Diyarbakır Uludere'de Hayatını Kaybeden 34 Kişi Diyarbakır'da Anıldı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Uludere'de Hayatını Kaybeden 34 Kişi Diyarbakır'da Anıldı

Diyarbakır Uludere\'de Hayatını Kaybeden 34 Kişi Diyarbakır\'da Anıldı

Uludere'de hayatını kaybeden 34 kişi Diyarbakır'da anıldıŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'ne 28 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen hava bombardımanında hayatını kaybeden 34 kişi için İHD Diyarbakır Şubesi'nde bir anma töreni düzenlendi.

28.12.2016 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludere'de hayatını kaybeden 34 kişi Diyarbakır'da anıldı

ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'ne 28 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen hava bombardımanında hayatını kaybeden 34 kişi için İHD Diyarbakır Şubesi'nde bir anma töreni düzenlendi. 34 kişiyi mezarları başında anmak istediklerini ancak bunun için izin verilmediğini belirten İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, "Roboski katliamıyla ilgili derhal etkin bir soruşturma başlatılmalı, failler ve sorumlular yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmalı. Eğer Roboski'de yaşanan katliamın failleri açığa çıkarılmış olsaydı o dönem, üzerine gidilmiş olsaydı, belki bugün yaşadığımız darbe süreçleri ve ondan önce yaşanan çatışmalar, katliamlar olmazdı" dedi.

İnsan Hakları Diyarbakır Şubesi, Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu Köyü yakınlarında, Kuzey Irak sınır hattına 28 Aralık 2011'de düzenlenen hava harekatı sırasında hayatını kaybeden 34 kişiyi düzenlenen basın açıklamasıyla andı. Şube binasında gerçekleşen açıklamada hayatını kaybeden 34 kişinin fotoğraflarından oluşan poster asılırken anmaya, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve İHD üyeleri katıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarıyla düzenlenen harekatta 19'u çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Başkan Bilici, olayla ilgili etkin bir soruşturma başlatılması çağrısı yaparak, "Bombardımanda 4 yurttaşın sağ olarak kurtarılabildiği bu saldırı tarihinin sayfalarına kanlı bir katliam olarak geçti. Olayın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen hiç bir şey açığa çıkmadı. Aslında Roboski'de olmak isterdik. Gidip ailelerle birlikte, onların acısını yine her yıl olduğu gibi paylaşarak, bu anmayı yapmak isterdik ama maalesef izin verilmedi. Bu yüzden basın açıklaması yaparak düşüncelerimizi paylaşacağız. Katliam dosyasının hukuki öyküsünden de anlaşıldığı gibi açılan soruşturmalarla katliamın failleri askeri yargı organlarına havale edilerek aslında korunmaya çalışıldı. Etkin bir soruşturma olmadığı gün gibi ortamda olan bu süreçte elbette adalet çıkması beklenemezdi. Hukuk ve demokrasi ile yönetilen bir ülke olduğu iddiasında bulunan devletin yapması gereken katliamı aydınlatmak failleri yargılayıp cezalandırmaktır. Ancak bunun yerine katliamın aydınlatılması talebiyle, adalet arayışında olan Roboski'ler hakkında soruşturma ve davalar açılıyor, gözaltılar yapılıp, tutuklanıyor. İnsan Hakları savunucuları olarak bizler inanıyoruz ki vicdanlarda mahkum edilmiş insanlığa karşı suçlar ve failleri bir gün mutlaka yargılanacaktır"dedi.

"ROBOSKİ FAİLLERİ ORTAYA ÇIKARILSAYDI BELKİ DARBE SÜREÇLERİ OLMAZDI"

İHD Diyarbakır Şube başkanı Raci Bilici, 34 kişxinin yaşamını yitirdiği olay ile ilgili derhal etkin bir soruşturma başlatılması ve failler ile sorumluların yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması gerektiğini belirterek, "Türkiye yakın tarihte yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilebilmesi için hakikatleri araştırma komisyonu kurmalı geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır. Eğer Roboski'de yaşanan katliamın failleri açığa çıkarılmış olsaydı o dönem, üzerine gidilmiş olsaydı belki bugün yaşadığımız darbe süreçleri ve ondan önce yaşanan çatışmalar katliamlar olmazdı. Bu ülkede gerçek barış gerçek adaletin sağlanması temelinde ciddi adımlar atılmış olurdu"dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Uludere'de Hayatını Kaybeden 34 Kişi Diyarbakır'da Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement