Diziler Şimdi de Orhan Kemal'e Taktı - Son Dakika
Magazin

Diziler Şimdi de Orhan Kemal'e Taktı

Diziler Şimdi de Orhan Kemal\'e Taktı

Türk edebiyatının usta ismi Orhan Kemal'in 'Kötü Yol' ve 'Evlerden Biri' adlı kitapları dizi oldu.

23.07.2012 06:03  Güncelleme: 09:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Romanları en çok sinema filmi ve televizyon dizisi olan yazarlarımızdan Orhan Kemal'in, iki farklı eseri yeni yayın döneminde, iki ayrı kanalda ekrana gelecek. Birisi Kanal D için hazırlanan 'Kötü Yol', diğeri Star TV ekranından izleyeceğimiz 'Evlerden Biri'... Hafta Sonu dergisinden Yüksel Şengül; ünlü edebiyatçı Orhan Kemal'in dizi ve film e uyarlanan eserlerini derledi:

EVLERDEN BİRİ

1966'da yayınlanan bir Orhan Kemal romanı olan 'Evlerden Biri', yeni yayın döneminde yayınlanmak üzere Star TV için dizi olarak çekiliyor. Bahadır İnce'nin yönettiği dizide Özgür Çevik, Ceyda Ateş, Barış Aytaç, Şemsi İnkaya ve Mehtap Bayrı rol alıyor. Dizide, farklı görüş ve fikir ayrılıklarının yaşandığı aileler ve muhteşem bir aşk hikayesi anlatılıyor.

KÖTÜ YOL

Orhan Kemal'in hayata veda etmeden bir yıl önce yayınlanan romanı aynı adla televizyona uyarlanıyor. Dizi, 1960'lı yılların İstanbul'unda, Yeşilçam çevrelerinde geçiyor. Nisan Akman'ın yönettiği, Zülküf Yücel'in senaryosunu hazırladığı 'Kötü Yol'un başrolünü Cansel Elçin, İlker Aksum ve Şükran Ovalı paylaşıyor.

HANIMIN ÇİFTLİĞİ

Bu iki dizinin yanı sıra Orhan Kemal'ın kitabından uyarlanan 'Hanımın Çiftliği' de iki kez farklı oyuncularla ekrana geldi. Orhan Kemal'in aynı adlı romanı, 1990 yılında ilk kez TRT tarafından dizi olarak çekildi. Başrollerini İlknur Bozkurt ile Fikret Hakan oynadı. Roman, 2009'da Gold Film tarafından ikinci kez çekildi. Faruk Teber ile Nisan Akman'ın yönettiği dizide bu kez Özgü Namal, Mehmet Aslantuğ, Caner Cindoruk, Ali Düşenkalkar, Ebru Özkan, Necip Memili ve Evrim Solmaz vardı.

FİLMLERDE HEP ÜNLÜLER OYNADI

DEVLET KUŞU

Orhan Kemal'in 1954 yılında yazdığı romanı, 1980'de yönetmen Memduh Ün tarafından sinema filmi olarak çekildi. Başrollerinde Kemal Sunal ve Serpil Çakmaklı oynadı. Ün; aynı senaryoyu, 1961'de Ayhan Işık ve Fatma Girik'in oynadığı 'Avare Mustafa' adıyla sinemaya uyarlamıştı. 'Devlet Kuşu', gecekondu mahallesinde yaşayan 'Mustafa'nın, 'Zülfikar' adlı işadamının hayatına girmesiyle yaşananları anlatıyor.

BEREKETLİ TOPRAKLAR

Orhan Kemal'in 1954'te yayınlanan romanı 'Bereketli Topraklar Üzerinde', 1980'de Erden Kıral tarafından sinema filmi olarak çekildi. Tuncel Kurtiz, Bülent Kayabaş, Menderes Samancılarve Nur Sürer'in oynadığı filmin konusu şöyle: 'Köse Hasan', 'Pehlivan Ali' ve 'Yusuf', köyden yola çıkıp iş bulmak için Çukurova'ya gelirler. Ağır koşullarda işçilik yapan üç arkadaş için kader farklı bir yol çizmiştir ve ne yazık ki, bu yollar hiçbiri için hayırlı olmayacaktır.

GURBET KUŞLARI

Orhan Kemal'in 1962'de yayınlanan 'Gurbet Kuşları' adlı romanı, 1964'te Halit Refiğ tarafından sinema filmi olarak çekildi. Anadolu'dan İstanbul'a göçü en gerçekçi şekilde irdeleyen filmde; Tanju Gürsu, Filiz Akın, Cüneyt Arkın ve Önder Somer rol aldı.

TERSİNE DÜNYA

Orhan Kemal'in ölümünden 16 yıl sonra basılan 'Tersine Dünya' adlı romanı, 1993 yılında Ersin Pertan tarafından sinema filmi olarak çekildi. Demet Akbağ, Rasim Öztekin ve Cem Davran'ın oynadığı filmde, "Kadınlarla erkekler yer değiştirseydi neler olurdu?" sorusuna cevap aranıyor.

72. KOĞUŞ

Orhan Kemal'in, 1952 yılında kaleme aldığı ve 1967'de Ankara Sanatseverler Derneği'nin verdiği 'En İyi Oyun Yazarı' ödülünü kazandığı '72. Koğuş', defalarca tiyatro oyunu olarak sahnelere, iki kez de sinemaya aktarıldı. İlki 1987'de çekildi ve Kadir İnanır'la Halil Ergün başrolde oynadı. 2011'de ise ikinci kez çekilen filmde Hülya Avşar, Yavuz Bingöl, Songül Öden rol aldı.

ESKİCİ VE OĞULLARI

Orhan Kemal'in 1962 yılında yazdığı roman, 1990'da Şahin Gök tarafından sinemaya aktarıldı. Kadir İnanır ve Fikret Hakan'ın oynadığı film, 'Topal Eskici' ile iki oğlunun özlemlerini ve düşlerini gerçekleştirmek için verdikleri savaşı yansıtıyor.

VUKUAT VAR

Orhan Kemal'in 1958 yılında yazdığı 'Vukuat Var' adlı roman, 1972'de Nejat Saydam tarafından aynı adla sinemaya aktarıldı. Başrollerini Türkan Şoray ile Kartal Tibet'in oynadığı filmde, üvey babası ve ağabeyiyle Çukurova'dan varoşa göç eden bir kızın yaşadıkları sunuluyor.

ORHAN KEMAL KİMDİR?

15 Eylül 1914'te Adana'da doğdu. Bir dönem bakanlık da yapan milletvekili babası siyasal nedenlerle Suriye'ye kaçınca, orta öğrenimini yarıda bırakıp Suriye'de bulaşıkçılık ve matbaa işçiliği yaptı. Daha sonra Türkiye'ye dönerek Adana'da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937 yılında Nuriye Hanım ile evlendi, bir çocuğu oldu. Gorki ve Nazım Hikmet kitapları okuduğu için beş yıl hapse mahkum oldu. Nazım Hikmet'le Bursa Cezaevi'nde karşılaştı. Hikmet, onu roman ve öykü yazmaya teşvik etti. İkinci çocuğuna Nazım, üçüncü çocuğuna Kemal, dördüncü çocuğuna da Işık adını verdi. 1950'de İstanbul'a yerleşti ve öldüğü 2 Haziran 1970 yılına kadar roman yazarak geçindi.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Diziler Şimdi de Orhan Kemal'e Taktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement