Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğine Gübre Desteği - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğine Gübre Desteği

Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğine Gübre Desteği

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Diyarbakır Karpuzu yetiştiricilerine gübre desteği verdi.

23.04.2014 12:12  Güncelleme: 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan proje ile il özel idaresinden sağlanan kaynaklarla Diyarbakır Karpuzunu koruma ve yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında Diyarbakır karpuzunu üreten çiftçilere gübre desteği verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar dağıtılan gübre desteğine katılarak üreticilere gübreyle ilgili bilgi vererek karpuz üreticilerine üretimin önemine değindi. Atalar daha sonra karpuz üreticilerine 31 ton gübre dağıtılacağını belirti.

SÜRME ÇEŞİDİ KARPUZ EN İRİ OLANI

"Ülkemizde hemen hemen her ilin sembolü haline gelmiş kendine has bir tarım ürünü vardır. Karpuz denildiğinde ise ilk akla gelen Diyarbakır ilidir" diyen Atalar, Diyarbakır ilini simgeleyen ve kendine has özellikleriyle karpuz çeşitleri arasında Sürme, Ferik Pembe adlarıyla tanınan çeşitlerin bulunduğunu belirtti. Atalar, bu çeşitlerden Sürme çeşidi olarak anılan Karpuzun en iri olan çeşit olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

"Diyarbakır ilini simgeleyen Diyarbakır karpuzunun tanıtımı amacıyla 1995 yılından itibaren düzenli olarak her yıl yarışma yapılmakta ve yarışmacılara ödüller verilmektedir. Son yıllarda yarışma ile birlikte çeşitli etkinliklerin de olduğu festivaller düzenlenmektedir. Bu yarışmalarda 50 kg' aşan karpuzlar tartılmıştır. Yarışmalardaki ödül desteğinin dışında bazı yıllar üreticilere gübre desteği verilmiştir. 2014 yılında da İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve İl Özel İdaresi Kaynağından sağlanan destekle Diyarbakır Karpuzunu koruma ve yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak İlimizde Diyarbakır karpuzunu üreten çiftçilere gübre desteği verildi. Üreticilerin 2014 yılı üretim sezonunda 546 dekar olarak ekiliş yapacaklarını beyan ettikleri Sivritepe, Aslanoğlu, Salat, Erimli ve Tepe köylerinde karpuz alanlarında kullanılmak üzere Ticari Gübre dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtım Tarım Kredi Kooperatifinde yapıldı. Çiftçi aileleriyle birlikte toplam 168 kişinin istifade edeceği gübre desteğinde, Karpuz yetiştiriciliğinde ihtiyaç duyulan gübre çeşitleri yer aldı. Karpuzun iriliğini ve aynı zamanda kalitesini artırarak çatlamayı önlemeye yönelik gübrelerin verilmesi planlandı. Taban gübresi olarak da bilinen DAP, yüzde 33 Amonyum Nitrat, Magnezyum Sülfat, Kalsiyum Nitrat ve Potasyum nitrat gübrelerinden oluşan gübre çeşitlerinden oluşmak üzere toplam 31 ton gübre dağıtımı yapıldı"

Diyarbakır karpuzunun üretim aşamalarından biri olan gübreleme desteği ile Diyarbakır karpuzunun devamlılığının sağlanması esas amaçlardan birisi olduğunu kaydeden Atalar, gübrelerin verim ve kalite üzerindeki olumlu etkisi ile birlikte bu yıl da iri Diyarbakır karpuzlarının yetiştirileceğini umduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğine Gübre Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement