Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Unesco Dünya Miras Listesi'ne Kaydedilmesi - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Unesco Dünya Miras Listesi'ne Kaydedilmesi

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine ilişkin "Diyarbakır, tarihi değerleri ve turizm potansiyeliyle anılan bir şehir olacak" dedi.

05.07.2015 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine ilişkin "Diyarbakır, tarihi değerleri ve turizm potansiyeliyle anılan bir şehir olacak" dedi.

Vali Aksoy, İçkale'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesinin Diyarbakır ve Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtti.

Diyarbakır'ın 33 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin izlerini günümüze kadar taşıyan bir kent olduğuna dikkati çeken Aksoy, "Milattan önceki döneme kadar giden, her dönemde üzerine bazı eklentilerle günümüze kadar gelen surlar, Çin Seddi'nden sonra dünyadaki en uzun yapılardan birisidir" ifadelerini kullandı.

Böylesine önemli eserin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil olması için uzun yıllardan beri sürdürülen çalışmaların bulunduğunu anımsatan Aksoy, şöyle konuştu:

"Son 3 yıl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda valilik ve büyükşehir belediyemizle ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda birçok bilim insanın ve sivil toplum örgütlerinin verdiği katkılarla bugüne kadar önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Bu çalışmalar sonucunda da mutlu sona ulaştık."

Bilim kurulu oluşturuldu

Aksoy, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleriyle ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında bilim kurulu oluşturulduğunu dile getirerek, bundan sonra yapılacak çalışmaların kurulun önerileri doğrultusunda gerçekleştirileceğine bildirdi.

Surların onarımı ile yapılacak diğer çalışmalarda bilim kurulunun vereceği karara göre hareket edileceğini işaret eden Aksoy, "Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına bu çalışmalar büyük bir titizlikle yürütülecek" dedi.

UNESCO tarafından alınan kararın Diyarbakır'ın kültür turizmi açısından önemli mesafe kat edeceğini vurgulayan Aksoy, şunları kaydetti:

"Gelecek dönemlerde turist sayısında artış bekliyoruz. 5 milyon yolcu kapasiteli uluslararası havalimanı terminal binası da Eylül ayı itibariyle hizmete girecek. Bunun yanı sıra Diyarbakır'da yeni otellerin yapımı da sürüyor. Konuklama anlamında da önümüzdeki süreçte gelen turistler içinde herhangi bir sorun olmayacak şekilde yatırımlar devam ediyor. Diyarbakır turizmden daha fazla pay alacak."

"Diyarbakır terörle değil, tarihi değerleriyle anılacak"

Aksoy, Diyarbakır sadece terör olaylarıyla anılan bir kent olmadığını aktararak, şunları söyledi:

"Diyarbakır, tarihi değerleri ve turizm potansiyeliyle anılan bir şehir olacak. Temennimiz bu yönünün öne çıkması ve Diyarbakır'ın turizminden daha fazla pay alır noktaya gelmesidir. Bizlere düşen de bu değerleri tanıtmak ve daha çok insanın Diyarbakır'a gelmesini sağlamaktır."

"Kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazanacak"

Kentte tarihi yapıların siluetini bozan bölgelerde bazı çalışmalar yapılacağını dile getiren Aksoy, Diyarbakır Surları ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı'nın ve TOKİ'nin yürüttüğü çalışmalar olduğuna işaret etti.

Bazı bölgelerde restorasyon ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanacağını kaydeden Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Restorasyon çalışmaları yapılacak bölümler var. Bunlar bölgenin ruhuna uygun şekilde kültür mirası listesinde yer alan konumda nasıl olması gerekiyorsa bu yönde çalışmalarla tamamlanacak. Özellikle Sur ilçesinde yer alan ve kentsel dönüşüme tabi tutulacak alanlarla ilgili olarak TOKİ tarafından yürütülen çalışmalar var. Belediyeyle işbirliği içerisinde bu çalışmaların bir kısmı yapıldı. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar hızlanacak ve tarihi yapısı gün yüzüne çıkartılmış olacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Unesco Dünya Miras Listesi'ne Kaydedilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement