Diyarbakır'a 'İkna' Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'a 'İkna' Ziyareti

Diyarbakır\'a \'İkna\' Ziyareti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır'da Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nce düzenlenen TİGRİS Diyalogları toplantısına katılacak.

19.06.2014 18:03  Güncelleme: 08:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Cuma günü yapacağı ziyaret, "30 Mart yerel seçimleri de dahil son dönemde Doğu ve Güneydoğu'da varlık gösterememekle eleştirilen CHP, Diyarbakır'a ve bölgeye yeni bir açılım yapmaya mı hazırlanıyor?" sorusunu akıllara getirdi.

CHP lideri Diyarbakır merkezli bir düşünce kuruluşu olan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (DİTAM) düzenlediği TİGRİS Diyalogları toplantısına katılacak. Merkezin düzenlediği bu ikinci toplantının konusu ise Kürt sorununa ve çözüm sürecine bakış.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Aljazeera'ya yaptığı açıklamada " CHP konusunda bir bilgi eksikliği ve kırılmamış önyargılar var. Ben Diyarbakır Barosu Başkanı iken ne önerdiysem aynı çerçeveyi önerdik, bugün de aynı şeyleri söylüyorum. Bizim de eksikliklerimiz olabilir, eleştiriye açığız" dedi, çözüm sürecinin asıl yürütülmesi gereken zeminin Meclis olduğunu da ifade etti.

DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya Aljazeera'ya TİGRİS Diyalogları toplantıları hakkında bilgi vedi. Kaya ilk toplantıya BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı çağırdıklarını söyledi.

Mehmet Kaya "Amacımız siyasi partilerin Kürt sorunu ve çözüm sürecine nasıl baktıklarını anlamak. Liderlerle sivil toplum örgütleri temsilcilerini, Kürt aydın ve siyasetçilerini bir araya getiriyoruz" dedi.

DİYARBAKIR'DAKİ KANI: CHP KÜRT SORUNUNA UZAK DURUYOR

DİTAM Başkanı Mehmet Kaya CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun toplantıya davet edilmesinin nedenini de anlattı:

"Anamuhalefet partisi olarak CHP'nin Kürt sorununa yakın duran bir pozisyonu yok. Burada bunun CHP'nin içindeki ulusalcı kanadın baskın olmasından kaynaklandığı gibi bir algı var. İktidar olmak istiyorsa CHP'nin Kürtleri de kapsayacak bir yol haritasının olması gerekiyor. Anadilde eğitim, dağdaki gerillanın indirilmesi konusunda ne düşünüyorlar, nasıl bir projeleri var. Bunları buradan duymak istiyoruz."

Kaya bir sonraki toplantı için AK Parti adına Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a davet mektubu gönderdiklerini söyledi.

CHP VE ÇÖZÜM SÜRECİ

CHP Kürt sorununun çözümü için hükümetin başlattığı sürece 'tereddütlü' yaklaştı, sürece destek için bazı şartlar öne sürdü. Sürecin şeffaf olması, Meclis'te yürütülmesi CHP'nin beklentileri arasındaydı.

Bu beklentilerin karşılanmadığı gerekçesiyle CHP Meclis'te daha önce kurulan çözüm süreci komisyonuna da üye vermedi. Ama süreçle birlikte ortaya çıkan "çatışmasızlık" ortamının sürmesini istediğini ve bunu desteklediğini de ifade etti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu 30 Mart seçimleri öncesinde Tunceli'de düzenlediği mitingde "Barış süreci kimsenin tekelinde değil, bu topraklarda barış sağlanacaksa bunu yapacak olan CHP'dir" dedi.

Kılıçdaroğlu 30 Mart'ta Doğu ve Güneydoğu'da alınan sonuçla ilgili olarak ise " Bölgeden aldığımız yüzde 1 oy bile bizim için değerli" yorumunu yaptı.

Daha önce de Diyarbakır'a giden ve miting düzenleyen CHP liderine Başbakan'ın en çok sık yönelttiği eleştirilerden biri ise " Sivas'ın ötesine geçememek" oldu ve olmaya da devam ediyor. AK Parti'nin Diyarbakır'da düzenlediği çalıştayda ise "Çözüm sürecine CHP'nin de dahil olması gerektiği" ifade edildi.

HDP TABANINDAN OY İSTEDİ

CHP liderinin son dönemde dikkat çeken mesajlarından biri de Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik HDP tabanına yaptığı çağrı oldu.

Kılıçdaroğlu İhsanoğlu ismi gündeme gelmeden önce HDP tabanına seslendi 'adayımıza oy bekliyoruz" mesajı verdi.

HDP Eşbaşkanı Ertugrul Kürkçü ise Kılıçdaroğlu'ndan gelen bu mesaj üzerine "CHP, HDP tabanından oy bekliyorsa Kürt sorunun çözümü için kimseden davet beklemeden harekete geçsin" dedi.

HDP, ziyarete gelen Kılıçdaroğlu'na "İlk turda kendi adayımızı çıkarağız ama demokratik bir aday çıkarırsanız ikinci turda destekleriz" mesajını da verdi.

Ancak CHP liderinin cumhurbaşkanlığı için MHP'ye önerdiği çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP'nin beklentilerini karşılamadı.

HDP'nin aklından geçen Türmen de Diyarbakır heyetinde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır'a genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinden oluşan bir CHP heyetiyle birlikte gidecek.

CHP'nin Diyarbakır heyetinde üç genel başkan yardımcısı ve beş milletvekili yer alıyor.

Milletvekilleri arasında en dikkat çekici isim İzmir Milletvekili Rıza Türmen. HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü Türmen'in cumhurbaşkanlığı adaylığına HDP milletvekillerinin sıcak baktığını açıklamıştı.

Diyarbakır'da eylem yapan anneleri ziyaret eden İstanbul Milletvekili Melda Onur da Diyarbakır ziyaretinde Kılıçdaroğlu'na eşlik edecek.

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Diyarbakır'a 'İkna' Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement