kapılmadan çalışmalarımızı son dakikaya kadar sürdürelim, "bir oydan ne çıkar" deyip sandığa gitmemezlik yapmayalım, oyumuzun bulunduğu yerlere giderek mutlaka ve mutlaka oylarımızı kullanalım. Her oyun barajı aşmada bir damla olduğunun bilincinde olalım"dedi.

DBP İl Eş Başkanı İpek, bir taraftan AK Parti taraftan barış sürecinin darbelemek istendiğini, diğer taraftan 12 Eylül darbecilerinin getirdiği yüzde 10'luk barajın altında kalmaları için yoğun bir çaba sergilendiğini ileri sürerek, "Çalmaya alışkın AKP, yalanlar, iftiralarla çalma işlemlerine 7 Haziran'da oy çalmaya devam edeceklerdir. Geçmiş dönemlerde çöplüklerde bulunan oy pusulalarını, trafoya giren kedileri unutmayalım. Bu süreçte en temel hükümet politikası HDP'yi baraj altında bırakmak üzerine kurulmuştur. Bizler parti olarak bu durumun bilincindeyiz. Onun için seçim günü için de oyların çalınmasını engellemeye dönük kimi tedbirlerimizi almış, sistemimizi oluşturmuş bulunmaktayız. Bu çerçevede her sandıkta sandık görevlilerimiz ve müşahitlerimiz oy kullanma ve sayım sürecini takip edecekler, usulsüzlüklere müdahale edeceklerdir. Yine geliştirdiğimiz bir sistemle seçim sonuçları tek bir merkezde toplanacak, açıklanan sonuçlarla elimizdeki verilere arasında fark olup olmadığı araştırılacak, gerekli itiraz işlemleri gerçekleştirilecektir. Yüzlerce avukat arkadaşımız herhangi bir sorun yaşanması durumunda sorunlu olan bölgelere giderek sorunların giderilmesine dönük hukuki girişimlerde bulunacaktır" dedi

Olası spekülasyona karşı uyarılarda bulunan İpek, "Çok yoğun bir biçimde kullanılan seçim hilelerinden biri olan 'içerde bomba var' söylemleriyle sandık etrafını boşaltmaya dönük girişimlere karşı halkımız, müşahitlerimiz duyarlı olmalı ve kesinlikle sandıkların başlarını boş bırakmamalıdır. Yine sandığın etrafını boşaltmak için gerginlik yaratmaya çalışılacaktır. Halkımız bu süreç boyunca mümkün mertebe sağduyulu yaklaşarak gerginliklerden kaçınmalıdır" diye konuştu. Gazetecilerin Bingöl Karlıova HDP seçim otobüsü şoförünün öldürmesiyle ilgili sorularına da cevap veren İpek, "Biz 'bunu AKP yapmıştır' demiyoruz ama, güvenlik kuvvetleri oradaki il Valisinin tedbirsizliklerinden yada göz yumulmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Bunun bir an önce ortaya çıkarılması ve faillerin kesinlikle ve kesinlikle cezalandırılması gerekiyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Hikmet Çetin: Hdp'nin Meclise Girmesi Lazım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement