Diyarbakırlı Kore Gazisi: Savaşın Kimseye Faydası Yoktur - Son Dakika
Güncel

Diyarbakırlı Kore Gazisi: Savaşın Kimseye Faydası Yoktur

Diyarbakırlı Kore Gazisi: Savaşın Kimseye Faydası Yoktur

Kore Savaşında cephede çarpışan ve büyük acılara tanıklık eden Diyarbakır Liceli Kore Gazisi, "Savaşı, acıyı en iyi ben bilirim ve kimseye faydası yoktur" dedi.

15.05.2015 10:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kore Savaşı'nda cephede çarpışan, büyük acılara tanıklık eden 85 yaşındaki Diyarbakırlı Gazi Abdulkerim Demir, başlatılan barış sürecinin seçim dolayısıyla askıya alınmasını eleştirdi. Gazi Demir, "Savaşı ben iyi bilirim. Ben çok savaştım ve savaşın kimseye faydası olmadığını bilirim. Ben acıyı gördüm ve bu acının kimseye faydası olmadığını iyi bilirim" dedi.

Diyarbakırlı Abdulkerim Demir (85) 1950'de 20 yaşındayken İzmir'de aldığı kısa eğitimin ardından Amerika'ya gitti ve orada da aldığı askeri eğitimin ardından Kore Savaşı için cepheye geldi ve yaklaşık bir yıl savaştı.

Kesilen Umut Yerini Bayram Havasına Bıraktı

1951'de Kore Savaşı'nın ardından görevi sırasındaki kahramanlıkları, aldığı kahramanlık ve şeref madalyalarıyla memleketi Diyarbakır'a, Lice'ye dönen Kore Gazisi Abdulkerim Demir, ailesinin Kore Savaşı'ndan döneceğine inanmadığını, kendisini karşılarında görünce şok geçirdiğini anlattı. Demir, "Ailem sevinçten uçtu. Savaştan geri gelmeyeceğimi düşünmüş ve açıkçası benden umudunu kesmişlerdi. Ancak gelişim onlara adeta bayramı yaşattı" dedi.

Savaşın, Acının Kimseye Faydası Yok

Türkiye'de de başlatılan 'Barış Süreci'nin devam etmesi gerektiğini anlatan Demir, sürecin seçime kurban edilmeyecek, askıya alınamayacak kadar değerli ve önemli olduğunu anlattı. Barış sürecinin ilk başladığı zamanı ise Demir, şöyle anlatıyor:

"Süreç başladığında nasıl ki, benden umudunu kesen ailem bayram havası yaşadıysa, Türkiye'de barışı isteyen, huzur ve mutluluğu, refahı isteyen, savaşı istemeyen insanların evinde de, gönlünde de bayram havası vardı. Çünkü savaşı ben iyi bilirim. Ben çok savaştım ve savaşın kimseye faydası olmadığını bilirim. Ben acıyı gördüm ve bu acının kimseye faydası olmadığını iyi bilirim"

Hepimiz Kardeşiz

Büyük savaşın ardından zihninde hep savaşın anlamsızlığı ve yıkıcılığı bulunan Gazi Demir, belki oğluna olmasa da bir yeğeninin ismini 'Barış' olarak kendisi vermiş. Savaşta hep beklenen tek şeyin barış olduğunu ifade eden Gazi Demir, "Bu Topraklarda kan artık durmalıdır. Çünkü bu ülkeyi beraber kurtardık. Bizi Allah kader arkadaşı yaptı. Beraber Kore'ye gittik. O Kürt, ben Türk, diğeri Arap, Laz, Çerkez ama hepimiz kardeşiz" diye konuştu. Demir, hangi parti ve hükümet olursa olsun, barışın onlardan daha kıymetli olduğunu da sözlerine ekledi.

Vanlı Bahattin Onbaşının Şiiri

Okuma yazması olmadığını ancak cephede şehit olan Vanlı Onbaşı Bahattin Tekin'in Kore Savaşı sırasında yazdığı ve sık sık okuduğu şiiri ezberlediğini ve yıllarca bunu unutmadığını kaydeden Gazi Demir şiiri seslendirirken hüzünlendi. İşte Vanlı Bahattin Onbaşının şiiri:

Kore dağlarında ot kucak kucak
Ne bilirsin rahmet yerine kurşun yağacak
Ana geleceğim kalmadı

Kore dağlarında oldum onbaşı
Sol belime girdi süngü başı
Yaramı sararken çavuş onbaşı
Gel gezelim kardaş Kore dağlarında

Kore dağlarında belin büküldü
Gavur Çinli vurdu kanım döküldü
Anama, babama telim çekildi
Hasret kıyamet kalan bilmiyoruz

Kore dağlarında rengim bozuldu
Bütün ahbaplar yanıma döküldü
Ana geleceğim kalmadı

KAYNAK: Özgür Haber Gazetesi/Engin ÖZTÜRK

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakırlı Kore Gazisi: Savaşın Kimseye Faydası Yoktur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement