Diyarbakır - Kışanak: Sur'u Mülkiyet Hakkını Almadan da Ayağı Kaldırabiliriz - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır - Kışanak: Sur'u Mülkiyet Hakkını Almadan da Ayağı Kaldırabiliriz

Diyarbakır - Kışanak: Sur\'u Mülkiyet Hakkını Almadan da Ayağı Kaldırabiliriz

Kışanak: Sur'u mülkiyet hakkını almadan da ayağı kaldırabilirizDİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Sur ilçesinin kamulaştırma yapılmadan ve vatandaşın elindeki mülkiyet hakkı alınmadan da yeniden ayağa kaldırılabileceğini belirterek, "Yaşananlardan devletin kusuru yoksa bile, devletin vatandaşın zararını ödemesi gerekiyor" dedi.

28.04.2016 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kışanak: Sur'u mülkiyet hakkını almadan da ayağı kaldırabiliriz

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Sur ilçesinin kamulaştırma yapılmadan ve vatandaşın elindeki mülkiyet hakkı alınmadan da yeniden ayağa kaldırılabileceğini belirterek, "Yaşananlardan devletin kusuru yoksa bile, devletin vatandaşın zararını ödemesi gerekiyor" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, son bir yıllık çalışmalarını değerlendirmek için basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Başkan Gültan Kışanak, yaşanan çatışmalı sürecin belediye çalışmalarını da engellediğini, Sur'da uzun süre temizlik gibi temel bir çalışma bile yapamadıklarını belirterek, "Herkesin birinci önceliği barıştır. Barış ortamının olmadığı bir yerde kimse işini doğru düzgün yapamaz. Onun için barış acil ve elzemdir. Çatışmalı süreç başladığından beri biz hem yereldeki mülki amirler hem de merkezi hükümet ile sorunun çözümü için yeniden diyalog yollarına dönülmesi için kapıları aralamaya çalıştık. Ama, maalesef kapı aralanmıştır diyemiyorum. Son süreçte defalarca bakanları aramamıza rağmen hiçbiri ile görüşemedik. Sadece Sur ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı ve bir kez de hafif raylı sistem ile ilgili Kalkınma Bakanı ile görüşebildik" dedi.

"GELECEĞE HİZMET ANLAYIŞINA GEÇİYORUZ"

Belediye Başkanı Kışanak, geleneksel hizmet anlayışından geleceğe yönelik hizmet anlayışına geçmek istediklerini ve bu yönde çalışma yaptıklarını da belirterek, "Temiz enerji geleceğe yapılan yatırımdır. Enerji ihtiyacını karşılamak için ucuz ve pratik enerji kullanmak yerine geleceğe dair projeler üretiyoruz. Kentin su ihtiyacının karşılandığı ana kanal üzerine HES yaptık. Bununla çevre ve doğayı tahrip etmeden enerji üretiyoruz. Güneş enerjisi üreten iki santralımız var, 2'sinin çalışması da sürüyor. Geleceğe yatırım böyle oluyor" dedi. Ekolojik toplumu hayata geçirdiklerini, Türkiye'de yapılan tahlillerden sonra organik tarıma en verişli toprakların bulunduğu Lice ilçesinde köylülere organik tarım eğitimi verildiğini söyleyen Kışanak, "Organik ürünlerini pazarlamak için semt pazarı açtık. Kent bahçeleri yaptık, biri 30 ve diğeri 40 dönümlük kent bahçelerinden 2-3 yıl sonra meyveleri toplayabileceğiz. Kent içinde bostanlar yapmaya başladık. Kendi kendimiz üretim yapacağız. Tüketen ve kirleten bir toplumdan üreten ve ekolojik yaşayan bir toplumla geçmenin çalışmalarını yapıyoruz" dedi.

"SUR'U MÜLKİYET HAKKINI ALMADAN AYAĞI KALDIRABİLİRİZ"

Bakanlar kurulundan Sur ilçesi ile ilgili alınan acele kamulaştırma kararınıda değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, "Sur'u kültürel ve tarihi dokusunu değiştirmeden yeniden ayağı kaldırabiliriz. Ama ne yazık ki Hükümetin çalışmaları ve yaptıkları konusunda kaygılarımız vardır. Bölge halen abluka altında ve UNESCO kriterlerine aykırı işler yapılmaktadır. Benzer durumun yaşandığı Silvan'da biz yaraları sardık. Sur'un yeniden ayağı kaldırılması için kamulaştırmaya ihtiyaç yoktur. Bunu neden ihtiyaç duyduklarını sormak istiyoruz. Yaşananlardan devletin kusuru yoksa bile devletin vatandaşın zararını ödemesi gerekiyor kamulaştırma yaparak vatandaşın elinden mülkünü alması değil. Bunun için mülkiyetin el değiştirmesine gerek yoktur. Neden ve kim için Sur ihya edilecek bunu soruyoruz. İnsanların şehir merkezinden alınıp kentin çeperlerine atılmasını istemiyoruz. Bine yakın kişi bu konu ile ilgili dava açtı" diye konuştu.

"2015 YILI TARİHE ÖNEMLİ İZ BIRAKAN BİR YIL OLDU"

Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı ise, Diyarbakır büyükşehir Belediyesi'nin sıradan bir belediye olmadığını, yaptıkları ile Türkiye gündemine gelen bir belediye olduğunu ifade ederek, belediyelerine yönelik siyasal iktidarın ve bazı kişilerin zaman zaman yaptıkları algı operasyonları olduğunu söyledi. 2015 yılının tarihte önemli iz bırakan bir yıl olduğunu söyleyen Anlı, "2015 yılının ilk 6 aylık dönemi Diyarbakır ve bölge için pozitif koşulların olduğu ve umutların yeşerdiği bir dönemdi. Birçok önemli gelişmeye tanıklık ettik. 4 Temmuz'da Diyarbakır surları UNESCO'nun kültürel miras listesine girdi. Geleceğe dair umutların en üst seviyeye çıktığını gördük. İkinci yarısı ise tam tersi bir durum yaşandı. Belediye olarak yaşanan gelişmelere rağmen kamusal hizmetleri yerine getirmeye çalıştık. 2014'ün sonunda ve 2015'te başlayan birçok projemizi tamamladık. Belediye olarak ilk kez doğal gaz dolum tesisimizi açtık. Elazığ yolunda 20 dönümlük askeri alanı kamulaştırarak orada yolu genişlettik. 2015 yılında 2 seçim yaşanmasına rağmen belediye hizmetlerinde aksama olmadı ve büyük bir özveri ile çalışmaları sürdürdük" dedi.

"CAMİ VE KİLİSEYİ KAMULAŞTIRMANIN KAMUYA NE YARARI VAR"

Sur ile ilgili alınan kamulaştırma kararı ve Belediye'nin hükümetten destek görmeyen projeleri konusunda ise Anlı, şöyle konuştu: "Biz kamulaştırmaya karşı değiliz, kamulaştırmanın ortaklaşarak ve insanlar mağdur edilmeden yapılmasından yanayız. Sur'un kamulaştırılmasında cami ve kilise kamulaştırıldı. Cami ve kilisenin kamulaştırılmasının kamuya ne yararı var bunun açıklanması gerekir. Diyarbakır'ın hafif raylı sistem projesini dünya bankası onayladı. Bütün çalışmaları bitti ancak Kalkınma Bakanlığı'ndaki küçük sorun nedeniyle hayata geçiremedik. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan nasıl Konya, Antalya, İzmir'deki büyük projelerin hayata geçirilmesinde büyük rol oynuyor ve bunun açılışı gerçekleştiriyor. Diyarbakır'daki projelerde ise maalesef sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Burada bana göre belediyeler değil, insanlar cezalandırılıyor."

Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, son olarak Dünya Bankası tarafından onaylanan Diyarbakır hafif raylı sistem projesinin Kalkınma Bakanlığı'nın 2016 yılı programına alınması için Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a çağrıda bulunarak bu konuda destek istedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır - Kışanak: Sur'u Mülkiyet Hakkını Almadan da Ayağı Kaldırabiliriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement