Diyarbakır Ulucami'de Restorasyon Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır Ulucami'de Restorasyon Çalışmaları

Diyarbakır'da restorasyonu tamamlanan tarihi Ulucami'nin "Şafiler bölümü" diye tabir edilen kısmı düzenlenecek törenle hizmete açılacak.

12.05.2015 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da restorasyonu tamamlanan tarihi Ulucami'nin "Şafiler bölümü" diye tabir edilen kısmı düzenlenecek törenle hizmete açılacak. Törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katılacak.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, vakıf eserlerinin koruma altına alınması, bakım ve onarımlarının yapılması amacıyla son 12 yılda 8 eserin restorasyonu yapılırken, çalışmalar kapsamında 30 milyon lira harcandı.

Ulucami'ye ek olarak kenteki Mesudiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Hazreti Süleyman Camii, Eğil ilçesindeki Peygamber türbeleri, Sultan Sasa türbesi, Ermeni Katolik Kilisesi ile Protestan Cemaati Kiliseleri, Lale Bey Camii,Nasuh Paşa Camii, Şeyh Yusuf Camii gibi birçok vakıf eserinin restorasyonları yapıldı.

Kentteki Kervansaray, Gazi Köşkü ve Pamuk Köşk ile Lice ilçesindeki Ulucami, Hazreti Ömer ve İbrahim Bey Camisi ile Hani ilçesindeki Seyit Bedrettin türbesinin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

Ulucami'nin etrafındaki riskli binalar için yaklaşık 4 milyon TL bedeli ödenerek 13 yapı kamulaştırıldı, 10 yapı da yıktırılarak caminin çevresi genişletildi.

Yarın açılışını yapılacak caminin çevresinde yürütülen çalışmalara ilave olarak Kalkınma Bakanlığı desteğiyle Diyarbakır Valiliği'nce yürütülen "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla Ulucami ve Hanlar Bölgesi Renovasyon Projesi" ile caminin etrafındaki sokakların rehabilite edilerek turizme kazandırılması hedefleniyor.

Diyarbakır Ulucami

Merkez Sur ilçesinde yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Ulucamii, Hanefiler Bölümü, Doğu Maksuresi, Batı Maksuresi, Şafiler Bölümü, Mesudiye Medresesi, Şadırvanlar ve Islak Hacimlerden oluşuyor.

Selçuklu geleneğini yansıtan Anadolu'daki en erken ve en anıtsal cami olarak nitelendirilen caminin planı ve mimari açısından Şam'daki Emeviye Camisiyle benzerlik gösteriyor. Avlusu, avlu etrafındaki müştemilatı, maksureleri, medreseleri ve kıble yönündeki harimiyle hem Artuklu geleneğini devam ettiren bir yapı hem kare kesitli minaresiyle ve anıtsal yapı oluşu nedeniyle Diyarbakır Ulucami, İslam aleminin Mekke, Medine, Kudüs ve Şam'dan sonra beşinci Harem-i Şerif'i olarak da nitelendiriliyor. Ayrıca camide ünlü bilgin El Cezeri'nin yaptığı güneş saati de bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır Ulucami'de Restorasyon Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement