Diyarbakır Newroz'u - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Newroz'u

Diyarbakır Newroz\'u

Türkiye ve dünyanın gözünü çevirdiği Diyarbakır Newrozu'na 600'ü aşkın konuk, 400'den fazla gazeteci katılacak.

20.03.2014 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yarın yapılacak kutlamada okunacak olan Öcalan'ın Newroz mesajı tüm ilgileri Diyarbakır'a yöneltti. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), yaptığı yazılı açıklamada kutlamayı 600'ü aşkın konuk ile 400'den fazla yerli ve yabancı gazetecinin takip edeceğini belirtti.

Açıklamaya göre heyetler arasında Irak Cumhurbaşkanı ve YNK Lideri Celal Talabani'nin Eşi Hero İbrahim Talabani, YNK'nin politbüro sorumlularından Mala Baxtiyar ve çok sayıda üst düzey YNK temsilcisiyle katılacak. KDP'den ise Kürdistan Bölge Hükümeti İçişleri Bakanı Kerim Şingari ve KDP Merkez Komite Üyesi Serbest Lezgin katılım sağlayacak.

Yine Güney Kürdistan'ın siyasi partilerinden Goran, PÇDK, Yekgirtu, Zahmetkeşan, Komala İslami Partisi ile çok sayıda sivil toplum örgütünden çok sayıda temsilci Diyarbakır Newrozu'nda hazır bulunacak. İspanya, İzlanda, Almanya'dan parlamenterler düzeyinde heyetlerle birlikte çok sayıda Avrupa ülkesinden giden ve Kürt dostlarının yer aldığı heyetler de bu tarihi güne tanıklık edecek.
Belçika, Hollanda, Danimarka, Fransa, İtalya, İsviçre ve ABD'nin Ankara'daki diplomatik temsilcileri de hazır bulunacak. Ayrıca Bolivya'dan İktidardaki Sosyalist İlerleme Partisi (MAS) grup başkanları Flora Aguilar, Bolivya Senatörleri Roberto Rojas ve Demetrio Garcia Newroz'da BDP'nin onur konukları arasında yer alacak.

KUTLAMA 136 BİN METRE KARE KAPASİTELİ NEWROZ PARK'TA YAPILACAK

Diyarbakır'da BDP ve DTK tarafından organize edilen 2014 Newroz'unda kutlamanın yapılacağı Newroz Parkı'nda hazırlıklar bitti. Newroz'a katılması hedeflenen milyonlarca kişinin ağırlanacağı alanda vatandaşların rahat bir şekilde kutlamayı izlemesi için en ufak ayrıntısına kadar her şey düşünüldü. Kutlama önceki yıllarda olduğu gibi Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi Zümrütkent civarında bulunan 136 bin metre kare kapasiteli Newroz Park'ta yapılacak. 21 Mart Newroz'u için DTK tüm bileşenlerine bugünü tatil ilan etti. Öcalan'ın tarihi bir mesajın da okunacağı ve geçtiğimiz yıldan daha kalabalık olması beklenen kutlama için alandaki çalışmalara bir ay öncesinden başlanıldı.

ATEŞ KULESİ YENİDEN DÜZENLENDİ

Platform olarak kullanılan binanın dış çevresi her yıl olduğu gibi bu yılda yeniden pankart ve posterlerle giydirilirken, alanda parke döşemesi ve asfaltlama çalışmaları yapıldı. Konukları için oluşturulan platformda da yeniden düzenlemeler yapılırken, alanın iç kesimi geçen yıl olduğu gibi bu yılda sarı, kırmızı ve yeşil renklerle boyandı. Dün gece açılan alanın ortasında yer alan ve her yıl yıkılma tehlikesi geçiren Ateş Kulesi de bu yıl yeniden düzenlendi.

YÜZLERCE BASIN MENSUBU İÇİN PLATFORM

Öcalan'ın açıklamasının okunacağı sahnenin tamamına kapsayacak şekilde dev ekran döşenecek ve buradan Newroz'a ilişkin sinevizyon gösterimleri yapılacak. Geçtiğimiz yıllarda ses kolonlarının asıldığı alanın çevresindeki kuleler ise bu yıl kullanılmayacak. Bu kulelere halkın taleplerinin yer alacağı pankartlar asılacak. Ses sistemleri ise alanda inceleme yapan ses mühendisleri tarafından yapılan inceleme sonrasında alana uygun bir şekilde konumlandırılarak 6 vinçle kuruldu. Dev platformun her iki yanına 80 metrekarelik iki dev ekranla birlikte alana toplam 7 dev ekran kuruldu. Bu ekranlardan Newroz canlı olarak verilecek.

KONUKLAR İÇİNDE ATEŞ PLATFORMU HAZIRLANDI

Alanda vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılaması için sabit lavaboların yanı sıra 200′ü aşkın seyyar lavabo yerleştirildi. Tarihi kutlamayı izleyecek olan şu ana kadar akredite olan uluslararası basın kuruluşlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce basın mensubu için ayrı bir platform kuruldu. Alanın ortasında yer alan Ateş Kulesi'nin yanı sıra tarihi mitingde konuklar tarafından yakılacak olan Newroz ateşi için de platformun ön tarafından bir meşale hazırlandı.

NEWROZ ATEŞİ İÇİN 5 TON ODUN

Vatandaşların yiyecek ihtiyaçlarını karşılayacakları seyyar satıcılar için de bir alan hazırlanarak, belirlenen bu alanın dışında satışlar yapılmayacak. Alana girişler için polisler tarafından kurulacak olan arama noktalarında ve alanda çıkacak hukuksal sorunlara ilişkin çok sayıda avukat görevlendirildi. Tertip komitesi ve DTK Sağlık Meclisi tarafından da görevlendirilen sağlık ekipleri kurulacak çadır ve ambulanslarla kutlama boyunca sağlık hizmeti verecek. Engelli yurttaşların rahat bir şekilde kutlamayı izlemeleri için de kendilerine bir alan tahsis edilecek. Yine alanın güvenliğini sağlamak için on bin kişi görevlendirildi. Platforma yakın bir yere hem kaybolacak çocuklar için hem de eşyalar için bir çadır kurulacak. Çocukların çadırda bekleyişi sırasında kreş eğitmenleri çocuklarla birebir ilgilenecek. Alanın ortasında yer alan ateş kulesi için de 5 ton odunla Newroz ateşi gün boyunca tutuşacak.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır Newroz'u - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement