Diyarbakır Sokaklarında Elektrik Eylemleri - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Sokaklarında Elektrik Eylemleri

Diyarbakır Sokaklarında Elektrik Eylemleri

Diyarbakır'da önceleri siyasi nedenlerle eylem yerine dönen sokaklar, çözüm süreci sonrası özellikle elektrik kesintileri eylemlerine sahne oluyor.

14.12.2013 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da süreklilik oluşturmaya başlayan uzun süreli elektrik kesintileri vatandaşları sokaklara döktü. Sokaklara dökülen vatandaşlar tepkilerini protestolarla ortaya koyarken DEDAŞ arıza ekiplerinin ise güvenliği yok. Köyler ise bir başka dert. Toplanan köy muhtarları DEDAŞ'ı şikâyet etmek için valiliğe gitti.

YOLLARI KAPATAN ESNAFLAR VE VATANDAŞLAR ATEŞ YAKIP EYLEM YAPTI

Diyarbakır Kar yağışı sonrası kentin büyük bölümünde elektriklerin uzun süreli olarak kesilmesi vatandaşları sokağa döktü. İş yapamadıklarını iddia eden esnaflar ve vatandaşlar gündüz saatlerinde Huzurevleri semtinde yol kapatıp lastik yaktı. Huzurevleri semtinde elektrik kesintileri nedeniyle iş yapamaz duruma geldiklerini dile getiren ve duruma tepki gösteren esnaf, elektriklerin keyfi bir uygulama sonucu kesildiğini, bu nedenle kepenk indirme noktasına geldiklerini söylediler.

BİRAN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNSUN

Birçok esnaf, uzun süreli elektrik kesintisinden ötürü iş yerlerinin kepenklerini indirdiği görülürken kesintiler için DEDAŞ'a gittiğini ifade eden esnaf İrfan Bilen: "DEDAŞ arıza personelleri her gün 3 saat elektrik kesintisi uygulandıklarını bizzat bana itiraf etmiştir. Çok mağdur durumdayız. Bir an önce bir çözüm bulsunlar" dedi. Bir başka vatandaş ise:"Vatandaşların sabrı kalmamıştır. Kaçak elektrik kullanılıyor iddiaları ortalarda dolaşıyor. Biz elektrik mi veriyorlar ki kaçak kullandığımızı söylüyorlar. Kurum yöneticilerinin ve arıza ekiplerinin keyfi uygulamasıdır. Bizde bu saatten sonra tepkimizi ortaya koyacağı" dedi. Yolu açmak için esnafa dil döken polis ekipleri ikna edemeyince olay yerine çevik kuvvet ve toma araçları sevk edildi.

İtfaiye aracının yol üzerindeki ateşi söndürmek istemesine tepki gösteren esnaflar, polis memurlarının DEDAŞ yetkilileriyle görüşmesinden sonra yolu açtı. Esnaflar kesintiler tekrara yaşanırsan daha büyük eylemler yapacaklarını söylediler. Öte yandan DEDAŞ yetkililerinden alınan bilgilere göre elektrik kesintisinin olmadığını, kaçak elektrikten ötürü elektriklerinin kesik olduğu, esnafların böyle bir yola başvurdukları iddia edildi.

EYLEMLER GECEDE DEVAM ETTİ

Bölgede bulunan trafonun yetersiz olduğunu ve bundan dolayı sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığını dile getiren mahalle sakinleri, seslerini duyurmak için yolu trafiğe kapatmak zorunda kaldıklarını, bir çözüm bulunmaması takdirde eylemlerine devam edeceklerini söyleyerek, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (DEDAŞ) tepki gösterdi.

"DEFALARCA ARAMAMIZA RAĞMEN ULAŞAMIYORUZ"

DEDAŞ yetkililerini defalarca aramalarına rağmen ulaşamadıklarını söyleyen Seyfi Ortanca, "Yolu kapatmamızın sebebi tamamen elektrik sorunundan ve buradaki vatandaşın mağduriyetinden kaynaklanıyor. TEDAŞ'ı defalarca aramamıza rağmen hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. Elektrik olayından dolayı biri ölse bile maalesef ulaşabilecek hiç kimse yok. Aradığımızda da, 'Barajlarda sorun var' diyerek bahane üretiyorlar. Yani herhangi bir elektrik sorununda barajı bahane gösteriyorlar. Onun dışında hiçbir şekilde çözüme yönelik müdahale yok." dedi.

Eylem yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ortanca, "Yaşlılarımızdır, çocuklarımızdır hepsi mağdur oluyor. Hiçbir şekilde ilgi alaka olmadığı için biz de sesimizi duyurmak için eylem yapma gereği duyduk. Şunu da belirtelim; eğer bu elektrik kesintisi devam ederse bizim de eylemlerimiz devam edecektir. Anladığımız kadarıyla faklı bir alternatifi yok, eylem yapmak zorunda bırakılıyoruz. Resmen ikinci sınıf muamelesi görüyoruz." şeklinde konuşarak tepkisini dile getirdi.

"KAÇAK ELEKTRİK VAR DİYEREK BAHANE ÜRETİYORLAR"

Yetkililere ulaştıkları zaman bahaneler üreterek elektriği bırakmadıklarını söyleyen Ortanca, "Polisler gelip bir anonsla elektriği açtılar. Eğer elektrikte sorun olup da elektriği bırakamıyorlarsa polisler geldikten sonra da elektriği bırakmamaları gerekiyordu. Polisler gelip anons verdikten sonra elektrik bırakıldı. Bu şekilde vatandaşımızı mağdur etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Burada kalkıp bahaneler üreterek yok efendim 'Baraj sorunu var, yok kaçak elektrik kullanılıyor' demek mantıksızdır. Gelip kaçak kullananları tespit edip gereğini yapsınlar, biz de bu konuda destek veririz. Ama elektriği keserek vatandaşı mağdur etmek mantıksızca bir davranıştır ve buna da hiç kimsenin hakkı yoktur. Bir iki saat elektrik gitti mi esnaf işyerinde işlem yapamıyor. Günlerce elektrik gelmediği için evlerindeki insanlar soğuktan hastalanıyor. Burada tamamen bir mağduriyet söz konusudur. Gereğinin yapılmasını istiyoruz." diyerek yetkililere seslendi.

Semtin kurulduğundan beri mahalleye bırakılan trafonun değiştirilmediği iddiasında bulunan Bilal Kalkan, "2 gün boyunca elektrik yoktur. Gaziantep'te bulunan bir fabrika Diyarbakır kadar elektrik tükettiği halde beş dakika bile elektrik kesintisi olmuyor, ama Diyarbakır gibi bir yerde günlerce elektrik kesintisi oluyor. Bu trafo semt kurulduğundan beri buraya bırakılmış ve hâlâ da bu trafodur, değiştirmiyorlar. Ek bir trafonun atılması lazım ya da bu trafonun değiştirilmesi lazım. Bir trafo ile bir semtin elektriği kaldırılamaz" şeklinde konuştu.

"ELEKTRİK KESİNTİLERİ DEVAM EDERSE EYLEMLERİMİZ DE SÜRECEK"

Sorun olduğu takdirde eylemlerine devam edeceklerini belirten mahalle esnafından Mehmet Zahit Güngörmez, "Bu kadar sorumsuzluk olamaz. Esnaflar olarak, halk olarak bu eylemi devam edeceğiz. Üç gün boyunca elektrik kesintisi olamaz, böyle bir şey kabul edilemez. Milleti mi buraya toplamak gerekiyor, eylemler mi yapmamız lazım. İşyerini açıyoruz karanlıktan dolayı kimse uğramıyor işyerine. Elektrik kesintisinden dolayı bir işlem yapamıyoruz." diyerek tepki gösterdi. Huzurevleri mahallesi sakinlerinden Lezgin Şenpolat, "Yaklaşık bir haftadır sanki TEDAŞ bizimle oyun oynuyor. Hastası olan var, elektriğe ihtiyacı olan var. Bazen oluyor ki dokuz saat on saat elektrik kesiliyor gelmiyor. Zaten kıştır elektrik olmasa evde donuyoruz. Hastası makineye bağlı kardeşlerimiz var." şeklinde konuştu.

"DİYALİZ HASTASI KARDEŞİMİ HASTANEYE KALDIRMAK ZORUNDA KALDIK"

Kardeşinin Diyaliz hastası olduğunu ve elektrik kesintisinden dolayı Fakülte'ye kaldırıldığını söyleyen Ramazan Başeğmez, "Elektrik kesintisinden dolayı mağdur oluyoruz. Elektrikler kesilip gelmiyor. 8 yaşında bir hasta bir kardeşim var. Kardeşim Diyaliz hastası olduğu için makineye bağlıdır. Elektrikler kesildiği zaman hastaneye götürmek zorunda kalıyoruz. İkide bir hastaneye götürüp getirmek zorunda kalıyoruz, mağduruz. 2-3 gündür elektrik kesildiğinden dolayı kardeşimi Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırdık." ifadelerini kullandı.
KAYNARTEPE'DE TEK FAZ SORUNU
Ayrıca, Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi, Şeyh Şamil Mahallesi 207. ile 661. Sokak'ta tek faz sorunu olduğu ifade eden mahalle sakinleri, "Bizin burada sürekli tek faz gidiyor. DEDAŞ'a da telefon ile ulaşamıyoruz. Fazımız ancak 6-7 saat gelebiliyor. Bu sorunun giderilmesini istiyoruz." dediler.

MUHTARLAR VALİLİKTE

Diyarbakır'daki elektrik kesintileri nedeniyle vatandaşlar DEDAŞ'a ateş püskürürken, mahalle ve köy muhtarları sıkıntıları ile ilgili geçtiğimiz günlerde Valiliğin kapısını çaldı.
Elektrik kesintilerinden isyan eden halkın ve esnafın sorunlarını dile getirmek için yaklaşık 50 mahalle ve köy muhtarı Diyarbakır İl Valisi ile görüşmeye gittiklerini belirttiler. Diyarbakır Sur ilçesine bağlı yaklaşık 50 mahalle ve köy muhtarı elektriksiz bir şehir istemediklerini dile getirerek, sorunlarına çözüm bulmak için İl vali Yardımcısı Zafer Engin ile görüştüklerini belirtti.
Muhtarlardan Cemal Yılmaz, "Vatandaşlar ve esnaf artık isyan etti. Bizde köy ve mahalle muhtarları olarak valiliğe gittik. Diyarbakır İl Vali Yardımcısı Zafer Engin ile görüştük. DEDAŞ'ın özelleştirilmesinin ardından kesintilerin devam ettiğini söyledik. Bu kesintiler sıkıntılara neden oluyor dedik. Defalarca DEDAŞ'ı aradığımız halde hala bir şey yapılamadı. Aydınlatmalar yanmıyor, sokaklar karanlık olunca vatandaşlar evlerine korkuyla gidip geliyor. Bu mahalleler tarihsel anlamda kentin imajını oluştururken, kesintiler yüzünden terk edilmiş şehir görünümüne bürünüyor. Bu da imajı zedeliyor. Teknoloji çağında çocuklarımız hala mum ışığında ders yapmaya çalışıyor. Esnaflar işlerini yapamıyor. Konu faturaya gelince, bir gün gecikti mi faiz uygulanıyor ya da elektrikler kesiliyor. İyi de kullanılmayan elektriğin faturası nasıl gelir? Bu paraları hak ediyorlar mı? Bizi sanırım 2. Sınıf vatandaş gibi görüyorlar. Karanlıkta kalmak istemiyoruz. İnsanca muamele bekliyoruz. Artık bu sorunlardan bıktık usandık. Şimdi tek umudumuz İl Vali Yardımcısı Zafer Engindir. Bize konu ile ilgili çaba gösterdiklerini söyledi. Bir an evvel bu soruna bir çözüm bulunursa vatandaşlar olarak herkes rahat bir nefes alacak."diyerek sorunun valilik aracılığıyla çözümlenmesini bekleyeceklerini vurguladı.

Balıkçılarbaşında esnaflık yapan Ali Seviş ise elektrik kesintileri ile ilgili son derece öfkeli olduğunu belirtirken şunları söyledi: "DEDAŞ özelleşti diye sevinmiştik. Belki düzelir demiştik ama hiçbir şey değişmedi. Perişan oluyoruz, elektrikler kesilince iş yapamıyoruz. Kaçak kullanımların çoğalmasıyla bunun faturası bize kesiliyor. Bu tamamen hırsızlıktır. DEDAŞ kaçak kullanımlara göz yumuyor, göz ardı ediyor. Ben esnafım ve beni mağdur etmeye hakkı yoktur. Şehrin merkezinde ve insanların yoğun olduğu iş merkezlerinin olduğu yerde elektrik kesintilerinin olması tamamen ilkelliktir. Şehrimize ve DEDAŞ'a yakışmıyor. DEDAŞ'a göz yumanlarda onlar kadar suçludur."diye tepkisini dile getirdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır Sokaklarında Elektrik Eylemleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement