Diyarbakır Sur'a Yürümelerine İzin Verilmeyen Muhtarlar: Operasyon ve Çatışmalar Dursun - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Sur'a Yürümelerine İzin Verilmeyen Muhtarlar: Operasyon ve Çatışmalar Dursun

Diyarbakır Sur\'a Yürümelerine İzin Verilmeyen Muhtarlar: Operasyon ve Çatışmalar Dursun

Diyarbakır'ın sokağa çıkma yasağı bulunan ve PKK'ya operasyonların sürdüğü Sur İlçesi'ne yürümek isteyen merkez ilçelerinden muhtarlara önlem alan polis ekipleri güvenlik gerekçesiyle izin vermedi.

24.12.2015 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın sokağa çıkma yasağı bulunan ve PKK'ya operasyonların sürdüğü Sur İlçesi'ne yürümek isteyen merkez ilçelerinden muhtarlara önlem alan polis ekipleri güvenlik gerekçesiyle izin vermedi. Diyarbakır merkez Sur İlçesi'nde barikatların kaldırılması, hendekleri kapatılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için 2 Aralık günü alınan, 11 Aralık günü 17 saat ara verildikten sonra tekrar ilan edilen sokağa çıkma yasağının 22'nci gününde merkez Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar ilçelerindeki 102 mahalle muhtarı bir araya gelerek operasyon ve çatışmaların durması için ortak açıklama yaptı. Şehitlik semtindeki Sümerpark'ta bir araya gelen mahalle muhtarları adına açıklamayı Ekinciler Mahallesi muhtarı Burhan İpek yaparak şunları söyledi: "Hiç bir meşruiyeti ile Anayasal dayanağı olmayan uzun süreli sokağa çıkma yasaklarından oldukça kaygılıyız. Bu uygulamalardan binlerce insanımız mağdur oldu ve çocuklar öldürüldü. Hükümetin güvenlik eksenli çatışmacı politikalarının ve böylesi bir sürecinin hiç kimseye bir şey kazandırmadığı, kazandırmayacağı ve bu sürecin kazananın da olmayacağını, sıkıyönetimler, 12 Eylüller, askeri darbeler ve yıllar süren olağan üstü haller bize fazlasıyla öğretmiştir. Türkiye halkları olarak bütün sorunlarımızı diyalog ve müzakere ile çözmek dışında bir şansımızın olmadığını herkesin bilmesi gerekir. Barışçıl çözüm yoluna dönülmesi için, tek taraflı, çift taraflı kavramları geride bırakarak derhal yerleşim yerlerindeki operasyonlara ve çatışmalara son verilmelidir. Hiçbir gerekçe, sivil yerleşim yerlerinde yapılan bu denli ağır operasyonlara, ağır tahribatlara veçocukların ölümüne neden gösterilemez, gerekçe olamaz. Bu kirli ve yıkıcı savaşın hiç bir haklı politik gerekçesi olamaz."

"OPERASYONLAR DURMALI"

Operasyon ve çatışmalı sürece bir an önce son verilmesi gerektiğini dile getiren Ekinciler Mahalle muhtarı Burhan İpek, "Bir an önce silahlı operasyonların ve çatışmalı sürecin sona ermesini umut ve talep etmekle birlikte, çatışma durumunda da kentimizin tarihi ve manevi değerlerine, çatışma hukukunun ya da diğer bir ifadeyle insancıl hukukun asgari ilkelerine uyulmalıdır. Bu çerçevede, sivil yerleşim yerlerinde çatışmalara zemin oluşturan ve toplumun sosyal, ekonomik, eğitim ve sağlık gibi günlük yaşamını derinden etkileyen fiil ve uygulamalardan kaçınılmalı, toplumumuzun vicdanını rahatsız eden eylem ve operasyonlar sonlandırılmalı, sivillerin ölümüne neden olabilecek silahlı saldırılara, operasyonlara, yargısız infazlara ve işkence uygulamalarına derhal son verilmelidir" dedi.

MUHTARLARIN YÜRÜMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Basın açıklamasından sonra Sur İlçesi'ne yürümek isteyen muhtarlara ise sivil polisler engel oldu. Sivil polisler yürüyüş sırasında bazı grupların aralarına karışıp ortalığı karıştırabileceğini bu nedenle yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtti. Kendi aralarında tartışan muhtarlar daha sonra yürümekten vazgeçerek dağıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Sur'a Yürümelerine İzin Verilmeyen Muhtarlar: Operasyon ve Çatışmalar Dursun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement