Diyarbakır Lice'de Organik Meyvecilik Eğitimi - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır Lice'de Organik Meyvecilik Eğitimi

Diyarbakır Lice\'de Organik Meyvecilik Eğitimi

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mikdat Şimşek tarafından Lice'de arazi koşullarında yetiştiricilik eğitim verildi.

22.04.2015 20:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mikdat Şimşek tarafından Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Uçarlı Köyünde üreticilere, geleneksel ve organik ceviz, badem ve antepfıstığı yetiştiriciliği konusunda arazi koşullarında eğitim verildi.

Şimşek, Uçarlı köyündeki bahçelerde yetişen ceviz, badem ve Antep fıstığının organik olarak üretilmeye uygun olduğunu, çiftçilerin organik meyve yetiştiriciliği hakkında yok denecek kadar az bilgiye sahip olduklarını, sadece yanmış ahır gübresi kullanımının organik yetiştiricilik için yeterli olduğunu düşünenlerin çoğunlukta olduğunu belirtti.

Organik meyvecilik denildiğinde, doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde devamlılığı sağlayan, hastalık ve zararlıları kontrol altına alarak canlıların sürekliliğini oluşturan, doğal kaynakların ve enerjinin optimum kullanımı ile optimum verimlilik alınan bir sistemin akla geldiğini söyleyen Şimşek, bu yüzden meyve yetiştiricilerine organik meyve üretimi konusunda bir an öce eğitimlerin verilmesi gerektiğini belirtti.

Kalite ve verimi yüksek olan, ilgili ekolojiye uyum sağlayan çeşitlerin ve ihtiyaç halinde tozlayıcıların organik meyve bahçelerinin tesis edilmesi halinde konvansiyonel meyve yetiştiriciliğine göre daha fazla kazanç sağladığını vurgulayan Şimşek, "bu yüzden çiftçilerin organik meyve yetiştiriciliğine geçiş yapmaları için gerekli girişimleri ilgili kuruluşlara bir an önce yapmaları yararlarına olacaktır" dedi.

Hem Lice'nin Uçarlı Köyü ve hem de diğer pek çok köyde meyve bahçesi tesis edilebilecek alanlarda Antep fıstığı, badem, ceviz, erik, kiraz, kayısı ve incir başta olmak üzere pek çok meyve türü ve çeşidin organik olarak üretmenin mümkün olduğunu kaydeden Şimşek, sözleşmeli tarım, planlı üretimin gerçekleştirilmesi, çiftçiye üretimin nasıl yapılacağı konusunda danışmanlık hizmetinin verilmesi, pilot bölge olarak bu yörenin seçilmesi, AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmesi ve bu çalışmaların desteklenmesi gerektiğini, her aşamada kontrollerin yapılması ve sertifikalandırılması ve elde edilecek ürünün satış garantisinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Diyarbakır Lice'de Organik Meyvecilik Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement